Ειδησεογραφικό site

Τερέζα Μέι: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit

2.941

Την στήριξη των υπουργών στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε σύντομη δήλωσή της μετά την πεντάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – Είπε ότι η απόφαση δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι προς το συμφέρον «όλου του Ηνωμένου Βασιλείου» – Θα εξηγήσει αύριο στη Βουλή τις λεπτομέρειες της συμφωνίας

Η κυρία Μέι, μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, εξήγησε ότι η συζήτηση που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν «μακρά, λεπτομερής και παθιασμένη».

Είπε ακόμη ότι το προσχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έφερε η ίδια στο τραπέζι του υπουργικού, «ήταν το καλύτερο που μπορούσε να έχει προκύψει από τη διαπραγμάτευση».

Όπως παραδέχθηκε, η απόφαση στήριξης της συμφωνίας για το Brexit δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία». «Είμαι βαθιά πεπεισμένη, με το μυαλό και την καρδιά μου, ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό για το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου μας» υπογράμμισε.

«Ξέρω ότι έρχονται δύσκολες ημέρες. Η επιλογή ήταν ανάμεσα στη συμφωνία που θα μας δώσει πίσω τον έλεγχο, ή να πάμε πίσω στο μηδέν. Δεν είναι μία απόφαση που πήραμε ελαφρά τη καρδία. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία» συμπλήρωσε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η δική της δουλειά είναι πλέον να εξηγήσει, να αποσαφηνίσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Και αυτό θα κάνει, όπως είπε, αύριο, κατά την ομιλία της ενώπιον της Βουλής.

Μετά τις δηλώσεις Μέι, όπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Πιθανή ψήφος δυσπιστίας στο κόμμα της Μέι

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε νωρίτερα το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι «πιθανώς» να καλέσουν σε ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι υποστηρικτές του Brexit εντός των Συντηρητικών είναι τόσο «εξαγριωμένοι» με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μίας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών, υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

Τις πληροφορίες του BBC φαίνεται να επιβεβαιώνει δήλωση του βουλευτή των Τόρις, Κονορ Μπερνς, που μιλάει ουσιαστικά για «αλλαγή πρωθυπουργού, όταν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική».

«Κορυφαίος Τόρι μου είπε ότι η οργή των υποστηρικτών του Brexit είναι τόσο μεγάλη, που δείχνει πιθανό να υπάρξει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης αύριο» μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του ΒΒC Laura Kuenssberg, σημειώνοντας ότι ήδη μαζεύονται επί τούτου υπογραφές. Επιπλέον, σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός υπεύθυνος για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, δεν αναμένεται πλέον να ταξιδέψει απόψε στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να χαιρετίσει το σχέδιο συμφωνίας Brexit, μαζί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Για να τεθεί θέμα ηγεσίας, απαιτείται το 15% των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος να υπογράψει σχετική επιστολή προς την αρμόδια επιτροπή. Δεδομένου ότι οι Τόρις έχουν 315 βουλευτές, ο αριθμός των «ανταρτών» που θα πρέπει να συγκεντρωθεί είναι 48.

Αύριο στη Βουλή οι επίσημες ανακοινώσεις

Η συμφωνία προβλέπει τη λήψη απόφασης τον Ιούλιο του 2020, προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ. Όμως, οι υπουργοί της Μέι είναι διχασμένοι.

Αν τελικά η συμφωνία επιβεβαιωθεί από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο και τους ηγέτες της ΕΕ, η Μέι πρέπει να δημοσιοποιήσει στο Κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης, καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα ολοκληρωθεί με μια ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.

Τότε, το ερώτημα που ήδη απασχολεί τη Βρετανία είναι αν το κοινοβούλιο θα στηρίξει την Μέι για τη συμφωνία για το Brexit.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.