Ειδησεογραφικό site

Τα εθνικά συστήματα υγείας «απειλούνται» από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις

27

Σε μια από τις σημαντικότερες κρίσεις δημόσιας υγείας των αναπτυγμένων χωρών αναδεικνύονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, με τις επιπτώσεις τους να είναι πολυεπίπεδες: αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας των ασθενών, μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία και σημαντική οικονομική επιβάρυνση κάθε υγειονομικού Συστήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), οι θάνατοι που σχετίζονται με λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια ανέρχονται στις 25.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότεροι από 23.000 ετησίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε λιγότερο προηγμένα υγειονομικά συστήματα ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στη χώρα μας το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής και των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι αρκετά οξυμένο, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη κατάταξη στη συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών και αντιμικροβιακών σκευασμάτων…

Ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων, συνεπώς, καθίσταται, κάθε χρονιά, ακόμα πιο επιτακτικός, καθώς, αφενός, τα υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής, αφετέρου, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, αλλά και η διάχυση της σχετικής πληροφόρησης μέσω του Διαδικτύου, φέρνουν τον Επαγγελματία Υγείας ενώπιον της ανάγκης να ελέγξει τον  χείμαρρο αυτόν, ενόσω αυξάνονται οι απαιτήσεις και ελαττώνονται τα προς τούτο μέσα, ακόμα και τα απολύτως αναγκαία, η δε υποστελέχωση δοκιμάζει τις σωματικές και ψυχικές αντοχές του.
Στον περίγυρο αυτόν, όπου τόσο οι συνθήκες, όσο και οι απαιτήσεις και προκλήσεις γίνονται κάθε μέρα, κάθε μήνα και κάθε χρόνο πιο πιεστικές, η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (Ε.Ε.Ε.Λ.), ο μόνος επιστημονικός φορέας που αποκλειστικό αντικείμενο έχει το πεδίο της πρόληψης και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας,, πραγματοποιεί το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, με τίτλο «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον», το διάστημα 1 – 3 Νοεμβρίου 2017, στην Αθήνα (ξενοδοχείο Royal Olympic).

Αυτά τόνισαν τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά «Ο Άγιος Παντελεήμων» κ. Θεόδωρος Πέππας, η Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κ. Όλγα Δαληγγάρου – Βιλαέτη, η Γενική Γραμματέας Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Νοσηλεύτρια Ελέγχου Λοιμώξεων, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ» κ. Αγγελική Καραΐσκου και ο Ταμίας Δ..Σ. της Ε.Ε.Ε.Λ., Επισκέπτης Υγείας, Νοσηλευτής Ελέγχου Λοιμώξεων, Γενικό Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» κ.. Αριστοτέλης Παπαδημητρίου.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, πρωτοπόροι σε θέματα Δημόσιας Υγείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, οι οποίοι έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στο συστηματικό σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς και για την έγκυρη σχετική ενημέρωση φορέων και πολιτών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, έχουν προγραμματιστεί διαλέξεις, συζητήσεις σε θέματα ενδιαφέροντος και στρογγυλά τραπέζια στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που αφορούν μεγάλο αριθμό ιατρικών ειδικοτήτων, όπως Παθολόγους,Λοιμωξιολόγους, Πνευμονολόγους, Παιδιάτρους, Μικροβιολόγους κτλ, αλλά και νοσηλευτές, καθώς και τα μέλη των Επιτροπών Λοιμώξεων των νοσοκομείων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.