Ειδησεογραφικό site

Τα σχέδια των τραπεζών για 160.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

135

Τέλος το τραπεζικό-καταθετικό απόρρητο από τις 15 Σεπτεμβρίου για 160.000 δανειολήπτες που, από το 2010 και μετά, υπήχθησαν με αιτήσεις τους, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία εξόφλησης των τραπεζικών δανείων τους (κυρίως στεγαστικά και καταναλωτικά), στις προστατευτικές διατάξεις το νόμου Κατσέλη και βρίσκονται στη φάση της αναμονής προσδιορισμού δικασίμου για την υπόθεσή τους.

Σύμφωνα με διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε στις 15 Ιουνίου στη Βουλή και συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της δ’ αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, εάν οι τράπεζες ζητήσουν από τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη να άρουν το τραπεζικό τους απόρρητο και αυτοί δεν συναινέσουν, όπως συνέβη από αρκετούς δανειολήπτες που αρνήθηκαν, τότε 3 μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου, δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα το πράττουν αυτομάτως, ενημερώνοντας η μία την άλλη για τις καταθέσεις των δανειοληπτών και ανταλλάσσοντας στοιχεία και για τυχόν άλλα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, μετοχές, αμοιβαία κλπ).

Μετά από την ημερομηνία αυτή και εφόσον οι τράπεζες συλλέξουν και συγκεντρώσουν τα στοιχεία των καταθετικών λογαριασμών των δανειοληπτών στη «μαύρη» λίστα του Τειρεσία ώστε η κάθε τράπεζα να έχει πρόσβαση στα στοιχεία, θα ακολουθεί κλήση προς τους έχοντες δανειολήπτες και που δεν δικαιολογείται η υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη, να σπεύσουν να αποπληρώσουν στο ακέραιο και χωρίς καμιά ρύθμιση το δάνειό τους. Αλλιώς θα ακολουθείται η διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων.

Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι με την άρση του τραπεζικού απορρήτου θα εντοπιστούν τουλάχιστον 50.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές με υψηλές καταθέσεις που κακώς απέκτησαν την εύνοια του νόμου Κατσέλη και εκτιμάται ότι αποτελούν τον έναν στους τρεις από το σύνολο των 160.000 δανειοληπτών το νόμου Κατσέλη με συνολικά «κόκκινα» δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ.

«Κουρέματα» δανείων

Μαζικά «κουρέματα» στεγαστικών δανείων από 30%-50% και καταναλωτικών έως και 85% σκοπεύουν να προτείνουν οι τράπεζες σε χιλιάδες δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, δηλαδή περικοπές δανείων ανάλογες με αυτές που προκύπτουν από  σχετικές δικαστικές αποφάσεις για διαπιστωμένα οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες. Στόχος να τακτοποιηθούν «κόκκινα» δάνεια που λόγω της χρονοβόρου δικαστικής διαδικασίας του νόμου Κατσέλη παραμένουν στον αέρα επιβαρύνοντας την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Το μέτρο αυτό θα αφορά δανειολήπτες που δικαίως, ως οικονομικά αδύναμοι, έχουν υπαχθεί και προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη και όχι τους στρατηγικά κακοπληρωτές (κοινώς μπαταχτσήδες) που ενώ διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία κατάφεραν με δόλια μέσα να υπαχθούν κι αυτοί στο νόμο Κατσέλη ώστε να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν την εξόφληση των δανείων τους. Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς αποκαλύπτονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας (στην ακροαματική διαδικασία των δικαστηρίων) καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα δικαστήρια απορρίπτουν με τις αποφάσεις τους μια στις δύο αιτήσεις περικοπής των δανείων. Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν αυτή τη φορά στα χέρια τους ένα πανίσχυρο «όπλο». Την άρση, από 15 Σεπτεμβρίου, του τραπεζικού απορρήτου, οποιουδήποτε δανειολήπτη υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. Με το «όπλο» αυτό θα μπορούν να αποκαλύψουν πλέον τους στρατηγικά κακοπληρωτές και έτσι να τους αποκλείσουν από οποιοδήποτε «κούρεμα» των δανείων τους, εν αντιθέσει με τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.