Ειδησεογραφικό site

Τα γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο ΚΠΙΣΝ

168

Η κοινωνική διάσταση της τέχνης που υπηρέτησε ο εμβληματικός καλλιτέχνης, παρουσιάζεται σε μια εκπληκτική έκθεση στο δημόσιο χώρο  του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος  – ​​Διάρκεια έως 31 Μαίου

Μπορεί η γλυπτική να επικοινωνεί με τον δημόσιο χώρο και το κοινό που έρχεται σε επαφή μαζί της; Είναι δυνατόν η τέχνη να γίνει «κτήμα» όλων όσων στέκονται μπροστά της και την παρατηρούν; Τα μοναδικά έργα του εμβληματικού καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου που εκτίθενται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, “απαντούν” ακριβώς σε αυτά τα ερωτήματα.

Τοποθετημένα άρτια δομικά και αισθητικά στους υπαίθριους χώρους της Αγοράς και της Πίσω Αγοράς του ΚΠΣΝ, τα έργα του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη, γνωστού και ως ο «αιώνιος έφηβος», συνδιαλέγονται με το περιβάλλον και ξυπνούν τα ανθρώπινα αισθητήρια, αναδεικνύοντας  τη σημασία της τέχνης στη «γκρίζα» καθημερινότητα της πόλης.

George_Zongolopoulos___SNFCC_Stathis_Mamalakis

Υπό τον τίτλο «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής» η έκθεση διοργανώνεται έως τις 31 Μαΐου και περιλαμβάνει 8 γλυπτά στους υπαίθριους χώρους της Αγοράς και της Πίσω Αγοράς, ενώ στο κέντρο της Αγοράς έχει τοποθετηθεί η 18 μέτρων βάση του γλυπτού του Μνημείου του Ζαλόγγου σε φυσικό μέγεθος. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια οριζόντια τομή της βάσης του εμβληματικού αυτού γλυπτού.

George_Zongolopoulos__SNFCC_Elpidoforos_Pappas_5

Στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκτίθενται 12 επιπλέον γλυπτά, τα τέσσερα για πρώτη φορά, τα οποία πλαισιώνονται από μακέτες, κατασκευές, σχέδια, βίντεο, φωτογραφίες και διαδραστικές εφαρμογές προκειμένου να αποτυπωθεί η σχέση τους με τους δημόσιους χώρους στους οποίους βρίσκονται.

Η επιφάνεια του ατελιέ του Ζογγολόπουλου, η μακέτα της ευρύτερης περιοχής του Μνημείου του Ζαλόγγου (με την ευγενική παραχώρηση της Περιφέρειας Ηπείρου) και τμήμα ομπρέλας του γλυπτού Ομπρέλες σε φυσικό μέγεθος παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά.
Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει βίντεο για τη ζωή και το έργο του Ζογγολόπουλου, ενώ το ΚΠΙΣΝ πραγματοποιεί εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με αφετηρία τα γλυπτά του καλλιτέχνη.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903–2004)

Γεννήθηκε το 1903 στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και την Ιταλία. Aπό τη δεκαετία του 1950 και ύστερα ξεκίνησε η σταδιακή μετάβαση στο έργο του από τον ρεαλισμό στην αφαίρεση, αν και η γλυπτική του παρέμεινε ανθρωποκεντρική. Εκπροσώπησε έντεκα φορές την Ελλάδα σε θεσμούς Μπιενάλε και συμμετείχε σε πανελλήνιες καλλιτεχνικές εκθέσεις, καθώς και σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη μακρά ζωή του έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές, μουσεία και δημόσιους χώρους. Το 2004 δημιούργησε το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Απεβίωσε το ίδιο έτος κληροδοτώντας το σύνολο του έργου του στο Ίδρυμά του.

Info:
Η έκθεση Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής λειτουργεί καθημερινά 09.00 – 22.00 από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Επιμέλεια και Συντονισμός της ‘Εκθεσης: Άγγελος Μωρέτης, Μαρία Παυλίδη

George_Zongolopoulos__SNFCC_Elpidoforos_Pappas
George_Zongolopoulos__SNFCC_Elpidoforos_Pappas_2
George_Zongolopoulos__SNFCC_Elpidoforos_Pappas_3
George_Zongolopoulos___SNFCC_Stathis_Mamalakis_2
George_Zongolopoulos___SNFCC_Stathis_Mamalakis_4
George_Zongolopoulos___SNFCC_Stathis_Mamalakis_5
George_Zongolopoulos___SNFCC_Stathis_Mamalakis_6
George_Zongolopoulos___SNFCC_Stathis_Mamalakis_7
George_Zongolopoulos___SNFCC_Stathis_Mamalakis_8
George_Zongolopoulos___SNFCC_Stathis_Mamalakis_9
George_Zongolopoulos___SNFCC_Stathis_Mamalakis_10

Τα σχόλια είναι κλειστά.