Ειδησεογραφικό site

Τα λεφτά τελειώνουν μαζί και οι σύντροφοι…

68

Του Κώστα Στούπα 

Το πρόβλημα με το σοσιαλισμό είναι πως τελειώνει όταν τελειώσουν τα χρήματα των άλλων

Μάργκαρετ Θάτσερ

Ο μύθος της ανάπτυξης μέσω της ζήτησης αποτελεί τη μεγαλύτερη αυταπάτη της ελληνικής χρεοκοπίας. Από το 1980 έως το 2010 το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε από το 30-40% του ΑΕΠ πάνω από το 200%.

Η αύξηση αυτή του χρέους, κατά ένα ποσοστό 70-80% έγινε μισθοί και συντάξεις. Ήτοι, έγινε μέσω αυτών «ζήτηση» η οποία όμως ουδόλως βοήθησε την εγχώρια παραγωγή. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι και σήμερα ο παραγωγικός ιστός που δημιουργήθηκε στη χώρα μεταπολεμικά συνεχίζει να διαλύεται…

Μόνο μεταξύ 2000-2014 η συμμετοχή του κράτους στην καταβολή συντάξεων ξεπέρασε τα 200 δισ. ευρώ. Αν το χρέος είναι κάτι παραπάνω από 300 κάποιος μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα για τα αίτια της χρεοκοπίας μας…

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από ιδεολογική τύφλωση αλλά και άγνοια κινδύνου συνεχίζει με την καραμέλα της επίτευξης ανάπτυξης μέσω της αύξησης της «ζήτησης». Καθώς όμως κανείς δεν δανείζει πλέον το ελληνικό κράτος αλλά ούτε τις ελληνικές τράπεζες για να μοιράσουν χρήματα αυτό, εκτός από λάθος,  είναι και αδύνατον.

Μοιραία το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να παρατείνει για μερικά χρόνια ένα σύστημα που είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει δημεύοντας ό,τι έχει απομείνει από τις καταθέσεις αυτών που δεν είχαν την ιδιοτέλεια να τις φυγαδεύσουν εγκαίρως μακριά από τις τράπεζες και δη στο εξωτερικό.

Κάθε τρίμηνο που περνά κάπου προστίθεται και ένας φόρος είτε άμεσος είτε έμμεσος είτε ως ασφαλιστική εισφορά.

Η χώρα σε μια φωτογραφία της ΔΕΗ

Ο λογαριασμός της ΔΕΗ αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση.  Οι φόροι και τα τέλη είναι περισσότερα από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει κάποιος.

Μοιραία κάθε μήνας που περνά τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν αυξάνονται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις. Μεταξύ πολλών άλλων έμμεσων και άμεσων φόρων, το υψηλό κόστος της ενέργειας καθιστά το κόστος παραγωγής υψηλό και τα ελληνικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά ακόμη και όταν ποιοτικά είναι καλύτερα.

Μια ματιά σε έναν ισολογισμό αλλά και ένα λογαριασμό της ΔΕΗ αρκεί για να καταλάβει κάποιος ποια είναι η κατάσταση του μεγαλύτερου ομίλου της χώρας και κατ’ επέκταση και της χώρας. Βλέπε: Ισολογισμός 2015

Στον τελευταίο ισολογισμό της εταιρείας, αυτόν του 2015 η εταιρεία εμφανίζει πωλήσεις 5,7 δισ. ευρώ και ζημιές 102,5 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,3 δισ. περίπου ήταν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που σημαίνει έπρεπε να καταβληθούν κυρίως το χρόνο που πέρασε…

Αν οι λειτουργικές δαπάνες του ομίλου το 2015 ήταν 4,9 δισ. ευρώ αποτελεί κατόρθωμα πως δεν έχει κατεβάσει ρολά ακόμη…

Η κατάσταση του μεγαλύτερου ομίλου της χώρας είναι τραγική γιατί για δεκαετίες διοικήθηκε επί της ουσίας από συνδικαλιστικό «παρακράτος» της μεταπολίτευσης. Η τελευταία ευκαιρία του ομίλου να αποφύγει τα χειρότερα ήταν επί διοίκησης Αθανασόπουλου ο οποίος εμφάνισε ένα σχέδιο ανάταξης αλλά εμποδίστηκε να το υλοποιήσει.

Αν κοιτάξει κάποιος ένα λογαριασμό της ΔΕΗ θα αντιληφθεί τα «εγκλήματα» που έχουν συντελεστεί σε αυτήν τη χώρα και γιατί μόνο από κάποιο θαύμα μπορεί να αποφύγει την κατάρρευση.

Τον παρακάτω λογαριασμό που δημοσιεύει η στήλη τον εντόπισε στα κοινωνικά δίκτυα και είναι πανομοιότυπος με τα εκατομμύρια λογαριασμούς που εκδίδονται κατά τακτά διαστήματα και ένα μεγάλο μέρος τους που αυξάνεται συνεχώς, μένουν απλήρωτοι.

πιν

Ο καταναλωτής του συγκεκριμένου λογαριασμού καλείται να πληρώσει 729 ευρώ. Από αυτά τα 351 μείον 93 αφορούν τη ΔΕΗ. Τα υπόλοιπα αφορούν διάφορες άλλες υποθέσεις.

Τα 92,90 ευρώ αφορούν τις εταιρείες δικτύων ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ οι οποίες μεταφέρουν το ρεύμα.

α) Τα 153,31 ευρώ αφορούν την επιδότηση του κόστους των νησιών, τα κοινωνικά τιμολόγια κλπ.

Ήτοι τα νησιά μας δεν είναι διασυνδεμένα στο δίκτυο και διαθέτουν μονάδες που κατά κύριο λόγο καίνε πετρέλαιο και ως εκ τούτου παράγουν ρεύμα με υψηλό κόστος. Οι υπόλοιποι καταναλωτές καταβάλουν τη διαφορά για να πληρώνουν όλοι πάνω κάτω το ίδιο κόστος.

Υπολογίζεται πως οι Έλληνες πληρώνουν περί τα 700 εκατ. το χρόνο για να επιδοτηθούν οι ντιζελομηχανές των νησιών. Αν είχε γίνει η διασύνδεση των νησιών στο δίκτυο, το κόστος αυτό θα είχε σχεδόν εκμηδενιστεί. Το κόστος διασύνδεσης νησιών και Κρήτης υπολογίζεται σε 1,5-2 δισ. περίπου, ήτοι θα είχε αποσβεστεί σε 2-3 χρόνια.

Γιατί δεν έγινε η διασύνδεση εδώ και χρόνια; Γιατί με την παρούσα κατάσταση εξυπηρετούνται διάφορα συμφέροντα πελατειακά και διαπλοκής. Οι μονάδες παραγωγής απασχολούν κόσμο που ψηφίζει και αναδεικνύει πολιτικούς και συνδικαλιστές. Οι μονάδες καταναλώνουν επίσης καύσιμα που κάποιοι προμηθεύουν και κάποιοι επιλέγουν προμηθευτές κλπ…

Ένα μέρος του κόστους ΥΚΩ αφορά την επιδότηση κοινωνικών τιμολογίων. Κανείς δεν έχει αντίρρηση να στηρίζονται οι αδύναμες οικογένειες αλλά δεν είναι δουλειά της ΔΕΗ να μεσολαβεί σ΄ αυτό.

Στο συγκεκριμένο λογαριασμό ο καταναλωτής πλήρωσε για ΥΚΩ σχεδόν το 50% του ποσού που έδωσε στη ΔΕΗ.

β) Για το ΕΤΜΕΑΡ ο συγκεκριμένος καταναλωτής πλήρωσε 84,77 ευρώ. Ο τρόπος με τον οποίο επιδοτήθηκαν ορισμένες ΑΠΕ στην Ελλάδα δημιούργησε προβλήματα στην ενεργειακή αγορά. Είναι γνωστά τα ζητήματα με τις υπερβολικές τιμές των φωτοβολταϊκών. Φυσικά η ΔΕΗ μετακύλησε το κόστος αυτό στους καταναλωτές.

Αν ήθελε η πολιτεία να στηρίξει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν έπρεπε να τις επιδοτήσει κατά αυτόν το λανθασμένο τρόπο. Ας τις απάλλασσε από τη φορολογία και όποιος ιδιώτης πίστευε πως μπορεί να παράγει με κέρδος, ας ρίσκαρε τα κεφάλαιά του… Όπου το κράτος ρυθμίζει την αγορά οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι ρυθμιστές γραφειοκράτες.

γ) Για ΦΠΑ και ειδικούς φόρους αθροίζονται περί τα 90 ευρώ ενώ οι δήμοι δεν έχουν κανένα λόγω να πληρώνονται μέσω ΔΕΗ.

Οι δήμοι πρέπει να φύγουν από την κρατική επιχορήγηση και να εισπράττουν οι ίδιοι τα δημοτικά τέλη. Ο κάθε δήμαρχος θα πρέπει να λογοδοτεί στους δημότες για τα τέλη που εισπράττει και τις αντίστοιχες υπηρεσίες που προσφέρει.

Η ΕΡΤ να επιβαρύνει τα νοικοκυριά με μηδενικές τηλεθεάσεις και ακροάσεις, θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα τηλεοπτικό κανάλι και ένα ραδιοφωνικό σταθμό πανελλαδικά.

Η διαχείρισή της να δοθεί σε μια ανεξάρτητη αρχή η σύνθεση της οποίας θα έχει την έγκριση από τα 3/4 της Βουλής. Η ανεξάρτητη αρχή θα ορίζει τη διοίκηση και τη διεύθυνση των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Η διεύθυνση θα ορίζει το στίγμα της ενημέρωσης και θα προσλαμβάνει τους δημοσιογράφους που εκτιμά πως μπορεί να κάνουν τη δουλειά.

Η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα εμπλέκεται πουθενά. Ένα τέτοιο σχήμα θα την καθιστούσε ανταγωνιστική, κερδοφόρα, ενημερωτική και παιδευτική για την κοινωνία. Τώρα μοιάζει με άσυλο αργόσχολων και γλειφτών της εκάστοτε κυβέρνησης.

Εκτός από τα παραπάνω, ο μέσος καταναλωτής πρέπει να υπολογίσει πως το δημόσιο καταβάλει κάθε χρόνο περί τα 600 εκατ. για την καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη ρύθμιση προκειμένου να επιτρέψει το συνδικαλιστικό παρακράτος την εισαγωγή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο.

Η παραπάνω ρύθμιση αποτελεί κλοπή καθώς το κράτος επιδοτεί με πάνω από 15.000 ευρώ το χρόνο κάθε συνταξιούχο, ενώ σε άλλες κατηγορίες μη προνομιούχων του πελατειακού κράτους δίνει ψίχουλα.

Ο ισολογισμός και ο λογαριασμός της ΔΕΗ αποτυπώνουν γλαφυρά τα αίτια της χρεοκοπίας μας. Αποτυπώνει νομίζω και τη βεβαιότητα για την διαπίστωση πως τα χειρότερα έπονται.

Στην περίπτωση του λογαριασμού της ΔΕΗ κάποιος μπορεί να δει καθαρά πως δεν υπάρχει δωρεάν κοινωνικό κράτος. Κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος κάποιος το πληρώνει και για να το πληρώσει χρειάζεται να μείνει χωρίς ρεύμα, τρόφιμα θέρμανση κλπ.

Αποδεικνύει επίσης πως τα κοινωνικά τιμολόγια, η αλληλεγγύη στους πολύτεκνους είναι ψίχουλα και αποτελούν μέσο να κρυφτούν οι σπατάλες και η διαπλοκή των πολιτικών και των συνδικαλιστών προς ίδιον όφελος.

Ο σοσιαλισμός γενικά διαρκεί όσο διαρκούν τα λεφτά των άλλων για διανομή. Από αυτήν την άποψη ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών δείχνει πως πλησιάζουμε στο τέλος…

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.