Ειδησεογραφικό site

Κραυγή αγωνίας πολιτικών και διπλωματών για να σωθεί η Θράκη – Μόνο στο «Καρφί»: Αποκάλυψη των σχεδίων των μειονοτικών

60

Του Γιάννη Δημητρίου

«Ξεχάστε το Αιγαίο, το παιχνίδι θα παιχτεί εξολοκλήρου στη Θράκη» συνηθίζει να λέει ο έμπειρος διπλωμάτης Χ. Ζαχαράκις, άλλοτε πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, όταν ανοίγει η κουβέντα για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Είναι μια άποψη που διατύπωνε από παλιά, αλλά τη βροντοφώναξε προφητικά το 2008. Και σήμερα, καθώς το διακύβευμα μεγαλώνει και δυσκολεύει, η σκέψη αυτή γίνεται προειδοποίηση, μήπως και κινητοποιηθούν αυτοί που πρέπει για να μη γίνει πραγματικότητα.
Με αφορμή το θέμα που αποκάλυψε το «Κ» την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν δεκάδες αντιδράσεις πολιτών που ανησυχούν για το «αύριο» της χώρας και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να τη δουν να μικραίνει παράλληλα με τη φτωχοποίησή της.
Η διοργάνωση από παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας «συνεδρίου», όπως το αποκαλούν, κινημάτων αυτοδιάθεσης απ’ όλη την Ευρώπη είναι η ύστατη πρόκληση από τους υποκινούμενους από το βαθύ κράτος της Άγκυρας «αξιωματούχους» της μειονότητας, αλλά δεν είναι ούτε οι πρώτοι ούτε οι μοναδικοί. Σίγουρα, παρότι οι συγκεκριμένοι «αξιωματούχοι» ως μονάδες χαρακτηρίζονται γραφικοί, πάνε να «γεννήσουν» μια εξαιρετικά επικίνδυνη, επώδυνη και ανιστόρητη πραγματικότητα στην ελληνική εσχατιά.

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΔΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ
Ο μοναδικός χριστιανός βουλευτής της Ροδόπης είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου 2012 δεν εξελέγη με όση άνεση εκλεγόταν τα προηγούμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, δεν συζητάει ούτε καν για αστείο το ενδεχόμενο να αλλάξει εκλογική περιφέρεια για να επανεκλεγεί άνετα. Σε συνομιλητές του λέει ότι «θα κάτσω να δώσω τον αγώνα μου για να κρατήσω τη χριστιανική έδρα στη Ροδόπη, που από τις μεθοδεύσεις του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και του βαθέος κράτους της Άγκυρας κινδυνεύει να χαθεί». Και, όπως εξηγούν έμπειροι διπλωμάτες στο «Κ», «αυτό δεν θα αποτελέσει μόνο μια συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά. Στην ουσία, θα εγκαταστήσει μια νέα πραγματικότητα, που θα είναι επώδυνη για την ελληνική εσχατιά, και έναν ουσιώδη κίνδυνο μεταβολής του χάρτη της Ευρώπης».

ΙΔΙΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΜΕ ΤΡΙΑ
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ας δούμε τώρα γιατί δεν θα αποτελέσει μόνο μια απλή εκλογική συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας ένα απλό παράδειγμα: Ο μειονοτικός βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη ΝΔ. Το Μάιο του 2012 «μετακόμισε» στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και τον Ιούνιο του ίδιου έτους πήρε «μεταγραφή» για τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, με την οποία κέρδισε ξανά τη θέση του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το χαρακτηριστικό των τριών εκδοχών της υποψηφιότητας Ιλχάν (σε τρία διαφορετικά κόμματα και σε δύο διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες) ήταν ότι και στις τρεις περιπτώσεις απέσπασε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων, που σημαίνει ότι μετέφερε περίπου 10.000 ομόδοξούς του όπου και αν πήγαινε. Με άλλα λόγια, αυτοί που τον ψήφιζαν δεν είχαν ιδεολογική ή πολιτική σύσταση, αλλά ψήφιζαν καθοδηγούμενοι από το ακριβοπληρωμένο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, μαζικά, με βάση το βρόμικο και επικίνδυνο σχέδιο που εξελίσσεται κάτω από τη μύτη του εγχώριου πολιτικού μας συστήματος.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν ακούγεται ικανοποιημένος από τη σπουδή των ελληνικών κυβερνήσεων στην ακριτική ελληνική γη. Ο ίδιος δηλώνει: «Η Θράκη έχει ανάγκη την άμεση πραγμάτωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής, η οποία πρέπει να είναι διακομματική, διαχρονική και αναπτυξιακή, στοχεύοντας στη δημογραφική της ενίσχυση και στην πληθυσμιακή ισορροπία μεταξύ των σύνοικων στοιχείων, χριστιανών και μουσουλμάνων, που έχει διαταραχθεί θεαματικά υπέρ των δεύτερων, από λάθη και αστοχίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό έχω ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής τη σύσταση διακομματικής επιτροπής. Ας συνεννοηθούν επιτέλους για κάτι οι πολιτικές δυνάμεις, πριν να είναι αργά. Ακόμα περιμένω απάντηση…»

ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΙ
Οι απόψεις που διατυπώνονται και η πραγματικότητα που δημιουργείται κάνουν το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και καθιστούν αναγκαία τη δραστική παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας. Έρχονται δε να προστεθούν στις σκοτεινές διαδρομές, όπως καταγγέλλουν οι καλά γνωρίζοντες, καλοπληρωμένων πρακτόρων που μετέχουν σε ένα διαρκές «πάρτι» κατασκόπων στην ελληνική εσχατιά.
Όταν ο Τσετίν Μάντατζη ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου φωτογραφιζόταν μπροστά στη σημαία της «Ανεξάρτητης Θράκης» στην Προύσα, χτυπούσε ένα εκκωφαντικά δυνατό καμπανάκι για την ελληνική πολιτική τάξη.
Σήμερα, οι μειονοτικοί που φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», αποφασισμένοι να κινηθούν στο μονοπάτι των Σκοτσέζων εθνικιστών διοργανώνουν μια… «αυτονομιστική διεθνή».
Περιμένουν δε να αλλάξουν τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και να ανέλθουν στην εξουσία πολιτικές δυνάμεις με πιο ελαστικές θέσεις στα εθνικά θέματα, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το νέο εσωτερικό status quo και να παίξουν πιο εύκολα το εχθρικό για την Ελλάδα παιχνίδι τους.
Όπως λένε ακόμα και οι «σκληροί» της Άγκυρας, τόσο οι απόψεις που διατυπώνονται συχνά πυκνά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η αδιαφορία με την οποία κάποια από τα στελέχη του αντιμετωπίζουν το λεπτό ζήτημα της Θράκης, βολεύουν τα σχέδια των «γερακιών». Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατη η δήλωση του Δημήτρη Χριστόπουλου, υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος, ότι η μουσουλμανική μειονότητα είναι ένα «συμπαγές τουρκικό πράγμα».
Με όλα αυτά η Άγκυρα τρίβει τα χέρια της. Και ενώ στο εσωτερικό της χώρας μας πολλοί είναι εκείνοι –διπλωμάτες, πολιτικοί, δημοσιολόγοι, επιστήμονες και απλοί πολίτες– που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη δυσάρεστη κατάσταση, κάποιοι άλλοι διεκδικούν την ψήφο του λαού αποκρύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις και προτάσσοντας ένα δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο αντί της πραγματικής τους ατζέντας στα ευαίσθητα εθνικά θέματα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΝΟ
Ο πρώην διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος δηλώνει: «Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας, το οποίο σε γενικές γραμμές αποσκοπεί σε: αναγνώριση της μουσουλμανικής μειονότητας ως μιας ενιαίας τουρκικής κοινότητας σε μια ενιαία εδαφική βάση, με την κατά το δυνατόν επέκταση της βάσης αυτής μέχρι τα σύνορα, ώστε να δημιουργηθεί εδαφική συνέχεια με την Τουρκία· συνένωση όλων των μουσουλμανικών μειονοτήτων, περιλαμβανoμένων των πομάκων και αθίγγανων, ώστε να αποκτήσουν τουρκική συνείδηση και να θεωρήσουν την Τουρκία μητέρα πατρίδα τους· αναβάθμιση της μουσουλμανικής μειονότητας σε τουρκική – πρόσφατο παράδειγμα η αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της μουσουλμανικής ένωσης Ξάνθης ως τουρκικής (πυκνές επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων δείχνουν ότι μόνο η Τουρκία, και όχι η Ελλάδα, ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη)· παροχή δανείων για αγορά γης από υποκατάστημα τουρκικής τράπεζας (Ziraat Bankasi) σε Κομοτηνή και Ξάνθη.
Για να επιτύχει όλα αυτά, η Τουρκία δαπανά μεγάλα ποσά μέσω του τουρκικού γενικού προξενείου Κομοτηνής, το οποίο επέλεξε να κάνει επίδειξη δύναμης στις ευρωεκλογές του 2014 κατεβάζοντας το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) που είχε ιδρύσει ο μακαρίτης αυτονομιστής Σαδίκ. Παράλληλα, άσκησε πιέσεις ώστε οι μουσουλμάνοι βουλευτές, πολιτευτές και παράγοντες να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στα ευρωψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων στα οποία ανήκουν. Το τουρκικό προξενείο έχει υιοθετήσει στόχους και μεθόδους που δεν συνάδουν με τις αρμοδιότητές του, χωρίς ίχνος νομιμότητας, καμία ανεκτικότητα απέναντι στις ετερόκλητες εθνοτικές ομάδες, καθώς επίσης κανένα σεβασμό απέναντι στην εθνική κυριαρχία του φιλοξενούντος κράτους.
Μετά από όλα αυτά, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει και να καταργήσει άμεσα το τουρκικό γενικό προξενείο στην Κομοτηνή και να περιορίσει κάθε πράξη υπονομευτική από στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητας κατά της ελληνικής κυριαρχίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.