Ειδησεογραφικό site

Τέμπη: 47 οι νεκροί -«Βγάλαμε ακόμη δυο νεκρούς σε σάκους από το βαγόνι 2, έχουν συνθλιβεί»

18

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού από το σημείο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με τις αρχές να επικεντρώνονται μεταξύ του βαγονιού του εστιατορίου με αυτό της δεύτερης θέσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για μια «δύσκολη επιχείρηση». «Βρισκόμαστε στα όρια του βαγονιού-εστιατορίου, το δεύτερο κατά σειρά βαγόνι, με το βαγόνι της δεύτερης θέσης. Μέχρι στιγμής βλέπουμε από το πεδίο ότι εκεί υπάρχουν άτομα», πρόσθεσε.

Ο κ. Αρτοποιός ενημέρωσε, στη συνέχεια, ότι απομάκρυναν δύο σορούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε σάκους. «Δυστυχώς τα άτομα αυτά είναι σε πολύ κακή κατάσταση, διότι λόγω της σύγκρουσης και της σύνθλιψης που έχει συμβεί τα σώματα είναι σε άσχημη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή έχουμε τοποθετήσει δύο σορούς σε σάκους».

«Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι ουσιαστικά λόγω του φορτίου της σύγκρουσης που υπέστησαν, δυστυχώς είναι σε άσχημη κατάσταση».

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί είναι 42 και η επιχείρηση θα έχει συνέχεια. «Θα πρέπει να πάμε εξωνυχιστικά και πόντο-πόντο για να φτάσουμε να παραδώσουμε όλους τους ανθρώπους στους συγγενείς του».

«Για κάποιο λόγο εμφανίστηκε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο σε αυτό το χώρο, ίσως να είναι οι ηλεκτρικές συσκευές, ίσως να είναι κάποια άλλη συσκευή», ανέφερε στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά οι γερανοί στον τόπο του δυστυχήματος, όπου με τη βοήθεια των γερανών και των διασωστών θα γίνει προσπάθεια να κοπεί σε κομμάτια το βαγόνι για να έχουν καλύτερη πρόσβαση.

«Αυτή τη στιγμή δύο γερανοφόρα οχήματα σηκώνουν τα βαριά σιδερικά προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να εισχωρήσουν μέσα στα βαγόνια τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Ανοίγουν δρόμους για να εντοπιστούν οι άτυχοι επιβάτες», λέει στο iefimerida.gr ο Σωτήρης Παπαμαρκάκης από την Ελληνική Ομάδα Διάσωση που είναι επικεφαλής της επιχείρησης κοντά στα Τέμπη όπου συνέβη η αδιανόητη τραγωδία.

«Μίλαγε για μια πραγματικά πολύ δύσκολη επιχείρηση. Όλη η δουλειά γίνεται από τους γερανούς. Πρόκειται για βαριά σίδερα, εμείς με τα χέρια απομακρύνουμε ότι μπορούμε, εάν και δεν δουλεύονται με τα χέρια αυτά τα υλικά. Η κατάσταση είναι τραγική. Ότι και να σας πω δεν θα μπορέσω να αποδώσω αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή μπροστά μου», πρόσθεσε.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Μέχρι το μεσημέρι η ταυτοποίηση των σωρών
Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ταυτοποιηθούν οι σοροί των θυμάτων της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη που έχουν ανασυρθεί έως τώρα, με τη διαδικασία του DΝΑ. Όπως εξήγησε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, μιλώντας στην ΕΡΤ, για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, εφαρμόζεται πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές.

«Το DNA, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την αστυνομία, θα τελειώσει μέχρι το μεσημέρι. Έτσι, η ιατροδικαστική υπηρεσία θα μπορέσει να εκδώσει πιστοποιητικά θανάτου και να αποδοθούν οι σοροί. Αυτό είναι το έργο της υπηρεσία μέχρι σήμερα», είπε η κα Λεονταρή.

Όπως είπε κανένα από τα θύματα δεν έχει ταυτοποιηθεί. «Όλα θεωρούνται αγνώστων στοιχείων μέχρι η ταυτοποίηση να γίνει μέσω της μεθόδου DNA. Είναι θέμα πρωτοκόλλου χειρισμού μαζικών καταστροφών», τόνισε.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να λάβουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Τα σχόλια είναι κλειστά.