Ειδησεογραφικό site

Τα ψίχουλα…

45

Του Γιάννη Παντελάκη

Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και κατ’ επέκταση ο Τσίπρας αναζητούν το χαμένο αριστερό τους πρόσωπο, στο περίφημο πλεόνασμα. Το νέο «αριστερό» παραμύθι λέει ότι το πλεόνασμα αυτό θα είναι μεγαλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές και σε μια επίδειξη αριστερής δήθεν ευαισθησίας θα διανεμηθεί σε περισσότερους από ένα  εκατομμύριο οικονομικά αδύνατους. Τα ίδια έλεγε και ο Σαμαράς ωστόσο – ο οποίος δεν δήλωνε ποτέ αριστερός – και του απαντούσαν ότι «πετάει ψίχουλα».

Πετώντας ωστόσο ψίχουλα και επιχειρώντας να δώσουν αριστερό πρόσημο στην κίνησή τους, χάνεται και η έννοια του αυτονόητου. Και ποιο είναι αυτό στην προκειμένη περίπτωση: Πως αριστερή προσέγγιση είναι η αναδιανομή του πλούτου και η μείωση των δραματικών μεγάλων ανισοτήτων στην κοινωνία. Αυτό που κάνουν είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, μια κίνηση που εντάσσεται σε λογικές παλαιοκομματικού και ψηφοθηρικού τύπου που στόχο έχουν την προσέλκυση χαμένων ψηφοφόρων.

Στα περίπου τρία χρόνια της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό αυτό που είχε αρχίσει να συμβαίνει από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Ολοένα και μεγαλύτερες πληθυσμιακά ομάδες οδηγήθηκαν στη φτώχεια ή κοντά στα όρια αυτής. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι τα ποσοστά του πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να στερούνται τουλάχιστον τέσσερα από τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες που αποτελούν προϋπόθεση για αξιοπρεπή διαβίωση, αυξάνονται. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Το 2009 το σχετικό ποσοστό ήταν 11%, το 2012 19,5%, το 2013 20,3%, το 2014 21,5%, το 2015 22,2% και το 2016 22,4%. Η αυξητική πορεία είναι συνεχής και στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κυβερνητική προπαγάνδα αναφέρει ότι το μέρισμα που θα δοθεί φέτος θα κινείται γύρω στο 1,1 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές. Κατ’ αρχήν είναι σωστό, πέρυσι δόθηκαν 617 εκατ., το 2014 το αντίστοιχο ποσό ήταν 500 εκατ. Συμβαίνει ωστόσο παράλληλα κάτι άλλο. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι οι οποίοι και έχουν προκαλέσει αυτό το μεγάλο πλεόνασμα. Τον περασμένο μήνα 4.267.408 φορολογούμενοι είχαν χρέη στο Δημόσιο (από 3.875.086 τον Αύγουστο), καθημερινά διενεργούνται 700 κατασχέσεις μισθών και συντάξεων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με μεγάλους ρυθμούς.

Αν κάποιος αναζητήσει τις αιτίες του αυξημένου φετινού πλεονάσματος θα τις βρει σ’ αυτούς ακριβώς τους αριθμούς. Όπως και στις πολλές χιλιάδες συνταξιούχων που περιμένουν δυο και περισσότερα χρόνια μέχρι την έκδοση της σύνταξής τους, όπως και στα πολλά εκατομμύρια ευρώ που το δημόσιο οφείλει σε ιδιώτες κάθε είδους μεταξύ των οποίων και φορολογούμενοι που αναμένουν επιστροφές.

Η πολιτική αυτή που έχει διευρύνει τη φτώχεια, έχει προφανώς αποτελέσματα, το 1,1 δισ. ευρώ πλεόνασμα που επικαλούνται οι υπουργοί. Το οποίο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο φέτος και ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια για τα οποία η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών προβλέπουν γενναίες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου. Προφανώς και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν θα έπρεπε να δοθούν τα ψίχουλα που θα δώσει η κυβέρνηση στους οικονομικά αδύνατους. Ωστόσο, δεν παύουν να είναι ψίχουλα και να μην έχουν καμία ιδεολογική σχέση με κάποιο αριστερό πρόσημο…

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.