Ειδησεογραφικό site

Συμφωνία ή ναυάγιο στο Σκοπιανό: Σήμερα το τηλεφώνημα Ζάεφ

3.373

Λύση για συμφωνία που θα υπογραφεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα στις Πρέσπες  ή οριστικό …ναυάγιο  θα σημάνει το τηλεφώνημα Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο Μαξίμου περιμένουν σήμερα να χτυπήσει το τηλέφωνο, λέγοντας με νόημα πως «κάθε μέρα που περνάει είναι καθοριστική».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του iefimerida οι δύο πρωθυπουργοί, παρά τα μπρος πίσω που έγιναν, εξακολουθούν όλες αυτές τις μέρες να διατηρούν -απευθείας- ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και άριστες διαπροσωπικές σχέσεις. Ο στενός πυρήνας των συνεργατών του πρωθυπουργού εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ότι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους  για λύση με σύνθετη ονομασία σε εσωτερικό και εξωτερικό (erga omnes), αφαίρεση των αλυτρωτικών βλέψεων και την αλλαγή του συντάγματος και αισιοδοξούν

Κυβερνητική πηγή: Η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει σύντομα το αποφασιστικό βήμα

Κυβερνητική πηγή, δίνει το στίγμα και μιλώντας στο iefimerida τονίζει: «Η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει σύντομα το αποφασιστικό βήμα. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλους τους δυνατούς συμβιβασμούς και τώρα έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων. Αισιοδοξούμε ότι η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα κατανοήσει την ιστορικότητα των στιγμών και θα καταλήξουμε εν τέλει σε μια συμφωνία που θα αλλάξει το μέλλον των Βαλκανίων».

Η Αθήνα καλωσορίζει την ίδια γραμμή Ζάεφ-Ντιμιτρόφ

Διπλωματικές πηγές όλες αυτές τις μέρες έβλεπαν εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια στην ΠΓΔΜ.

Και με φόντο την προσπάθεια στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ να διαλύσουν τα…σύννεφα και να βάλουν «φρένο» στα περί διάστασης απόψεων, Ζάεφ-Ντιμιτρόφ με την κοινή φωτογραφία στο Twitter και το ανακοινωθές ότι «ενεργούν από κοινού για την επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΠΓΔΜ», από την Αθήνα έκαναν λόγο για ένα θετικό μήνυμα από πλευράς τους που δείχνει ενότητα, στην κατεύθυνση να δοθεί λύση.

Γιατί «ροκανίζει» το χρόνο ο Ζάεφ; 

Το μεγάλο ερωτηματικό κατά βάθος που απασχολεί τα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου είναι αν «ο Ζάεφ πιέζεται πραγματικά, ή θέλει να ροκανίσει το χρόνο ώστε να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί» για να για το «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας του.

«Σφιχτό» χρονοδιάγραμμα

Οι προθεσμίες, πάντως, για εξεύρεση λύσης εκ των πραγμάτων στενεύουν. Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουνίου. Ενώ μέσα σε όλα, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να πάει και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου με το Σκοπιανό διευθετημένο, ώστε να προτάξει το επιχείρημα ότι αρχίζει και κλείνει τα μέτωπα.

Τσίπρας ενημερώνει αρχηγούς μετά το τηλέφωνο

Στα πρότυπα της ενημέρωσης που παρείχε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς μετά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια τον Μαίο, το ίδιο αναμένεται να πράξει και τώρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δυο πλευρές θα δώσουν τα χέρια. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, αυτή θα γνωστοποιηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η…φιέστα στις Πρέσπες.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.