Ειδησεογραφικό site

Συγγραφείς και ακαδημαϊκοί κάνουν έκκληση σε Γιούνκερ – Τουσκ για τo Athens Review of Books

126

Τζον Μάξγουελ Κούτσι, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Ίαν ΜακΓιούαν, Μαρκ Μαζάουερ είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες ονόματα συγγραφέων και ακαδημαϊκών που ζητούν να σωθεί  το Athens Review of Books – Απευθύνουν έκκληση σε Γιούνκερ και Τουσκ για τη διάσωση του περιοδικού

Η υπόθεση της καταδίωξης της πολυετούς Athens Review of Books έχει εξελιχθεί σε ντροπή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο Ορμπάν έχει πολλά να διδαχθεί από τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Ιούλιο 2017 ο Κοτζιάς ‒που δεν υπήρξε σταλινικός με απόφαση του δικαστηρίου‒ έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εκδότριας και τα έσοδα του περιοδικού.

Με έκκλησή τους που απευθύνουν προς τους Προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ εκατοντάδες συγγραφείς και διαπρεπείς ακαδημαϊκοί από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια και πνευματικά ιδρύματα του κόσμου τούς ζητούν να σώσουν την Athens Review of Books. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Kwame Anthony Appiah, Simon Blackburn, Harold Bloom, J.M. Coetzee, Daniel Dennett, Freeman Dyson, Jochen Frowein, Brian Leiter, Mark Lilla, Mario Vargas Llosa, Mark Mazower, Daniel Mendelsohn, Ian McEwan, Philip Pettit, Steven Pinker, Dani Rodrik, Michael Walzer κ.ά.

Η έκκληση προς τους Προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ στάλθηκε μαζί με παρόμοια έκκληση (μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ) της American Political Science Association (APSA). Η διεθνής κινητοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι να λύσει το πρόβλημα η Επιτροπή ή το Συμβούλιο.

Σημειώνουμε ότι στις 21 Φεβρουαρίου 2019 θα γίνει η αναψηλάφηση της δίκης στο Εφετείο Αθηνών ύστερα και από την δημόσια πλέον ομολογία του Κοτζιά ότι «εθήτευσ[ε] στον σταλινισμό», ενώ δικαστές τύπου Θάνου είχαν αποφανθεί τελεσιδίκως και αμετακλήτως ότι ο χαρακτηρισμός του ως φανατικού σταλινικού («γκαουλάιτερ του σταλινισμού») αποτελούσε βαριά προσβολή της τιμής του, αφού κατά την άποψή τους, ο εν λόγω σταλινικός δεν υπήρξε ούτε καν θαυμαστής των σταλινικών καθεστώτων, αλλά μόνον… συνιδρυτής του ΚΚΕ (1918!).

Μπορείτε να διαβάσετε την έκκληση και να δείτε τις υπογραφές ΕΔΩ

Τα σχόλια είναι κλειστά.