Ειδησεογραφικό site

Συνάντηση Γαβρόγλου – Παπακώστα με Αρχιεπίσκοπο για τη συμφωνία του με τον Τσίπρα

2.997

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας  αναμένεται σήμερα να εμμείνει στα περί διαλόγου – Αρχιεπίσκοπος Κρήτης: «Η Πολιτεία θέλει να διχάσει τον ελληνικό λαό»

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση στηνΕκκλησία. Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα έχει συναντήσεις με την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος έχει αναλάβει τον διάλογο με την Εκκλησία.

Ο Κώστας Γαβρόγλου αναμένεται σήμερα να εμμείνει στα περί διαλόγου, ενώ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» είπε ότι «η Εκκλησία δεν είναι τόσο αφελής ακόμη και αν υπήρχε ένα απίστευτα δόλιο σχέδιο της κυβέρνησης να εμπλακεί σε προεκλογικές σκοπιμότητες».

Το επόμενο διάστημα, ο υπουργός Παιδείας θα ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, αλλά και με τις Μητροπόλεις Δωδεκανήσων.

«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος», δηλώνει πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε την ίδια δήλωση και από τη Λιβαδειά, όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό, παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης δίνοντας τον τόνο των επόμενων ημερών, μιλώντας στο κρατικό κανάλι τόνισε: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια διαλόγου με την εκκλησία. Δεν ψάχνουμε νικητές και ηττημένους αλλά πως θα προχωρήσουμε παράλληλα με αμοιβαία οφέλη».

Σήμερα ξεκινούν και οι τέσσερις ενημερωτικές συναντήσεις για τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που εξαγγέλθηκε, από τον πρωτοσύγκελλο Συμεών, ότι θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 27 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο των συναντήσεών τους οι εκπρόσωποι του ΙΣΚΕ έχουν προγραμματίσει συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Σε εκπομπή της Κρήτη ΤV, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος, τόνισε: «Η Πολιτεία θέλει να διχάσει, να κάνει δύο κομμάτια τον ελληνικό λαό»

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης είπε για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, τα παρακάτω: «Εμείς, μέχρι πριν μερικά χρόνια, ήμασταν αυτοί που ήμασταν. Τώρα θέλουμε να αλλάξουμε. Τώρα θέλουμε να διχαστούμε. Να χωρίσουμε Εκκλησία-Πολιτεία. Αν είναι δυνατόν! Δηλαδή, ένας άνθρωπος πρέπει να γίνει δυο κομμάτια;»

Ενώ, στη συνέχεια του λόγου ανέφερε: «Μέχρι τώρα, 2000 χρόνια ζήσαμε πολύ-πολύ σωστά έτσι. Και τώρα, θα κομματιάσουμε, θα κάνουμε δύο κομμάτια τον ελληνικό λαό, και θα κάνουμε Πολιτεία-Εκκλησία; Που πάμε; Μέχρι τώρα ποιοι ήμασταν, και τώρα τι θέλουμε να γίνουμε;
Και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό που βάλλεται (εν. η ενότητα), κατά κάποιο τρόπο, από την Πολιτεία. Να θέλει να διχάσει. Να κάνει 2 κομμάτια: τον ελληνικό λαό και την ελληνική πολιτεία. Είναι δυνατόν;»

Με αφορμή τα σχόλια των τελευταίων ημερών περί σχέσεως του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ με τη Χρυσή Αυγή, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πλευρά του Σεβασμιωτάτου δύο απαντητικές επιστολές, μία στον Νίκο Μιχαλολιάκο, Γενικό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής και μία προς τον βουλευτή του ίδιου κόμματος Ηλία Παναγιώταρο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Σε απάντηση ὅσων διαδίδονται δημοσιοποιῶ δύο ἀπαντητικές ἐπιστολές μου μία στόν κ. Νικόλαο Μιχαλολιάκο, Γενικό Γραμματέα τοῦ κομματικοῦ σχηματισμοῦ Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αὐγή καί μία πρός τόν Βουλευτή τοῦ ἴδιου κόμματος κ. Ἠλία Παναγιώταρο».

Ο Νίκος Φίλης για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας μετά τη συμφωνία πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου

Μιλώντας στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης τόνισε: «Η συμφωνία πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας έχει ένα θετικό χαρακτήρα, αφού έφερε στην επιφάνεια μια ιστορική εκκρεμότητα και τη διάθεση των δύο πλευρών να την επιλύσουν. Σε συνάρτηση με τη συνταγματική αναθεώρηση και την πρόταση της κυβέρνησης να κατοχυρωθεί ακόμη πιο έντονα ο ουδετερόθρησκος χαρακτήρας του κράτους στο άρθρο 3. Ξέρετε τις θέσεις μου. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της εξάλειψης από το Προοίμιο του Συντάγματος της αναφοράς στην Αγία Τριάδα, αλλά και υπέρ της τολμηρής αναθεώρησης του άρθρου 3 με την κατάργηση της αναφοράς σε «επικρατούσα θρησκεία».

Και υπογράμμισε: «Παρά την ευνοϊκή για την Εκκλησία συμφωνία στο περιουσιακό, αλλά και τη διασφάλιση της εσαεί μισθοδοσίας των ιερέων από το δημόσιο ταμείο, υπήρξε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου πυρ ομαδόν εναντίον της συμφωνίας, με πρόσχημα την απομάκρυνση των κληρικών από το σημερινό δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς. Μπορούμε να κατανοήσουμε τους φόβους των απλών ιερέων για την ενίσχυση της δεσποτοκρατίας. Τους ακούμε να παρακαλούν για την κρατική προστασία, δείγμα κι αυτό των αναχρονιστικών σχέσεων που έχει καθιερώσει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η πλειοψηφία των Αρχιερέων όμως φαίνεται να έχει άλλα κίνητρα. Η αντίδρασή τους, οφείλεται πρωτίστως στην απροκάλυπτη πολιτικοποίηση της Ιεραρχίας και σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, πυροδότησε την αντίδραση της ισχυρότατης πτέρυγας της δεξιάς και ακροδεξιάς του Κυρίου. Με το επιχείρημα, μάλιστα, ότι δεν είναι δυνατό να συναφθεί συμφωνία με τον »άπιστο» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο μαζί του μετά τις εκλογές που φαντασιώνεται ότι θα τις κερδίσει. Η κυβέρνηση μετά από αυτή την εξέλιξη δήλωσε ότι θα κάνει διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο πριν προχωρήσει σε νομοθέτηση των συμφωνηθέντων. Θα δούμε σύντομα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία της, με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.