Ειδησεογραφικό site

Γιώργος Καμίνης: «Αυτά είναι τα έργα μου στην Αθήνα» – Συνέντευξη στο «Καρφί»

151

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου
Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, γεύματα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, στήριξη 20.000 απόρων, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», Πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας, ανακατασκευές σχολείων, βιοκλιματική αναβάθμιση σχολικών συγκροτημάτων, απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων περιπτέρων, κατασκευή βρεφονηπιακών σταθμών… Αυτά είναι μερικά από τα έως τώρα έργα του δήμαρχου Αθηναίων.
Ο Γιώργος Καμίνης μίλησε στο «Καρφί» για την επόμενη ημέρα αναλύοντας τα σχέδιά του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εκ βάθρων ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων της πόλης με σκοπό να ξαναχρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της ως «φυτώρια» επιχειρηματικότητας αλλά και ως παραδοσιακοί εμπορικοί χώροι, όπως, για παράδειγμα, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Έργο Αθήνα», συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, είναι η ανακατασκευή των κέντρων υγείας σε Κυψέλη και Πατήσια, η ανάπλαση της πλατείας Αγ. Γεωργίου στην Κυψέλη, η ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου στην οδό Πάφου (Κάτω Πατήσια), η αναστήλωση της Βίλας «Αμαλία», η διαμόρφωση ενός πολιτιστικού χώρου σε διατηρητέα έπαυλη στην οδό Θεοτοκοπούλου 34, η ανάπλαση της πλατείας Βαρνάβα στο Μετς κ.λπ.

Πόσες από τις δεσμεύσεις σας που είχατε αναλάβει κατά την προεκλογική σας εκστρατεία έχετε ξεκινήσει να υλοποιείτε; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται;
Η πρώτη μας θητεία κινήθηκε στρατηγικά σε τρία επίπεδα: πρώτον, εξορθολογίσαμε τα οικονομικά του δήμου, μετατρέποντας το έλλειμμα των σχεδόν 50 εκατ. σε πλεόνασμα 12 εκατ. ευρώ. Αφού εξασφαλίσαμε ότι ο δήμος στάθηκε στα πόδια του, δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Αυτή τη στιγμή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στηρίζουμε σε όλη την πόλη περίπου 20.000 ανθρώπους, που πλήττονται από την κρίση. Και τρίτον, φέραμε στο δήμο 120 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για αναπλάσεις αλλά και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις νέων θέσεων εργασίας στην Αθήνα. Κοντολογίς, κινούμαστε ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα. Όποιος γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης, ξέρει ότι η δημοτική αρχή πρέπει να κινηθεί σε πολλά επίπεδα παράλληλα. Τα ζητήματα είναι σύνθετα. Ωστόσο, για να μη νομίζετε ότι αποφεύγω να απαντήσω στο ερώτημά σας, για τη δεύτερη θητεία που ξεκίνησε, έχουμε στρατηγικό στόχο να ξαναγίνει η Αθήνα ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Να εισέλθει εκ νέου στο χάρτη του διεθνούς ανταγωνισμού. Τα σημάδια από την τουριστική κίνηση στην Αθήνα φέτος είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ακόμη και τον Οκτώβριο η πληρότητα στα ξενοδοχεία ήταν πολύ μεγάλη.

Μολονότι έχει υπάρξει σημαντικό έργο στην αναμόρφωση του κέντρου, παραμένουν πολλά τα παράπονα για την ελλιπή αστυνόμευση. Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν κάποιες κοινές ενέργειες με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς;

Δεν το έκρυψα, ούτε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι η επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας στους ανθρώπους που κατοικούν στις γειτονιές της Αθήνας είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Η κατάσταση δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, αλλά σίγουρα έχει βελτιωθεί. Η συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι στενή. Μάλιστα, πρόσφατα υπογράψαμε μια συμφωνία συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, που είναι απαραίτητη προκειμένου να αρχίσει και πάλι –μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας– να λειτουργεί η πόλη με κανόνες. Προτεραιότητα πάντοτε αποτελεί ο σεβασμός του δημόσιου χώρου. Η αυθαίρετη και εκτός των πλαισίων επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια και η αντικοινωνική στάθμευση των αυτοκινήτων σε πεζόδρομους, πλατείες και ράμπες για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα είναι τα δύο βασικότερα ζητήματα. Προσπαθούμε να αποδώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το δημόσιο χώρο στον πεζό. Ήδη έχουμε απομακρύνει 110 εγκαταλελειμμένα περίπτερα από τα πεζοδρόμια της Αθήνας και την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε.

Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την πρόσφατη επίσκεψή σας στο Λος Άντζελες;
Στο Λος Άντζελες επισημοποιήθηκε η βράβευση της Αθήνας από το ίδρυμα Bloomberg ως μιας από τις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες ιδέες για την κοινωνική καινοτομία. Η Αθήνα βραβεύτηκε για την πλατφόρμα «Συν Αθηνά», η οποία στοχεύει στο να διευκολύνει και να δικτυώσει ομάδες πολιτών που οργανώνουν δράσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Μια ανάδειξη που συνοδεύεται από έπαθλο 1 εκατ. ευρώ  και η οποία γίνεται ακόμη πιο σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν υποψήφιες 155 πόλεις. Σας πληροφορώ ότι στο εξωτερικό η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μας παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εξωστρέφεια της πόλης με αυτοπεποίθηση αλλά και με πολλή δουλειά.

Πόσο κόσμο στηρίζει σήμερα ο Δήμος Αθηναίων και τι επιπλέον σκοπεύει να πράξει για αυτόν το σκοπό;
Ορισμένοι, κάνοντας επιδερμική κριτική για την κατάσταση της Αθήνας, αγνοούν ότι εδώ και πολλά χρόνια η πρωτεύουσα συμπυκνώνει την κρίση όλης της χώρας. Από την πρώτη μας θητεία, βασικό μέλημά μας ήταν και παραμένει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στην πόλη, υποκαθιστώντας τις περισσότερες φορές την Πολιτεία, που έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. Όποια κοινωνική δομή βρήκαμε έτοιμη, την ενισχύσαμε, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό διότι έπρεπε να φτιάξουμε νέες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Σήμερα, από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων και των συνεργαζόμενων φορέων στηρίζονται καθημερινά περίπου 20.000 άνθρωποι.

Η ανάκαμψη της πόλης δεν πρέπει να συνοδεύεται και από δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας;
Οι νέες δουλειές στην πόλη είναι για εμάς προτεραιότητα. Στηρίζουμε, στο μέτρο και των δικών μας δυνατοτήτων, εκείνους που παλεύουν στην κρίση αλλά και εκείνους που επιχειρούν από την αρχή. Συνεργαζόμαστε με τους παραγωγικούς φορείς και τα πανεπιστήμια και έχουμε δημιουργήσει ήδη τρεις δομές Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, με κοινοτικά κονδύλια που ο δήμος έχει εξασφαλίσει. Σας θυμίζω, επίσης, ότι ήμασταν οι πρώτοι που παρουσιάσαμε νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των μικρών διαδηλώσεων, που παρέλυαν επί ώρες το κέντρο της Αθήνας. Πρωτοστατήσαμε στην ανάγκη να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, από τη στιγμή που το θέλει ο Εμπορικός Σύλλογος και τηρούνται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και παρά το γεγονός ότι η κρατική επιχορήγηση για το Δήμο Αθηναίων, όπως και για τους άλλους δήμους, μειώθηκε κατά 60% την τελευταία τριετία, κρατήσαμε τα δημοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα, μειώνοντάς τα μάλιστα σε κάποιες περιοχές που τα επίπεδα του παρελθόντος δεν ανταποκρίνονταν στη σημερινή συγκυρία.

Τις εξελίξεις εν όψει της ανάδειξης νέου προεδρείου στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) πώς τις βλέπετε;
Θα είναι μια πολύ κρίσιμη πενταετία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως εκ τούτου η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ πρέπει να διέπεται από σοβαρότητα, να είναι μακριά από κομματικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, διεκδικητική και προσανατολισμένη στο σύγχρονο ρόλο που διαδραματίζουν οι δήμοι. Η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να παραπέμπει σε πασαρέλες άλλων εποχών.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση;
Νουθεσίες δεν κάνω σε κανέναν. Οι καιροί απαιτούν η πολιτική στάση όλων μας να είναι ανάλογη με την κρισιμότητα της κατάστασης. Τα προβλήματα είναι σύνθετα και πολλά και για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται ευρείες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις και συγκλίσεις. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, διατηρώντας την πολιτική μας αυτονομία. Μπορεί να είναι μια δύσκολη άσκηση, αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι επιβεβλημένο να το τολμήσουμε.

Σε κάποιες δηλώσεις σας είχατε επισημάνει ότι κτίρια της Ομονοίας θα δίνονταν με κάποιο συμβολικό μίσθωμα σε παραδοσιακούς βιοτέχνες. Σε ποια φάση βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο; Ποια είναι η συνεργασία σας με το κίνημα ΚΙΠΟΚΑ (Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας) για μια καλύτερη πόλη;

Θα σας πω για την Ομόνοια, αλλά ας ξεκινήσουμε από τη συνεργασία με τις ομάδες πολιτών. Έχουμε επενδύσει πολλά στις κοινές δράσεις με τις πιο δραστήριες και δυναμικές ομάδες της πόλης. Μάλιστα, είναι μεγάλη τιμή αλλά και συνάμα μεγάλη ευθύνη για το δήμο της Αθήνας το ότι βραβευτήκαμε από το Bloomberg Philanthropies ανάμεσα στις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις που προωθούν τη συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και την Κοινωνική Καινοτομία. Από τις ομάδες αυτές αντλούμε ιδέες, φρεσκάδα και όρεξη για δουλειά. Και εμείς τους παρέχουμε τα μέσα ώστε να υλοποιούν τις προτάσεις τους και να διασυνδέονται μεταξύ τους, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας στο internet, το «Συν Αθηνά», και ενός χώρου που τους έχουμε διαθέσει απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά.

Η πλατεία Ομονοίας έχει κουφάρια ξενοδοχείων. Είχατε τονίσει ότι ο δήμος σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές είχαν καταθέσει μελέτες αξιοποίησής τους, κυρίως για τους φοιτητές. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι. Γιατί;

Προφανώς αναφέρεστε στο «Μπάγκειο» και τον «Μέγα Αλέξανδρο». Είναι δύο εμβληματικά κτίρια, που από την πρώτη μέρα της θητείας μας ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να αποτελέσουν το όχημα ώστε να ξαναζωντανέψει η Ομόνοια. Λόγω του σύνθετου καθεστώτος για τη χρήση τους, συναντήσαμε τεράστιες γραφειοκρατικές δυσκολίες. Αυτό στάθηκε αιτία να παραπέμπεται η ένταξή τους στο επόμενο ΕΣΠΑ ( Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Αλλά οι μελέτες που έχουμε εκπονήσει είναι πλέον ώριμες. Τα κτίρια αυτά θα αποτελέσουν στέγη για κυψέλες επιχειρηματικότητας και για ομάδες πολιτών, θα γίνουν εργαστήρια ώσμωσης για την πόλη. Επίσης, έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό καταθέσει, στα υπουργεία Άμυνας και Παιδείας, μελέτη για το ξενοδοχείο Mirage στην Ομόνοια, ώστε να μπορούν να μένουν, με συμβολικό τίμημα, νέα ζευγάρια. Καμία απάντηση.

TO «WHO IS WHO» ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ο Γιώργος Καμίνης γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1954 στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε έως πέντε ετών. Στη συνέχεια, η οικογένειά του επέστρεψε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στα νομικά από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε τον Απρίλιο του 1980. Τον Οκτώβριο του 1982 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Diplôme d’études approfondies (DEA) στο Δημόσιο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Université de Paris II. Τον Ιούνιο του 1989 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του (Doctorat d’Etat en Droit) στο Πανεπιστήμιο Paris I, με θέμα τις συνταγματικές όψεις της μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία στην Ελλάδα και την Ισπανία («La transition constitutionnelle en Grèce et en Espagne»). Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία το Νοέμβριο του 1982 ως επιστημονικός συνεργάτης στη Β’ Έδρα του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Δεκέμβριο του 1990 εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Ιούνιο του 1998 επίκουρος καθηγητής.
Διετέλεσε βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, υπεύθυνος για τα δικαιώματα του ανθρώπου, από το 1998 έως το Μάιο του2003, οπότε και εξελέγη ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ως Συνήγορος του Πολίτη. Τον Αύγουστο του 2010 ανακοίνωσε την παραίτησή του για να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας και εξελέγη δήμαρχος το Νοέμβριο του 2010.
Από το Σεπτέμβριο του 1989 είναι μέλος της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων. Είναι επίσης δικηγόρος Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και γερμανικά. Είναι έγγαμος, με δύο παιδιά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.