Ειδησεογραφικό site

Σύνοδος Κορυφής: Τέλη του 2019 οι ενταξιακές συνομιλίες με Σκόπια-Αλβανία

2.446

Προϋπόθεση είναι μέχρι τότε οι δύο χώρες να εμφανίσουν αρκετή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις – Η πρόοδος θα εξεταστεί τον Ιούνιο του 2019 και οι συνομιλίες θα αρχίσουν στο τέλος του έτους

«Πράσινο φως» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα στο τέλος του 2019 άναψαν οι ηγέτες της ΕΕ, κατά τη σύνοδο κορυφής.

Προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες είναι οι δύο χώρες να εμφανίσουν πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι ενέκριναν τη συμφωνία της Τρίτης μεταξύ των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να εξετάσουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες τον Ιούνιο 2019 και να αρχίσουν συνομιλίες στο τέλος του έτους.

Το θέμα δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου. Όμως, η ανακοίνωση αποτυπώνει τη συναίνεση μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων διατηρηθούν οι ελπίδες ένταξης για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά να ζητηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πριν από την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Γαλλία και η Ολλανδία ζητούσαν να υπάρξει περισσότερη πρόοδος, παρά την υποστήριξη των 25 χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.