Ειδησεογραφικό site

Tέταρτη πύλη ή μυστική κρύπτη στην Αμφίπολη; – Στο μικροσκόπιο τα νέα ευρήματα

36

Σαν να… τεστάρει την αποφασιστικότητα των εξερευνητών του φαίνεται να λειτουργεί ο Τάφος της Αμφίπολης, που τα μυστικά του έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οσο η ανασκαφή προχωρά στα ενδότερα του Τύμβου, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται. Η απειλή της κατάρρευσης έγινε περισσότερο άμεση στον τρίτο θάλαμο από ό,τι θα μπορούσε να ισχύει στους δύο προηγούμενους και το υπουργείο Πολιτισμού φρόντισε να υπογραμμίσει τους σχετικούς κινδύνους με τη μέγιστη δυνατή έμφαση.

Μαζί με τις σχετικές ανακοινώσεις, το υπουργείο έδωσε και κάποιες φωτογραφίες από τον τρίτο θάλαμο στη δημοσιότητα.

Μία από αυτές, όμως, συγκεντρώνει περισσότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις άλλες. Ρίχνοντας κανείς μία πιο προσεκτική ματιά, μπορεί να διακρίνει μερικά ενδεχομένως επιπλέον στοιχεία για το τι υπάρχει στο βάθος του τρίτου τοίχου.

Παρατηρώντας τη συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπει κανείς να δημιουργείται κάτι σαν γείσο, δηλαδή τμήμα της στέγης ενός κτίσματος, τύπου «μαρκίζας», το οποίο προεξέχει και, εκτός από το να διακοσμεί, προστατεύει ανάγλυφες παραστάσεις κ.ά. τα οποία υπάρχουν ενδεχομένως κάτω από αυτό. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, το γείσο αυτό μπορεί να είναι η τέταρτη είσοδος που οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο ή να φιλοξενεί κάποιο σημαντικό γλυπτό. Η αγωνία έχει παραταθεί, ωστόσο, μετά τις απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των εργαζομένων στον τρίτο θάλαμο, αναμένεται ότι τα μυστικά του λόφου Καστά θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται ένα-ένα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.