Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑ: Και τώρα ανασχηματισμός και άλωση της κεντροαριστεράς

3.002

Το λεγόμενο «μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων» είναι βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικές πηγές να λένε ότι «μετά και την Συμφωνία των Πρεσπών είναι η περίοδος που πρέπει να ανοίξει ο σχετικός διάλογος»

Παρότι στη Βουλή επικράτησε ένα απίστευτο αλαλούμ στην πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι περισσότερες από τις 35 προτάσεις, που κατέθεσε η κυβέρνηση ψηφίστηκαν – δεν πέρασαν τρεις τελικά – με το Μαξίμου να εμφανίζεται ανακουφισμένο και ταυτόχρονα, έτοιμο να προχωρήσει σε νέες πολιτικές πρωτοβουλίες, κλείνοντας μέτωπα ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ανεξάρτητα από το εάν θα στηθούν τελικά και εθνικές κάλπες.

Ενδεχομένως και σήμερα και πάντως πολύ σύντομα, θα υπάρξουν οι περιορισμένες αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, καθώς αποχωρούν από αυτό η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος, που είναι υποψήφιοι δήμαρχοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Ο ανασχηματισμός πιθανόν να περιλαμβάνει και κάποιες άλλες διορθωτικές κινήσεις, ενώ τα σχετικά σενάρια άρχισαν να διακινούνται έντονα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να διευθετήσει στη συνέχεια όλες τις εκκρεμότητες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον οποίο έχει διαμορφώσει εδώ και καιρό. Ήδη έκλεισε η συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία και ακολουθεί το πλαίσιο για τις 120 δόσεις. Θέματα, που ενδιαφέρουν έντονα το Μαξίμου, αφού θεωρούνται αναγκαία για την προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη περισσότερο όμως, εκείνο που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό είναι να συνεχίσει το σχέδιο άλωσης της κεντροαριστεράς, «αλιεύοντας» στελέχη από τον ευρύτερο αυτό χώρο, στην προσπάθειά του να συγκροτήσει την «νέα προοδευτική παράταξη».

Το λεγόμενο «μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων» είναι βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με κομματικές πηγές να λένε ότι «μετά και την Συμφωνία των Πρεσπών είναι η περίοδος που πρέπει να ανοίξει ο σχετικός διάλογος».

Άλλωστε η ρητορική του Μαξίμου θα είναι πλέον σε αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ακόμα και η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος ανέδειξε τις «βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία και σκιαγραφούν μια καθαρή κοινωνική και πολιτική αντίθεση στο δίπολο λαός-ελίτ».

Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, το πρωθυπουργικό επιτελείο είδε το θρίλερ της ψηφοφορίας για την αλλαγή του άρθρου 3 (περί θρησκευτικής ουδετερότητας) να έχει αίσιο τέλος. Όχι όμως και η ψηφοφορία για την απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Το Μαξίμου μετρά κέρδη και ζημιές από τη διαδικασία, ενώ προβληματίζεται για τη διαφοροποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Νίνα Κασιμάτη, επί αρκετών κυβερνητικών προτάσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.