Ειδησεογραφικό site

Tι προσφέρουν τα παιχνίδια στην ηλεκτρονικά αλάνα – 7 «gamers» απαντούν στο «Καρφί»

194

Της Κατερίνας Ιορδανίδη

Από τα παιχνίδια στην αλάνα, στα παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όσο και αν μας ξενίζει κάτι τέτοιο, είναι εδώ και αρκετά χρόνια μια πραγματικότητα. Οι νέοι ξημεροβραδιάζονται, όχι με μια μπάλα στο χέρι, αλλά με ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι, και προσκαλούν ο ένας τον άλλο σε εικονικά παιχνίδια και μάχες μπροστά σε μια οθόνη. Ο κάθε παίκτης διαμορφώνει τον δικό του χαρακτήρα, ανάλογα το παιχνίδι και η δράση ξεκινάει. Ας δούμε τι είπαν στο «Καρφί» νέοι και νέες «gamers» (παίκτες).

 «ΜΠΑΙΝΩ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ»

Κοσμάς Μαρίνος, 30 ετών, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Ασχολούμαι με τα games (παιχνίδια) γύρω στα 16 χρόνια. Το αγαπημένο μου είναι το LΟL ( League of Legends-Πρωτάθλημα των θρύλων) και ασχολούμαι με πολλά είδη. Πιο πολύ βάση δίνω στα MMORPG (μαζικά, πολλαπλών παιχτών, διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων-massive multiplayer online role playing games.) Έχω παρατήσει πολλές φορές υποχρεώσεις μου για να τελειώσω ένα παιχνίδι. Πολλές φορές νευριάζω πολύ γιατί δεν υπάρχει καθόλου καλή συνεννόηση ανάμεσα σε μένα και τους συμπαίκτες μου με αποτέλεσμα να χάσουμε. Τα δέκα χρόνια από τα 16 που παίζω είναι σε internet cafe, τα προτιμώ γιατί είμαι με τους φίλους μου επικοινωνούμε άμεσα και γενικά έχει πιο πολύ πλάκα από ότι να είσαι μόνος σου στο σπίτι. Η αλήθεια είναι πως ξεχνώ για λίγο τα προβλήματά μου, είναι σαν να μπαίνω σε έναν δεύτερο κόσμο την ώρα που παίζω.

 «ΞΕΦΕΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ»

Βασίλης Σταματάκος ,26 ετών, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Με το gaming (διαδικτυακό παιχνίδι) ασχολούμαι περίπου 13 χρόνια. Αγαπημένο μου game (παιχνίδι) είναι το LOL (League of Legends-Πρωτάθλημα των θρύλων). Προτιμώ παιχνίδια moba (πολλαπλοί παίκτες οι οποίοι μάχονται σε αρένα-multiplayer online battle arena) , δράσης, στρατηγικής, rpg (παιχνίδια ρόλων-role playing games ) και hack n’ slash (παιχνίδια ρόλων με αποστολές, επίπεδα και δεξιότητες). Όταν έχω σοβαρές υποχρεώσεις αφήνω κατά μέρος τα παιχνίδια. Κάποιες φορές έχω βγει εκτός εαυτού αλλά ίσως θα έπρεπε να δίνω λιγότερη σημασία στους ανθρώπους που συναντώ μέσα στα games (παιχνίδια) και να αγνοώ εκείνους που συμπεριφέρονται άσχημα. Κατά κύριο λόγο μου αρέσει να παίζω από το σπίτι μου παρά σε ένα internet cafe αλλά είναι και ανάλογα με την περίσταση. Τα games (παιχνίδια) με κάνουν να ξεχνιέμαι και να ξεφεύγω από τα προβλήματα της καθημερινότητας και μέσω των παιχνιδιών απέκτησα πάρα πολλούς φίλους τους οποίους έχω μέχρι και σήμερα. Κατά συνέπεια πιστεύω πως αντίθετα με το τι υποστηρίζουν κάποιοι, τα παιχνίδια βοηθούν πολύ στην κοινωνικοποίηση του ατόμου.

«ΞΕΧΝΑΩ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Γιάννης Σκαλτσάς, 24 ετών, Τεχνικός Δικτύων Η/Υ

Με το pc gaming (παιχνίδι σε ηλεκτρονικό υπολογιστή) ασχολούμαι από τα 14, γενικότερα με το gaming (ηλεκτρονικό παιχνίδι) σε κονσόλες από τα 9-10. Το αγαπημένο μου είναι το football manager (προπονητής ποδοσφαίρου), τα είδη παιχνιδιών που παίζω είναι συνήθως sports (αθλητικά) και rpg (παιχνίδια ρόλων-role playing game). Πλέον παίζω όση ώρα μου επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος μου. Δεν θα έλεγα ότι βγαίνω εκτός εαυτού όταν παίζω, μεγάλωσα πια όπως και φυσικά δεν παρατάω τις υποχρεώσεις μου, αυτό το στάδιο το πέρασα παλιότερα. Σαφώς και είναι καλύτερο το να παίζεις στο σπίτι σου παρά σε κάποιο νετ γιατί άλλες ανέσεις έχει το σπίτι. Τα παιχνίδια πιστεύω ότι εν μέρει μπορούν να σε κάνουν να ξεχνάς τα προβλήματά σου αλλά σε επίπεδο που εσύ επιτρέπεις βέβαια. Το gaming (διαδικτυακό παιχνίδι) δεν σε βοηθά σε απολύτως τίποτα πέραν του να περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο. Τελικά αυτή θα έπρεπε να είναι η χρήση των games (παιχνιδιών) γενικά.

 

«ΠΕΡΝΑΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΟΥ»

Μαρία Κοντού, 22 ετών, Μουσικός

Ασχολούμαι με το gaming (διαδικτυακό παιχνίδι) εδώ και τρία χρόνια και σαφώς αν έχω χρόνο θα παίξω χωρίς όριο γιατί είναι κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω, και περνάω ευχάριστα την ώρα μου. Δεν νευριάζω σχεδόν ποτέ, ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα παιχνίδι. Θα έλεγα πως προτιμώ να παίξω σε κάποιο internet cafe αν έχω παρέα. Ο μόνος λόγος που ξεχνάς τα προβλήματά σου είναι γιατί εκείνη την ώρα πρέπει να ασχοληθείς με το παιχνίδι και να είσαι συγκεντρωμένος εκεί. Στο μόνο που με έχει βοηθήσει το gaming (διαδικτυακό παιχνίδι) είναι η επαφή με άλλους gamers (παίκτες) και η βελτίωση των αγγλικών και πιστεύω πως και τα δύο είναι αρκετά σημαντικά. Το αγαπημένο μου game (παιχνίδι) είναι το LOL ( League of Legends-Πρωτάθλημα των θρύλων).

 «ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΑ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΟΥ»

Μιχαλης Τζανιδάκης , 17 ετών, μαθητής

Παίζω 4 χρόνια διάφορα είδη παιχνιδιών και μου αρέσει πολύ το LOL ( League of Legends- Πρωτάθλημα των θρύλων) και τα είδη που παίζω είναι rpg (παιχνίδια ρόλων – role playing game) και fps(first person shouter-παιχνίδι πρώτου προσώπου και βολών). Παίζω 1 με 2 ώρες την ημέρα . Πολλές φορές νευριάζω και βγαίνω εκτός εαυτού επειδή δεν υπάρχει καλή συνεννόηση ανάμεσα σε μένα και στους συμπαίκτες μου. Προτιμώ τα internet cafe γιατί βρίσκομαι με άλλους gamers (παίκτες) και έτσι υπάρχει καλύτερη επικοινωνία. Νομίζω πως δεν θα έλεγα ότι τα παιχνίδια με έχουν βοηθήσει στο να ξεχνώ τα προβλήματα της καθημερινότητας μου. Με έχουν βοηθήσει στο να καλυτερεύσω τα αγγλικά μου όμως.

 «ΠΑΙΖΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΥΣΤΑΞΩ»

Αγγελική Κατσαντώνη, 22 ετών, Φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων

Παίζω 5 χρόνια διάφορα παιχνίδια σε υπολογιστή. Αυτό που ξεχωρίζω και μου αρέσει πιο πολύ από όλα είναι το LOL( League of Legends-Πρωτάθλημα των θρύλων). Μπορώ να πω ότι παίζω αρκετές ώρες και συνήθως μέχρι να νυστάξω. Μου έχει τύχει μια δυο φορές να αφήσω κάτι για να ασχοληθώ με το game (παιχνίδι) αλλά συνήθως δεν παρατάω τις δουλείες μου και τις υποχρεώσεις μου ή κάτι άλλο σημαντικό. Πολλές φορές επίσης, μου έχει συμβεί να νευριάζω γιατί παίζω με μη αντάξιους παίκτες και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Θα προτιμήσω να πάω σε κάποιο internet cafe όταν θέλω να παίξω με μια ομάδα για να είμαστε όλοι μαζί, δίπλα δίπλα έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις ασυνεννοησίες και να παίζουμε καλύτερα. Όταν παίζω δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο, αφοσιώνομαι στο παιχνίδι και αυτό πιστεύω πως έχει ως αποτέλεσμα το να ξεχνώ τα προβλήματά μου.

 «ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ»

Μπάμπης Βλάσσης, 22 ετών

Παίζω σίγουρα πάνω από μια δεκαετία. Το αγαπημένο μου game (παιχνίδι) είναι το WoW (World of Warcraft- Κόσμος του Πολέμου) μιας και είναι το πιο μακροχρόνιο παιχνίδι που έπαιζα και είμαι λάτρης των MMORPG (μαζικά, πολλαπλών παιχτών, διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων-massive multiplayer online role playing games.) Δεν βάζω όριο στον χρόνο που παίζω γιατί συνήθως χάνεσαι μέσα στον κόσμο του game (παιχνιδιού), μπορεί να αρχίσεις μέρα και χωρίς να το καταλάβεις μπορεί να έχει βραδιάσει. Δεν παρατάω τις υποχρεώσεις μου για τα παιχνίδια… αρκεί να μην συμπίπτουν την ίδια ώρα! Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος gamer (παίκτης) που να μην έχει βγει εκτός εαυτού όταν παίζει και οι λόγοι είναι άπειροι. Με καλή παρέα είναι καλύτερα να παίζεις σε internet cafe! Μπορώ να πω πως τα games(παιχνίδια) δημιουργήθηκαν για να μας προσφέρουν ψυχαγωγία και ασφαλώς μερικές φορές μας βοηθούν στο να ξεχαστούμε από σκοτούρες και γενικά προβλήματα της πραγματικής ζωής. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πιστεύω πως εκτός από διασκεδαστικά είναι και επιμορφωτικά. Πολλά από αυτά με έκαναν να έχω μια γενικότερη γνώση για πολλά πράγματα που δεν ήξερα (ανάλογα πάντα με το είδος του παιχνιδιού και το τι σου προσφέρει ώστε να μάθεις). Πολλά games(παιχνίδια) έχουν φαντασία αλλά είναι βγαλμένα και από την ίδια τη ζωή.

 

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Πολλές φορές ακούμε μεγαλύτερους να λένε φράσεις όπως: «Μην περνάς τόσες ώρες μπροστά στο ‘’κομπιούτερ’’, θα αποβλακωθείς, θα χαλάσεις τα μάτια σου» (οι οθόνες έχουν εξελιχθεί παρεμπιπτόντως!).

Όμως πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πώς τα games(ηλεκτρονικά παιχνίδια) βελτιώνουν τη δημιουργικότητα, τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων και την αντίληψη. Για παράδειγμα, όσοι έπαιζαν παιχνίδια δράσης μπορούσαν να πάρουν αποφάσεις και να δράσουν ανάλογα με αυτές, τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ’ ότι όσοι δεν παίζουν. Επίσης οι gamers (παίκτες) μέσα από την έρευνα, φαίνεται πως μπορούν να επικεντρωθούν σε περισσότερα από έξι πράγματα ταυτόχρονα χωρίς να μπερδευτούν, σε αντίθεση με έναν κανονικό άνθρωπο που δεν παίζει και μπορεί να έχει μόνο μέχρι τέσσερα στο μυαλό του, ταυτόχρονα.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ

Τη δεκαετία του ’60 με ’70 έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αρχικά σε επιλεγμένα καταστήματα και στη συνέχεια, με τη βοήθεια της γρήγορης ανάπτυξης της τεχνολογίας, βρεθήκαμε όλοι στα σπίτια μας με έναν τουλάχιστον (!) ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικες παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κάποια από αυτά, που φαίνεται να είναι και τα αγαπημένα των παικτών είναι διαδικτυακά. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες παιχνιδιών, κάποιες από αυτές είναι: M.M.O.R.P.G. (μαζικά, πολλαπλών παιχτών, διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων-massive multiplayer online role playing games) και ΜΟΒΑ (πολλαπλοί παίκτες οι οποίοι μάχονται σε αρένα-multiplayer online battle arena). Οι παίκτες φτιάχνουν ένα χαρακτήρα τον οποίο διαχειρίζονται οι ίδιοι εξολοκλήρου. Ο χαρακτήρας του καθενός συναναστρέφεται με άλλους χαρακτήρες μέσα στο παιχνίδι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.