Ειδησεογραφικό site

Tυπώνει χρήμα η ΕΚΤ – Ερώτημα για το μερίδιο της Ελλάδας – Στη Φρανκφούρτη στραμμένα όλα τα βλέμματα

48

Στη Φρανκφούρτη είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την Ευρώπη οι ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει σήμερα ο Mario Draghi για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή για την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κίνηση που θα ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος και αναμένεται να δώσει ανάσα ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως έχει γίνει από το καλοκαίρι γνωστό, ο κεντρικός τραπεζίτης προτίθεται να δαπανήσει μέχρι και 1,1 τρισ. ευρώ αφού έχει δεσμευθεί να κάνει περνάει από το χέρι του για να προστατέψει το ευρώ, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που κινείται σχεδόν σε μηδενική βάση, δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει δράση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την απόκρουση του αποπληθωριστικού σπιράλ.

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα εστιάζεται στο τι θα πει ο Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα. Το ένα σενάριο είναι να ανακοινώσει ότι θα αγοράζει και ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

Το εναλλακτικό σενάριο, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναβάλλει την απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα για μετά τις εκλογές.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία χθες, εξετάζει αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ το μήνα ενώ η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να είναι τουλάχιστον ένα έτος – φτάνοντας πιθανότατα έως τα τέλη του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν διαρρεύσει έως τώρα, το ύψος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ανερχόταν στα 500 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το ύψος του θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 600 δισ. ευρώ.

Κι ενώ ο Draghi υποστηρίζει ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η ολίσθηση της ευρωζώνης σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ, οι Γερμανοί λένε ότι απλά «μαλακώνει» την πίεση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή, στη συζήτηση θα τεθεί και το ερώτημα για το εάν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα πρέπει να επιμεριστούν στις 19 κεντρικές τράπεζες ή να παραμείνουν εντός των εθνικών συνόρων.

Ο Draghi δήλωσε ότι σκοπεύει να επεκτείνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ στα επίπεδα που είχε στις αρχές του 2012, περίπου στα 3 τρισ.Σήμερα η κεντρική τράπεζα έχει στο ενεργητικό της περίπου 2,2 τρισ. , που μπορεί να συρρικνωθούν κατά 200 δισ. ευρώ καθώς ορισμένα μακροπρόθεσμα δάνεια λήγουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.