Ειδησεογραφικό site

Τα κόλπα των επιχειρήσεων για να μην πληρώνουν εισφορές εργαζομένων

303

Μετά τη φοροδιαφυγή (δηλαδή της αποφυγής πληρωμής των αναλογούντων φόρων) ένα άλλο σπορ που ενδημεί στη χώρα μας είναι η εισφοροδιαφυγή, δηλαδή η αποφυγή της πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία από επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων χρεών που οφείλουν εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) είναι απογοητευτικά, καθώς έφτασαν πλέον τα 33,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% από αυτά δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2019, δηλαδή τα χρόνια της ευημερίας και μόλις το 20% τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Με λίγα λόγια, οι Νεοέλληνες είχαν φτάσει να θεωρούν την καταβολή εισφορών στα ταμεία τους ως αχρείαστη υποχρέωση και ο λόγος ήταν απλός. Είτε πλήρωναν πολλά είτε λίγα στο ταμείο τους στο τέλος έπαιρναν και με το παραπάνω σύνταξη.

Ο στρεβλόςαυτός  τρόπος λειτουργίας του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, μαζί με άλλου είδους είδους στρεβλώσεις (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, πληθώρα αναπηρικών συντάξεων, πλουσιοπάροχες συντάξεις με εφάπαξ) ήταν αυτός που  συνέτεινε σε ποσοστό 60%  στην εκτίναξη του δημοσίου χρέους στο  δυσθεώρητο ύψος (300 δις ευρώ)και στη συνέχεια,λόγω της ελεγχόμενης πτώχευσης, στα γνωστά  μνημόνια.

Τα κόλπα επιχειρήσεων για να μην καταβάλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ

Ποιες είναι όμως οι πατέντες και τα κόλπα που χρησιμοποιούν κατά κόρον αρκετές επιχειρήσεις, ώστε να αποφεύγουν την καταβολή των εισφορών για τους εργαζομένους τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ);

Σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ)είναι τα εξής:

1) Επιχειρήσεις ενώ εμφανίζουν μεγάλο τζίρο έχουν τεράστιες οφειλές σε εισφορές σε Ταμεία  καθώς οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν να έχουν προσωπική περιουσία και έτσι να ασκούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών σε βάρος τους από το ΚΕΑΟ. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» είναι το σύνθημά τους.
2) Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία από τους μετόχους και με υπεύθυνους των εταιρειών, έναντι του νόμου, «αχυρανθρώπους». Οσο για τη προσωπική περιουσία τους αυτή διοχετεύεται σε φίλους και συγγενείς.
3) Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές μέλη του Δ.Σ η διευθύνοντες συμβούλους χωρίς προσωπικά περιουσιακά στοιχεία η σε  πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων (πάμφτωχοι ή ακόμη και ασθενείς σε ψυχιατρεία).
4) Αφού δημιουργηθούν  μεγάλες οφειλές σε ταμεία η επιχείρηση παύει να υποβάλλει Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) και στη θέση της ιδρύεται νέα με το ίδιο αντικείμενο εργασιών και την ίδια έδρα με διαφορετικό όμως ΑΦΜ. Στη νέα αυτή εταιρεία ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.
5) Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από εταιρείες φύλαξης και καθαριότητας  που αναλαμβάνουν έργα ως υπεργολάβοι. Στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού αναδόχου του έργου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.