Ειδησεογραφικό site

Συνελήφθη ως ύποπτος για υπεξαίρεση ο πρόεδρος της Nissan

2.969

Ιαπωνική εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Κάρλος Γκοσν συνελήφθη επειδή απέκρυψε στοιχεία της μισθολογικής του κατάστασης – Η εταιρεία ερευνά παράτυπες πρακτικές του Γκοσν

Στη σύλληψη του προέδρου της Nissan Motor Κάρλος Γκοσν προχώρησαν οι αρχές στο Τόκιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Yomiuri που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Γκοσν κατηγορείται ότι απέκρυψε στοιχεία της μισθολογικής του κατάστασης.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ο Γκοσν είχε χρησιμοποιήσει χρήματα για προσωπικούς λόγους και ότι ερευνά πιθανές παράτυπες πρακτικές του ιδίου και του εντεταλμένου διευθυντή Γκρέγκ Κέλι για πολλούς μήνες.

Κατόπιν όλων αυτών, η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι το συμβούλιό της θα προτείνει την άμεση παύση του Γκοσν από τη θέση του προέδρου.

Θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση 

Παράλληλα, το ιαπωνικό δίκτυο NHK υποστήριξε ότι η εισαγγελία του Τόκιο συνέλαβε τον Γκοσν καθώς θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση, ενώ σύμφωνα με άλλα ιαπωνικά μέσα, ο Γκοσν κατέθετε ενώπιον των αρχών.

Η Nissan συνεργάζεται πλήρως με τους ερευνητές 

«Η έρευνα έδειξε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο Γκοσν και ο Κέλι ανέφεραν ποσά για τους μισθούς τους στις ανακοινώσεις τους στο χρηματιστήριο του Τόκιο που ήταν χαμηλότερα από το πραγματικό ποσό, προκειμένου να μειωθεί το αναφερόμενο ποσό στην αμοιβή του Κάρλος Γκοσν», ανέφερε η Nissan σε ανακοίνωση. Σύμφωνα με την εταιρία, ο διευθύνων σύμβουλος Χιρότο Σαϊκάουα θα προτείνει στο συμβούλιο της Nissan την απομάκρυνση του Γκοσν και του Κέλι.

Σοκ στην Ιαπωνία από την είδηση 

Η είδηση έχει σοκάρει την Ιαπωνία. Ο Γκοσν είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις μη Ιάπωνα που κατέχει τόσο υψηλόβαθμη θέση, έχει πολύ καλή φήμη καθώς κατάφερε να σώσει τη Nissan από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο Γκοσν είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Renault.

Ερωτήματα για το μέλλον της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi Motors 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi, οι εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει να ερευνούν τα γραφεία στην έδρα της Nissan και σε άλλα σημεία το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Η Nissan ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους αργότερα σήμερα. Εκπρόσωποι της Renault και της συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi Motors δεν απάντησαν άμεσα στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Η αποπομπή του 64χρονου Γκοσν αναμένεται να εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της συμμαχίας, που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα και δεσμεύθηκε να ενισχύει πριν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Η μετοχή της Renault κατέγραψε βουτιά 13% στο Παρίσι, σημειώνοντας από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Ποιος είναι ο Κάρλος Γκοσν 

Γεννημένος στη Βραζιλία, με καταγωγή από τον Λίβανο και γαλλική υπηκοότητα, ξεκίνησε την καριέρα του στη Michelin στη Γαλλία, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στη Renault. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Nissan το 1999 αφού η Renault απέκτησε ποσοστό πλειοψηφικό ποσοστό και έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2001. Ο Γκοσν παρέμεινε σε αυτή τη θέση έως τον περασμένο χρόνο.

Τον Ιούνιο, οι μέτοχοι της Renault ενέκριναν τις αποδοχές ύψους 7,4 εκατ. ευρώ του Γκοσν για το 2017. Επιπροσθέτως αυτού το ποσού, έλαβε 9,2 εκατ. ευρώ στον τελευταίο του χρόνο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Nissan.

Τα σχόλια είναι κλειστά.