Ειδησεογραφικό site

Μαξίμου: Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν για χαμηλά πρωτ. πλεονάσματα

22

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο και φαίνεται πως συμφώνησαν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα συμφώνησαν στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και χαρακτηρίζεται ως «εποικοδομητική», ενώ κράτησε 20 λεπτά.

Ο κύριος Τσίπρας δήλωσε στους ομολόγους του πως δεν έχει λάβει τις προτάσεις των θεσμών και πως προσέρχεται ως εκ τούτου στην αποψινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μόνο με τις ελληνικές προτάσεις.

Το κρίσιμο ταξίδι στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πάει σήμερα στις Βρυξέλλες, με ασπίδα προστασίας τις 47 σελίδες, οι οποίες περιέχουν τις ελληνικές προτάσεις για την ενδεχόμενη συμφωνία. Από την άλλη θα κρατούν τις προτάσεις των «θεσμών» Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, τις οποίες θα συζητήσουν με τον Τσίπρα. Αργά το βράδυ τα σπουδαία. Αναλυτικά το ρεπορτάζ με όλες τις εξελίξεις έχει ως εξής:

Την ανάγκη να υπάρξει ένας έντιμος και αμοιβαίος συμβιβασμός που θα δώσει τέλος στην κρίση στην Ελλάδα και θα της δώσει περιθώρια να φύγει από την οικονομική ασφυξία δίνοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit επισήμανε σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας πριν την αναχώρηση για τις Βρυξέλλες και το ραντεβού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όσον αφορά το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά ο πρωθυπουργός είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια ή άλλο κείμενο όπως ακούμε».

Αναφερόμενος στην πρόσκληση Γιούνκερ είπε ότι τη δέχθηκα προκειμένου να του εξηγήσω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται η κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες προς όφελος μιας ενωμένης ευρώπης.

«Πρέπει να αποφύγουμε τη διαίρεση στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό».

Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Όπως είναι γνωστό από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρόταση της προς τους θεσμούς, για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα σε αυτή την κρίση στην Ευρώπη. Βεβαίως θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης, θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων.

Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζάκ Κλωντ Γιούγκερ, να μεταβώ στις Βρυξέλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά. Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Να του εξηγήσω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία»

Όλοι πλην Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες

Χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πλευρό του ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε πριν τις 12 το μεσημέρι από την Αθήνα, εκτός του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών βρίσκονται και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναμένεται να προσγειωθεί στις 15:30 στις Βρυξέλλες, όπου αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν χθες βράδυ τηλεφωνικά και ο κ. Γιούνκερ πήρε την πρωτοβουλία να απευθύνει τη σχετική πρόσκληση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ενημέρωση τηλεφωνικά για την πρόταση των Θεσμών από τον γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Tο Bloomberg μετέδωσε ότι ο κ. Τσίπρας απόψε θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε την πληροφορία. Πάντως πηγές της Ευρωζώνης επιμένουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι παρόντες στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι προσέρχεται σε αυτό τον κύκλο των συζητήσεων με τη δική της πρόταση – αυτή των 47 σελίδων που απέστειλε στους Θεσμούς τη Δευτέρα –, την οποία θεωρεί ως την πλέον ενδεδειγμένη «μέση λύση» μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων. «Πάμε με τη δική μας πρόταση στις συζητήσεις, που είναι ένα ενδιάμεσο κείμενο. Δεν απαιτούμε την εφαρμογή του προγράμματός μας εξ ολοκλήρου» σημείωναν με νόημα κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαβούλευση δεν θα γίνει με βάση αποκλειστικά την πρόταση των Θεσμών.

Την προσπάθεια σκληρών ευρωπαϊκών κύκλων να υποβαθμίσουν και να ακυρώσουν την ελληνική πρόταση επιχείρησε να αντικρούσει το Μέγαρο Μαξίμου με έντονο τρόπο το βράδυ της Τρίτης. «Όποιος δεν θέλει λύση, ας σιωπήσει…», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμφάνισε το κείμενο της Αθήνας ως ανεπαρκές.

Η πρόταση των δανειστών θα αποσταλεί στην Αθήνα με την ένδειξη «απόρρητη» – όχι δηλαδή για δημοσίευση – και θα είναι προς διαβούλευση, άρα δεν θα έχει χαρακτήρα τελεσίγραφου, έστω κι αν ορισμένοι μπορεί να την εκλάβουν έτσι.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα είναι μία πρόταση «πολύ καλύτερη από τη συμφωνία που προσέφεραν στον Σαμαρά οι δανειστές προ μηνών, αλλά μακριά φυσικά και από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα είναι ένα εύκολο κείμενο» διευκρίνιζε κυβερνητική πηγή το βράδυ της Τρίτης και παραδεχόταν εμμέσως ότι θα περιλαμβάνονται και επώδυνα μέτρα, καθώς «υπάρχουν ελλείμματα, λείπουν λεφτά». Ωστόσο εκφραζόταν η αισιοδοξία ότι θα προσφερθεί μία βιώσιμη λύση και ότι πέρα από τη συμφωνία επί της δημοσιονομικής πολιτικής θα περιέχεται και μία σαφής δέσμευση προς άμεση υλοποίηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει το περιεχόμενο και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εκτιμούσε ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση της αρχικής συμφωνίας, θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο – ίσως και πολύ νωρίτερα – και θα οδηγήσουν σε σημαντική ελάφρυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά αναμένει ότι η νέα συμφωνία θα είναι μία και ενιαία, θα προβλέπει βήματα υλοποίησης και θα ενσωματώνει τα πάντα, από την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος μέχρι και τις προβλέψεις για τη νέα πορεία. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το νέο κείμενο θα λέγεται «Πολιτική Συμφωνία επί της Αρχής». Η δε αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πόσες από τις θέσεις του ΔΝΤ θα έχουν περάσει στην προτεινόμενη από τους Θεσμούς συμφωνία, καθώς το Ταμείο πιέζει για όλο και πιο σκληρές πολιτικές και επώδυνα μέτρα, ιδίως σε ασφαλιστικό, εργασιακό και δημοσιονομικά.

Την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών ότι η πρόταση που θα φτάσει σήμερα θα είναι διαχειρίσιμη πολιτικά, διέψευδαν πάντως άλλες πηγές που δεν κινούνται στο χώρο της κυβέρνησης, αλλά έχουν επικοινωνία με τους δανειστές. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές «πρόταση αυτή δεν χωνεύεται, είναι χειρότερη από το e-mail Χαρδούβελη» και ότι «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έστειλε ως πρόταση η ελληνική κυβέρνηση».

Πάντως από την κυβέρνηση αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν τι μπορεί να συμβεί εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ούτε με αυτές τις γραπτές προτάσεις. Ξορκίζουν την διατήρηση της εκκρεμότητας για καιρό ακόμα, αφού έχει παραλυτικές συνέπειες στην οικονομία, ενώ δεν θέλουν να μιλούν για εκλογές. Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο για «πολιτικές εξελίξεις», αλλά είναι μάλλον σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κατά νου, ούτε «κυβερνήσεις ειδικού σκοπού», ούτε φυσικά αναδιάταξη του κυβερνητικού συνασπισμού, πολύ δε περισσότερο εάν αυτό σημαίνει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ για χάρη άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, σηκώνει τον πήχη των μέτρων – Θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους – Τι ζητούν για ασφαλιστικό, εργασιακά

Μια σκληρή συμφωνία που προβλέπει μέτρα 3,5 δισ. ευρώ η οποία όμως θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένη δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, βάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο το οποίο θα συζητήσουν το βράδυ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θέτει στόχο για φέτος την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5%, γεγονός το οποίο σηκώνει και τον πήχη των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, τα οποία θα είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει σαφή δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Όσον αφορά τα εργασιακά, οι δανειστές παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους αλλά, ωστόσο, φαίνεται ότι αποδέχονται ορισμένες από τις παραμέτρους του ILO.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και αποτελεί συμφωνία – «γέφυρα». Ωστόσο, περιγράφει και θέτει τα ζητήματα που θα πρέπει να οριστικοποιούν στην μεγάλη συμφωνία μεταξύ της χώρας και των δανειστών.

Επίσης, φέρεται να περιλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως και ότι η κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει στο θέμα των 15.000 προσλήψεων στο Δημόσιο.

Προφανώς, στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ είναι πιθανό να υπάρξουν τροποποιήσεις και αλλαγές που θα υπακούουν σε πολιτικές ισορροπίες ώστε να οδηγηθούμε σε συμφωνία.

Ενδεχόμενες επαφές και με Μέρκελ-Ολάντ

Δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων και σε συνάρτηση με την κατάληξη των συνομιλιών, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε κατάσταση… συναγερμού.

Το περιβάλλον του κ. Τσίπρα δεν αποκλείει -αν όλα κυλήσουν ομαλά και έχουμε συμφωνία  – ο πρωθυπουργός να έχει επαφές τα επόμενα εικοσιτετράωρα τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ, όπως και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Διόλου τυχαία δε, η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ευρώπη θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό, δεν παρέλειψε να πετάξει το… το μπαλάκι στους Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας ότι οι αποφάσεις ανήκουν πια εκεί.

Τα ανοικτά θέματα της συμφωνίας

Η συμφωνία πάντως, που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει βασικά σημεία, στα οποία είναι γνωστό ότι  Αθήνα και Βρυξέλλες διατυπώνουν σταθερά ετερόκλητες απόψεις. Μένει λοιπόν να διαπιστωθεί, εάν απόψε θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και αν θα βρεθεί  «κοινή οδός» :

  • Ασφαλιστικό: Η ελληνική πλευρά  ζητά την αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Αντιθέτως, οι δανειστές ζητούν να μην καταργηθεί, κάτι όμως που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη μειωμένων συντάξεων.
  • ΦΠΑ: Στον ΦΠΑ, οι δανειστές θέλουν η Αθήνα να δεχθεί το σύστημα των διπλών συντελεστών (12%-23%) που θα εμπεριέχει αύξηση σε βασικά ήδη διατροφής. Αντιθέτως, η δική μας πλευρά επιμένει σε τριπλό συντελεστή (6%-11%-22%) εκτιμώντας το μέτρο ότι θα αποδώσει 1δις ευρώ ετησίως κατά προσέγγιση.
  • Δημοσιονομικό: Πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 1% για το 2015 θέλει η κυβέρνηση (κοντά στο 0,8%) και το 2016 να αγγίξει το 1,5%, με την άλλη πλευρά να επιμένει για 1,5% φέτος.
  • Δημόσια Διοίκηση: Συνέχιση των αλλαγών στο δημόσιο τομέα, επιθυμούν οι εταίροι με… εξορθολογισμό των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και απολύσεις στις επαναπροσλήψεις Κατρούγκαλου.
  • Αποκρατικοποιήσεις: στις αποκρατικοποιήσεις οι δανειστές, ζητούν να μείνουν αμετάβλητα τα προγραμματισμένα έσοδα ύψους 1,8δις ευρώ μέχρι το 2020.

Το επικρατέστερο σενάριο
Τέλος, στην παρούσα φάση , το επικρατέστερο σενάριο -με βάση την πρόοδο που έχει καταγραφεί- είναι να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία, μέσω της οποίας θα καταστεί εφικτό να εκταμιευθεί ποσό της δόσης των 7,2δις ευρώ, ώστε να πληρωθούν και οι δόσεις προς το ΔΝΤ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το χρονικό περιθώριο έχει μετατοπιστεί, αφού  στις 30 του μήνα λήγει το προγράμμα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι  το Βερολίνο ζητά συμφωνία μέχρι τις 14 Ιουνίου, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων που εχει το γερμανικό κοινοβούλιο.

Τέλος, η Ελλάδα διεκδικεί αναφορά για ρύθμιση του Χρέους, στη συμφωνία «μακράς πνοής» με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων να παραπέμπουν σε συζητήσεις που μπορούν να ξεκινήσουν από το Φθινόπωρο.

Χρονοδιάγραμμα και τελική συμφωνία θα καθορίσουν Τσίπρας-Γιούνκερ

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για επίτευξη συμφωνίας φαίνεται ότι θα τεθεί σήμερα στη συζήτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κορυφαία πηγή της ευρωζώνης με γνώση του περιεχομένου των τεχνικών διαπραγματεύσεων αλλά και των συζητήσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο δήλωσε πως εκτιμά ότι «στην αποψινή συνάντηση θα καθοριστεί κυρίως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και είναι πιθανόν να τεθεί και ένας χρονικός στόχος για την επίτευξη συμβιβασμού στο τεχνικό επίπεδο».

Με την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο, θα ανοίξει ο δρόμος για ένα Euroworking Group  και στη συνέχεια για το Eurogroup που θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία, είπε το στέλεχος που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στις συνομιλίες των δανειστών με την Ελλάδα. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group αναβλήθηκε για αύριο Πέμπτη στις 18:30 οπότε θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνάντησης Τσίπρα-Γιούνκερ.

Πάντως, η ίδια πηγή σημείωσε πως δεν βλέπει κάποιο Eurogroup μέχρι το τέλος της εβδομάδας και πριν την 11η Ιουνίου, όπου και θα συνεδριάσει ξανά το Euroworking Group στη Μπρατισλάβα, και το Eurogroup της 18ης.

Τέλος, διευκρινίζοντας σχετικά με την πρόταση που θα συζητήσουν οι αρχηγοί στη συνάντηση τους, η ίδια πηγή δήλωσε πως δεν υπάρχει μια «ενιαία πρόταση» στο «τραπέζι», αλλά μια σειρά εγγράφων που έχουν υποβάλει όλες οι πλευρές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.