Ειδησεογραφικό site

Τα «μαύρα πρόβατα» προκαλούν ταραχή σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

105

Του Ευτύχη Παλλήκαρη

Η διαγραφή της κ. Κατερίνα Παπακώστα από τη ΝΔ με απόφαση του Προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώθηκε λίγα 24ωρα μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφωνίες του βουλευτή και πρώην υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη συμφωνία για τα F-16. Το ερώτημα που απασχολεί είναι αν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά “διαφωνούντων” στα κόμματα ή κρύβουν γενικότερες διεργασίες με απροσδιόριστες, προς το παρόν, συνέπειες.

Οι δύο περιπτώσεις είναι βεβαίως διαφορετικές. Ο κ. Φίλης  έκανε δηλώσεις την επομένη της συνάντησης Τραμπ-Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και εκδήλωσε την προτίμησή του στο να δοθούν κονδύλια για την Παιδεία και την Υγεία. Οι ενστάσεις του επαναλήφθηκαν και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα-του ΣΥΡΙΖΑ… Την ερχόμενη Δευτέρα θα φανεί κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τι βάθος έχουν μέσα στο κόμμα αυτές οι διαφωνίες. Η λεγόμενη “κίνηση των 53 βρίσκεται στη διαδικασία σύνταξης κειμένου με τις ενστάσεις κατά των επιλογών του Μαξίμου. Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι και αυτοί οι “κραδασμοί” θα απορροφηθούν. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι επιλογές και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι δυνατόν να περιορίζονται στις απόψεις του σκληρού πυρήνα του κόμματος και σημειώνουν: “Η εποχή που καθόριζε τις πολιτικές μας το 4% έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να συγχωρήσουν στον πρωθυπουργό”.

Η διαγραφή της κ. Παπακώστα έγινε με αφορμή το ιδιότυπο “φλερτ” με τον κ. Πάνο Καμμένο αλλά και τις αιχμές που άφησε κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε με την κίνησή του σαφές δείγμα γραφής ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί “παρασπονδίες” σε μια φάση ανασύνταξης και ανανέωσης της ΝΔ. Κάποιοι θεώρησαν ότι η διαγραφή της βουλευτού ενδέχεται να σηματοδοτεί μια κλιμάκωση της έντασης με τους λεγόμενους “καραμανλικούς” -η ίδια φρόντισε άλλωστε να διανθίσει τη δήλωσή της μετά τη διαγραφή με αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ωστόσο, η πραγματικότητα μπορεί να αποδειχτεί αρκετά πιο πεζή.  Η κ. Παπακώστα εξελέγη οριακά στις εκλογές του 2015, τελευταία στη Β Αθήνας. Στην περιφέρεια αυτή παλιότερα εκλεγόταν ζευγάρι με τον κ. Καμμένο, όταν αυτός πολιτευόταν με τη ΝΔ. Τώρα, στην ίδια περιφέρεια εκτός από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που κυριαρχεί, οπότε τα περιθώρια επανεκλογής της κ. Παπακώστα είναι μηδανιμά. Αυτό εκμεταλλεύεται ο προεδρος των ΑΝΕΛ και απευθύνει προσκλητήριο ένταξης της κ. Παπακώστα στο κόμμα του. Είναι δύσκολο πάντως να διακρίνει στη ΝΔ ευρύτερες προεκτάσεις απόσχισης και άλλων στελεχών.

Το ενδιαφέρον είναι πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη διαγραφή Παπακώστα προς όφελός της, την ώρα που η ΝΔ χτυπά την κυβέρνηση στην “αχίλλειο πτέρνα” που ακούει στο όνομα Ν. Φίλης…

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.