Ειδησεογραφικό site

Ταϊλάνδη: Το χρονικό της διάσωσης των «Αγριόχοιρων» και του προπονητή τους από το σπήλαιο

139

Ήταν μία ιστορία που θα μπορούσε να αποτελεί ένα ευφάνταστο σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Όμως, ήταν μία εφιαλτική πραγματικότητα για 12 παιδιά και τον προπονητή τους, που εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της βόρειας Ταϊλάνδης, επί 18 ολόκληρες ημέρες.

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση.

Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι σ’ έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα.

Τότε στήθηκε μία γιγάντια επιχείρηση απεγκλωβισμού, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα σε τρεις ημέρες. Την Κυριακή είδαν το φως τα τέσσερα πρώτα παιδιά, άλλα τέσσερα βγήκαν σώα χθες. Σήμερα, η τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης έβγαλε σώα τα τέσσερα τελευταία παιδιά και τον 25χρονο προπονητή τους, σκορπώωντας ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα.

Ακολουθεί χρονολόγιο της δραματικής επιχείρησης διάσωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας Ταϊλανδός βατραχάνθρωπος.

Ημέρα 0 – Σάββατο, 23 Ιουνίου: Μια μητέρα σημαίνει συναγερμό, καθώς ο γιος της δεν επέστρεψε στο σπίτι μετά την προπόνηση. Τα πράγματα των αγοριών, ποδήλατα και παπούτσια, βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοσο του σπηλαίου. Ξεκινούν οι έρευνες που όμως διακόπτονται γρήγορα αφού πέφτει το σκοτάδι.

Ημέρα 1 – Κυριακή, 24 Ιουνίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, η στάθμη του νερού στη σπηλιά ανεβαίνει απότομα. Κινητοποιούνται δύτες.

Ημέρα 2 – Δευτέρα, 25 Ιουνίου: Οι διασώστες φτάνουν στην πρώτη μεγάλη «αίθουσα» μέσα στο σπήλαιο.

Ημέρα 3 – Τρίτη, 26 Ιουνίου: Ο αρχηγός της κυβέρνησης Πραγιούτ Τσαν-Ότσα ζητά «να κινητοποιηθούν οι πάντες» για να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά. Η ομάδα διάσωσης αποτελείται πλέον από αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες δύτες. Το νερό φτάνει, σε ορισμένα σημεία, τα πέντε μέτρα, μολονότι γίνεται συνεχώς απάντληση.

Ημέρα 4 – Τετάρτη, 27 Ιουνίου: Πλημμυρίζει άλλη μια ζώνη του υπόγειου δικτύου. Το βράδυ φτάνουν στην περιοχή Βρετανοί δύτες για να βοηθήσουν.

Ημέρα 5 – Πέμπτη, 28 Ιουνίου: Άφιξη πολλών δεκάδων Αμερικανών στρατιωτών και άλλων ξένων ειδικών.

Ημέρα 6 – Παρασκευή, 29 Ιουνίου: Ξαναρχίζουν οι έρευνες που είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλής στάθμης του νερού. Οι διασώστες αναζητούν μια νέα δίοδο πρόσβασης και τοποθετούν στον δρόμο τους κουτιά με είδη πρώτης ανάγκης – τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα.

Ημέρα 7 – Σάββατο 30 Ιουνίου: Οι δύτες δίνουν τη μάχη τους στα λασπόνερα, με μηδενική ορατότητα. Η βροχή επιτέλους σταματά.

Ημέρα 8 – Κυριακή, 1η Ιουλίου: Οι διασώστες καταφέρνουν να οργανώσουν μια προκεχωρημένη βάση για τις επιχειρήσεις τους μέσα στη σπηλιά, σε βάθος 3 χιλιομέτρων από την είσοδό της.

Ημέρα 9 – Δευτέρα, 2 Ιουλίου: Οι δύτες προχωρούν, υπολογίζουν ότι απέχουν μόλις 600 μέτρα από το σημείο όπου υποθέτουν ότι θα βρίσκονται τα παιδιά. Το ίδιο βράδυ, τα εντοπίζουν ζωντανά δυο Βρετανοί δύτες και δίνουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο.

Ημέρα 10 – Τρίτη, 3 Ιουλίου: Τρόφιμα και φάρμακα μεταφέρονται στο σημείο όπου παραμένουν εγκλωβισμένα τα παιδιά και ο προπονητής της. Τα εξετάζουν γιατροί για να δουν αν είναι σε κατάσταση για να καταδυθούν. Η απάντληση συνεχίζεται αδιάκοπα για να πέσει όσο είναι δυνατόν η στάθμη του νερού και να καταστεί ευκολότερη η επιχείρηση διάσωσης.

Ημέρα 11 – Τετάρτη, 4 Ιουλίου: Δίνεται στη δημοσιότητα ένα δεύτερο βίντεο στο οποίο τα παιδιά δηλώνουν ότι είναι «καλά στην υγεία τους».

Ημέρα 12 – Πέμπτη 5 Ιουλίου: Η απάντληση συνεχίζεται και οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ημέρα 13 – Παρασκευή, 6 Ιουλίου: Ένα πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης χάνει τη ζωή του, λόγω έλλειψης οξυγόνου, επιστρέφοντας στην είσοδο αφού εφοδίασε τα παιδιά. Αναζητούνται άλλοι τρόποι για τον απεγκλωβισμό τους.

Ημέρα 14 – Σάββατο, 7 Ιουλίου: «Ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς» – Ο νεαρός προπονητής των παιδιών, εγκλωβισμένος και ο ίδιος, στέλνει επιστολή στους συγγενείς των παιδιών. Το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά πέφτει, αλλά οι αρχές αποκλείουν προς το παρόν μια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ομάδας μέσω κατάδυσης.

Ημέρα 15 – Κυριακή, 8 Ιουλίου: Τα τέσσερα πρώτα παιδιά βγαίνουν σώα και ασφαλή από τη σπηλιά. το καθένα συνοδεύεται από δύο έμπειρους δύτες.

Ημέρα 16 – Δευτέρα, 9 Ιουλίου: Άλλα τέσσερα αγόρια απεγκλωβίζονται.

Ημέρα 17 – Τρίτη 10 Ιουλίου: Επιτυχής έξοδος και των υπόλοιπων τεσσάρων παιδιών και του προπονητή

19774037

«Θαύμα ή επιστήμη οι 13 «Αγριόχοιροι»είναι τώρα  έξω από το σπήλαιο»

Στο τέλος  της  επιχείρησης το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Εθελοντές και δημοσιογράφοι  έκλαιγαν και αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο, ενώ την ώρα που περνούσαα τα ασθενοφόρα ο κόσμος χειροκροτάει και ζητωκραυγάζει.

Ολα τα παιδιά μεταφέρονται με φορείο προς τον χώρο για τις πρώτες βοήθειες που έχει στηθεί στην είσοδο της σπηλιάς. Από εκεί με ελικόπτερο μεταφέρονται στο νοσοκομείο της πόλης.

Η επίλεκτη ομάδα του Ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού, οι Thai Navy Seals στην τελευταία τους ανάρτηση στο Facebook, όπου ενημέρωναν για την πορεία της επιχείρησης, δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ακόμη ότι όλα πήγαν κατ’ ευχήν.

«Δεν είμαστε σίγουροι, αν πρόκειται για θαύμα, για επιστήμη, ή οτιδήποτε άλλο. Και οι 13 Αγριόχοιροι (Wild Boars, όπως είναι το όνομα της ομάδας) είναι τώρα έξω από το σπήλαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση.

4E15C82A00000578-5935535-image-a-75_1531228935087
Από αριστερά προς τα δεξιά: Adul Sam-on, 14, Panumas Saengdee, 13, Sompong Jaiwong, 13, Ekkarat Wongsookchan, 14, Pipat Bodhi, 15, Peerapat Sompiangjai, 16, Pornchai Kamluang, 16, Prajak Sutham, 14, Chanin Wiboonrungrueng, 11, Mongkol Boonpiam, 14, Nattawut ‘Tle’ Takamsai, 14 and Duangpetch Promthep, 13

Οι αρχές της Ταίλάνδης έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις ηλικίες των 12 παιδιών, που είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο. Ο μικρότερος της ομάδας ήταν μόλις 11 ετών. Πρόκειται για τους:

Adul Sam-On, 14 ετών
Prajak Sutham, 14 ετών
Natthawut Thakhamsai, 14 ετών
Pipat Phothi, 15 ετών
Panumas Saeng-Dee, 13 ετών
Duangphet Promthep, 13 ετών
Chanin Viboonrungruang, 11 ετών, ο μικρότερος σε ηλικία
Akarat Wongsukchan, 14 ετών
Peerapat Somphiangjai, 16 ετών
Ponchai Khamluang, 16 ετών
Somjai Jaiwong, 13 ετών
Mongkol Boonpiam, 13 ετών

19774167

Αναρρώνουν οι διασωθέντες

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της χώρας, τα πρώτα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν, ηλικίας 12-16 ετών, μπορούν πλέον να τρώνε κανονική τροφή. Τα δύο εξ’ αυτών έχουν πιθανώς λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά σε γενικές γραμμές και τα οκτώ παιδιά είναι σε καλή κατάσταση υγείας και «χαμογελούν», είπε.

«Τα παιδιά είναι ποδοσφαιριστές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όλοι τους έχουν ακμαίο ηθικό κι είναι χαρούμενοι που βγήκαν έξω. Αλλά θα τους εξετάσει και ψυχίατρος», πρόσθεσε.

Τα παιδιά, όπως εξήγησαν οι γιατροί, φορούν και γυαλιά ηλίου ως προληπτικό μέτρο δεδομένου ότι βρίσκονταν κάτω από τη γη για αρκετές ημέρες.

Οι Αρχές δεν έχουν ακόμη επιτρέψει στις οικογένειές τους να τα δουν για το φόβο κάποιας μόλυνσης και στην αρχή τους έδιναν μόνον μια κρέμα με ρύζι, μέχρι να συνέλθει το πεπτικό τους σύστημα μετά από τόσες μέρες ασιτίας.

Άλλο στέλεχος του υπουργείου, ωστόσο, τόνισε πως οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως όλα έχουν συμπτώματα μόλυνσης, υποβάλλονται σε εξετάσεις και θα επιτραπεί μεν στους γονείς τους να τα επισκεφθούν, αλλά όχι αμέσως.

Σύμφωνα με το δεύτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, «όλα τα παιδιά» θα μείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση προληπτικά, μία εβδομάδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.