Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία: «Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ζητήσουμε Προανακριτική» – ΝΔ: Σας λείπουν τα στοιχεία

92

Τζαμακλής (ΣΥΡΙΖΑ): «Εμείς, ως μέλη της Εξεταστικής, έχουμε αρμοδιότητα να δούμε εάν υπάρχουν γενικές ευθύνες ή γκρίζα σημεία στις πράξεις πολιτικών προσώπων – Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ασκήσουμε διώξεις ούτε να επισημάνουμε εάν υπάρχουν ή όχι ενδείξεις ενοχής» – Γεωργαντάς (ΝΔ): Η δυνατότητα υπάρχει, στοιχεία όχι

Με φαιδρά φαινόμενα απειλείται η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το πρώτο πόρισμα για το «Ερρίκος Ντυνάν» το οποίο δεν καταλογίζει ποινικές ευθύνες, με υπαινιγμούς για ύπαρξη νέων σκανδάλων αλλά και απειλές έκδοσης αυστηρών ανακοινώσεων κατά Αδωνη Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδου λόγω των απαξιωτικών δηλώσεων που έκαναν για τα μέλη της εξεταστικής.

Το ζήτημα της τιμωρίας των δύο πρώην υπουργών Υγείας για τις πρόσφατες δηλώσεις τους έθεσε αρχικά ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος. «Καταλαβαίνουμε όλοι την κριτική για την ποιότητα του πορίσματος. Όμως δεν καταλαβαίνω να βγαίνει Γεωργιάδης να μιλά για γελοίο πόρισμα γελοίων ανθρώπων. Πρέπει να υπάρξει δήλωση καταδίκης», ανέφερε.

Ενισχυτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, προσθέτοντας «βγήκε και ο κ. Λοβέρδος και είπε ότι μας έχει για πρωινό. Προτείνω να τους παραπέμψουμε στην επιτροπή δεοντολογίας».

Ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς σχολιάζοντας τις προτάσεις σημείωσε: «Δεν βρήκατε ποινικές ευθύνες και τώρα θέλετε να τους στείλετε στην επιτροπή δεοντολογίας». Από την πλευρά της, η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου υπενθύμισε «όταν ο Πολάκης σε αυτή την αίθουσα με έβριζε και μου έλεγε ότι χρειάζομαι χάπια δεν μίλησε κανείς σας».

Ο κ. Γιάννης Θεοφύλακτος (ΣΥΡΙΖΑ) προανήγγειλε για μια ακόμα φορά ποινικές διώξεις λέγοντας πως «ποινικές ευθύνες υπάρχουν και στο Ντυνάν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ και θα βγουν. Περιμένετε! Η επόμενη εβδομάδα είναι κοντά»

Νωρίτερα, ανοίγοντας την συζήτηση ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης πρότεινε προς τα μέλη της επιτροπής «να πάρουμε το πουλμανάκι αύριο Τετάρτη και να επισκεφθούμε την κυρία Παπασπύρου προκειμένου να ενημερωθούμε για τα νέα έγγραφα που ανεβρέθηκαν σε υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς εξέφρασε επιφυλάξεις για την επίσκεψη εξηγώντας πως «η κυρία Παπασπύρου παραδέχθηκε ότι δεν έχουν αξιολογηθεί τα στοιχεία. Άρα τι θα μάθουμε; Θα μπορούσαμε να το αφήσουμε για αργότερα από την στιγμή που έχουμε χρόνο για την σύνταξη πορίσματος ΚΕΕΛΠΝΟ. Να μην συρόμαστε πίσω από επικοινωνιακά παιχνίδια. Είμαστε σε διαδικασία σύνταξης πορισμάτων. Να μας στείλει τι στοιχεία έχει η κυρία Παπασπύρου να τα αξιολογήσουμε και μετά να αποφασίσουμε αν αξίζει να διακόψουμε την σύνταξη πορίσματος για να αξιολογήσουμε τα στοιχεία. Να μην μπούμε σε επικοινωνιακά παιχνιδάκια αλλαγής ατζέντας επειδή το πόρισμα δεν σας βγήκε».

Η κυρία Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «αγωνία» για τα νέα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα νέα δεδομένα. Υπήρξε κρυψώνα με γυψοσανίδα και κρυφά έγγραφα».

Προβληματισμό εξέφρασε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης λέγοντας «η κυρία Παπασπύρου είπε ότι θα πάρει 2 μήνες η αξιολόγηση των στοιχείων. Εμείς τι θα κάνουμε; Θα τους περιμένουμε; Όποιος θέλει να πάει στην Παπασπύρου ας πάει αλλά τι έχουμε να αποκομίσουμε;».

Υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης προτείνοντας δε στα μέλη της επιτροπής να μεταβούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να εξετάσουν οι ίδιοι τον χώρο όπου βρέθηκαν τα έγγραφα.

«Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ζητήσουμε Προανακριτική» λεει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ: Αρμοδιότητα έχετε, σας λείπουν τα στοιχεία

Πέραν αυτών, ο κ. Χαρίλαος Τζαμακλής (ΣΥΡΙΖΑ) ανέλαβε να παρουσιάσει το πόρισμα της πλειοψηφίας, επαναλαμβάνοντας τα στοιχεία που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τεκμηριώνουν τις πολιτικές ευθύνες των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.

Στο ερώτημα του κ. Νικου Νικολόπουλου για το αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την συγκρότηση Προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν ή εάν τελικά επιβεβαιώνεται η κριτική για «φιάσκο», ο κ. Τζαμακλής απάντησε «εμείς, ως μέλη της Εξεταστικής, έχουμε αρμοδιότητα να δούμε εάν υπάρχουν γενικές ευθύνες ή γκρίζα σημεία στις πράξεις πολιτικών προσώπων. Δεν έχουμε αρμοδιότητα να ασκήσουμε διώξεις ούτε να επισημάνουμε εάν υπάρχουν ή όχι ενδείξεις ενοχής. Εμείς λέμε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για μια σειρά ζητημάτων. Εως εκεί είναι η δικαιοδοσία μας. Όπως κάναμε με πόρισμα των δανείων ΜΜΕ και κομμάτων. Η Εξεταστική ζήτησε τότε και η Ολομέλεια αποδέχθηκε το πόρισμα να σταλεί στις δικαστικές αρχές. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα».

Το πόρισμα της ΝΔ ανέλαβε να παρουσιάσει ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σχολιάζοντας ωστόσο στην έναρξη της εισήγησής του πως, εάν η Εξεταστική εντόπιζε ενδείξεις ενοχής πολιτικών προσώπων, τότε θα εισηγείτο την σύσταση Προανακριτικής.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η Εξεταστική δικαιούται και υποχρεούται, όταν προκύψει από την δική της έρευνα ξεκάθαρη τέλεση ποινικών αδικημάτων ή ενδείξεις και μπορούν να προσωποποιηθούν να ζητήσει Προανακριτική. Εως πέντε ημέρες πριν είχαμε την εντύπωση ότι θα γίνει και την είχαμε από δηλώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Η δυνατότητα υπήρχε, αλλά δεν υπάρχουν τα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά, για να υπενθυμίσει πως η Δικαιοσύνη ερευνά ήδη την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν και πως, εάν είχε πέσει σε ευθύνες πολιτικών προσώπων, θα είχε διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.