Ειδησεογραφικό site

Telegraph: Τα ποσοστά-ρεκόρ της Ελλάδας στον τουρισμό και τα σχέδια για επιπλέον 9 εκατομμύρια τουρίστες

30

Με τίτλο «Βρίσκονται υπό απειλή οι παραδοσιακές ελληνικές διακοπές;» η βρετανική Telegraph σε άρθρο στην διαδικτυακή της έκδοση αναλύει τα ποσοστά-ρεκόρ που σημείωσε η χώρα μας φέτος στον τουρισμό, ενώ εστιάζοντας στο γεγονός ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να προσελκύσει επιπλέον 9 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως έως το 2021 προσπαθεί να εξηγήσει τι θα σημαίνει αυτό για την παρθένα ζωή των νησιών που δελεάζουν τόσους πολλούς Βρετανούς.

«15,3 εκατ τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, με τις αφίξεις από τη Βρετανία να σημειώνουν άνοδο 16%», γράφει ο Ολιβερ Σμιθ, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τουριστικά γραφεία τα πρώτα σημάδια δείχνουν το 2015 θα μπορούσε να είναι άλλο ένα έτος-ρεκόρ για τον τουρισμό στην Ελλάδα.

«Και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η χώρα επαναπαύεται στις δάφνες της. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει τουλάχιστον 27 εκατομμύρια να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα ετησίως από το 2021, από περίπου 18 εκατομμύρια που επισκέφθηκαν τη χώρα το 2013», προσθέτει.

Μιλώντας στην Telegraph η υπουργός Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη περιέγραψε μερικά από τα σχέδια που αποσκοπούν στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων επισκεπτών. Αυτά περιλαμβάνουν το άνοιγμα των δύο υποβρύχιων αρχαιολογικών χώρων στην Πύλο καθώς και την ανάπτυξη αρκετών νέων θερέτρων των Κυκλάδων.

Οπως σημειώνει ο Ολιβερ Σμιθ, «η Αθήνα αναμένεται να αποκτήσει μία νέα διαδρομή ποδηλάτου 27 χιλιομέτρων -από το βόρειο προάστιο της Κηφισιάς, μέσα από το κέντρο της πόλης, στο Φάληρο, στα νότια της πόλης- καθώς θα επεκταθούν οι γραμμές του μετρό και του τραμ».

«Οι άδειες που χορηγούνται για νέα καταλύματα έχουν αυξηθεί έως και 150%, με έμφαση στα πολυτελή ακίνητα. Υπάρχουν, επίσης, σχέδια να αυξηθεί η συχνότητα των πτήσεων σε μικρότερα νησιά ή και ακόμα να δημιουργηθεί η “γαστρο-ταβέρνα”», συνεχίζει, σχολιάζοντας -μεταξύ άλλων- πως «τέτοια σχέδια είναι πιθανό να αυξήσουν τους φόβους ότι η παρθένα ζωή των νησιών που προσελκύουν τόσους πολλούς Βρετανούς στην Ελλάδα είναι υπό απειλή. Για πολλούς, αυτά είναι ρουστίκ καταλύματα και η απλή κουζίνα κάνει τη χώρα τόσο δελεαστική».

Αυτές οι ανησυχίες είναι αβάσιμες, σύμφωνα με την κυρία Κεφαλογιάννη. «Αυτή είναι μια σημαντική σκέψη για εμάς – η στρατηγική μας είναι προς την κατεύθυνση της αειφορίας», τόνισε η υπουργός. «Το φυσικό περιβάλλον και η κουλτούρα θα πρέπει να προστατευθούν και να διατηρηθούν. Αυτό είναι που φέρνει τουρίστες στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να διευρύνουμε την γκάμα μας σε νέα τμήματα της Ελλάδας, όπως την ορεινή περιοχή στο βόρειο τμήμα – δεν είναι μόνο θάλασσα και ήλιος», συνέχισε η κυρία Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει επίσης η πρόσφατη ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων στην Αμφίπολη, η οποία θα προσελκύσει νέους επισκέπτες σε αυτή την περιοχή».

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας εναλλακτικός προορισμός για διάλειμμα από την πόλη και η βάση για να εξερευνήσετε την Αμφίπολη, η χερσόνησος της Χαλκιδικής και η Λίμνη Κερκίνη -ένα καταφύγιο για την παρατήρηση πουλιών και με υπαίθριες δραστηριότητες όπως κανό και ιππασία-, οι ομορφιές της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και των Μικρών Κυκλάδων είναι περιοχές που αποτελούν στόχο για ανάπτυξη, συνέχισε η κυρία Κεφαλογιάννη.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «το ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά αξιοθέατα στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό. Οι επισκέψεις σε μουσεία αυξήθηκαν 20% από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό περιλάμβανε 20% αύξηση των επισκέψεων στο Μουσείο της Ακρόπολης, 14% για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και 95% στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Για να δελεαστούν οι φανατικοί με το κλασικό, υπάρχουν σχέδια για την επέκταση των ωρών λειτουργίας σε δεκάδες μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και η ανάπτυξη εφαρμογών smartphone για να παρέχονται πληροφορίες στους επισκέπτες».

«Ένα επιπλέον δέλεαρ θα είναι τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Η ατέλειωτη συζήτηση επανήλθε τον περασμένο μήνα, όταν η Αμάλ Κλούνεϊ – δικηγόρος και σύζυγος του Τζορτζ – πρότεινε η Βρετανία να επιστρέψει τους θησαυρούς, που κατασχέθηκαν μεταξύ 1801 και 1812, στην Ελλάδα», σχολιάζει ο Ολιβερ Σμιθ.
«Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλες οι Έλληνες θέλουν την επιστροφή τους», υπογράμμισε η κυρία Κεφαλογιάννη.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.