Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑ: Κύμα οργής κατά Πολάκη -Πάνω από 500 στελέχη τον καταγγέλλουν για μπούλινγκ στον Νίκο Φίλη

79

Με τη φράση «το μπούλινγκ δεν είναι ίδιον της Αριστεράς», πάνω από 500 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «φωτογραφίζουν» τον Παύλο Πολάκη για ανοίκειες επιθέσεις και μπούλινγκ κατά του Νίκου Φίλη.

Στο κείμενο δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά περιγράφεται ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος πρόσφατα επιτέθηκε κατά του Νίκου Φίλη. Αφορμή, η αντίθεση του Φίλη στην πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση και η άποψη που εξέφρασε ο πρώην υπουργός, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για αρχηγικό κόμμα, για «star system» και για συστημική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ομπρέλα», η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε με κείμενό της την αντίθεσή της στις προτάσεις Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ακρότητες Πολάκη έχουν προκαλέσει εσωκομματικό σάλο και την αντίδραση στελεχών που με το νέο κείμενό τους διατυπώνουν ανοικτά τη δυσφορία τους. Σημειώνουν με ανησυχία ότι «όσο πλησιάζουμε στη σύγκληση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα φαινόμενα επιθέσεων σε μέλη και στελέχη του κόμματος πυκνώνουν» και κάνουν λόγο για «ανοίκειες επιθέσεις ενάντια σε στελέχη που εκφράζουν σκεπτικισμό ή και διαφωνίες για προτάσεις και επιλογές της ηγεσίας του κόμματος», για να σημειώσουν: «Οι πρόσφατες επιθέσεις στο σ. Ν. Φίλη, που μάλιστα φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό τόσο με τους »αντισύριζα φίλους του ΣΥΡΙΖΑ» όσο και με όσους υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των συστημικών μέσων ενημέρωσης, αποτελεί το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα».

Καλούν δε τα στελέχη του κόμματος «να αντιδράσουν και να απονομιμοποιήσουν τέτοια φαινόμενα, καθώς και όσους τα δημιουργούν», με την κατακλείδα: «Το μπούλινγκ δεν είναι ίδιον της Αριστεράς».

Φίλης: Πρακτικές από τις μαύρες μέρες του Αυριανισμού
Ο ίδιος ο Νίκος Φίλης με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα τονίζει πως υπήρξαν προσωπικές επιθέσεις με ύβρεις και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του στο διαδίκτυο, επειδή υποστήριξε τις απόψεις του εν όψει του Συνεδρίου.

«Όσοι παρακολουθούν τα σχόλια στα social media, έχουν εικόνα για την “ποιότητα” αυτών των αντιδράσεων. Δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός· είναι επαναλαμβανόμενο και αφορά επιθέσεις εναντίον και άλλων συντρόφων και συντροφισσών, με αποτέλεσμα να ευτελίζεται η αναγκαία πολιτική αντιπαράθεση» αναφέρει. Ο κ. Φίλης προσθέσει πως «είναι ευθύνη όλων μας, και πρωτίστως όλων όσοι μετέχουμε στην ηγεσία του κόμματος, να υπερασπιστούμε τα ήθη και τις αξίες της Αριστεράς. Κι αυτή τη δέσμευση διαβάζω στο κείμενο των 500+. Προσωπικά τους ευχαριστώ για την πρωτοβουλία τους, που δείχνει πόσο ισχυρά είναι στη μεγάλη πλειοψηφία των αγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα «γονίδια» του πολιτικού πολιτισμού και τα αντισώματα απέναντι σε πρακτικές μισαλλοδοξίας και “αγριανθρωπισμού”». Για να καταλήξει σημειώνοντας πως «πρόκειται για τις ιστορικές καταβολές της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που ενώ εξελίσσονται και ανανεώνονται, δεν μεταλλάσσονται στο αντίθετό τους, ούτε προσφέρονται για συγχώνευση με απόψεις και πρακτικές που έλκουν την καταγωγή τους από τις μαύρες μέρες του “Αυριανισμού”, του όμορου ακροδεξιού ρατσιστικού και σεξιστικού μίσους, αλλά και την επιμόλυνση του μιντιακού συστήματος από ανάλογες αντιλήψεις»

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι η βουλευτής Φωτεινή Βάκη, 13 ακόμα πρώην βουλευτές και πρώην υπουργοί, όπως οι κ. Φωτάκης και Παρασκευόπουλος, ιστορικά στελέχη όπως οι κ. Πετραλιάς και Κλαυδιανός, πανεπιστημιακοί και μέλη του think tank του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το κείμενο των 500+ υπογραφών έχει ως εξής:
«Το πολιτικό μπούλινγκ δεν είναι ίδιον της Αριστεράς

»Με ιδιαίτερη ανησυχία βλέπουμε ότι, όσο πλησιάζουμε στη σύγκληση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα φαινόμενα επιθέσεων σε μέλη και στελέχη του κόμματος πυκνώνουν. Πρόκειται για ανοίκειες επιθέσεις ενάντια σε στελέχη που εκφράζουν σκεπτικισμό ή και διαφωνίες για προτάσεις και επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Οι πρόσφατες επιθέσεις στο σ. Ν. Φίλη, που μάλιστα φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό τόσο με τους »αντισύριζα φίλους του ΣΥΡΙΖΑ» όσο και με όσους υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των συστημικών μέσων ενημέρωσης, αποτελεί το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

»Οι επιθέσεις αυτές, που συχνά επεκτείνονται και σε δραστήρια μέλη τοπικών Οργανώσεων Μελών τα οποία προασπίζονται την ταυτότητα της ριζοσπαστικής αριστεράς, αποδυναμώνουν την κοινωνική και πολιτική επιρροή του κόμματος και υπονομεύουν την αναγκαία ανασυγκρότηση, οδηγούν σε εσωστρέφεια και μας απομακρύνουν από την προοπτική νίκης.

»Υπ’ αυτή την έννοια εξελίσσεται σε μια αρνητική συνθήκη για το κόμμα και τη δημοκρατία, γιατί συμπίπτει με το ύφος και το ήθος κάποιων στελεχών του κόμματος, που φαίνεται να θεωρούν ότι η πολιτική αντιπαράθεση με τη νεο-ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να εξαντλείται σε προσωπικές επιθέσεις, προσβολές, χαρακτηρισμούς και την άνευ όρων και ορίων σκανδαλολογία.

»Το κλίμα που δημιουργούν τα παραπάνω θλιβερά φαινόμενα υπονομεύει, αν δεν ακυρώνει, την παράδοση της πολιτικής μας κουλτούρας, στην οποία θεμελιώθηκε η μεγάλη ιστορική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πορεία που έφερε σε κυβερνητικό προσκήνιο την Αριστερά και στηρίχθηκε στη δημοκρατική, δημιουργική σύνθεση των διαφορών του όλου της αριστεράς: από τη μη νεοφιλελευθεροποιημένη σοσιαλδημοκρατία μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τα νέα κοινωνικά κινήματα.

»Τα φαινόμενα αυτά μας ανησυχούν και είναι απολύτως καταδικαστέα γιατί δεν συμβάλλουν στη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της αντιπολιτευτικής μας στρατηγικής. Δεν δημιουργούν συνθήκες ενότητας μαχητικού φρονήματος, απαραίτητου για την πολιτική, κοινωνική και οργανωτική προετοιμασία για την προοπτική νίκης.

»Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση σε όσους/ες ενδιαφέρονται και στρατεύονται για την έμπρακτη και ουσιαστική αμφισβήτηση της πλέον τοξικής για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή κυβέρνησης, να αντιδράσουν και να απονομιμοποιήσουν τέτοια φαινόμενα καθώς και όσους τα δημιουργούν. Το μπούλινγκ δεν είναι ίδιον της Αριστεράς.

»Κατά συνέπεια, αποτελεί αυτονόητο καθήκον όσων αγωνιούν για το μέλλον της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της αριστεράς και του κόμματός μας να διαφυλάξουν την οργανωτική και πολιτική κουλτούρα που ενδυναμώνει την ενότητα και τη συντροφικότητα, να αγωνιστούν σε όλα τα επίπεδα του κόμματος για την αποκατάσταση της δημοκρατικής και συντροφικής λειτουργίας»

Τα σχόλια είναι κλειστά.