Ειδησεογραφικό site

Süddeutsche: Το φαινόμενο «Τσίπρας» και η σχέση πάθους με την εξουσία

37

Τι είναι ο Αλέξης Τσίπρας; Ένας αριστερός; Ένας λαϊκιστής; Ή ένας μεταρρυθμιστής; Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για το «φαινόμενο Τσίπρας» που έχει ενσκήψει στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και επηρεάζει και την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε αυτόν τον άνθρωπο, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε στο εξής: ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μία σχέση πάθους με την εξουσία. Όποιος ψάχνει στην Ευρώπη μία χαρισματική, ηγετική φιγούρα, έναν χαρακτήρα με αναμφισβήτητο ένστικτο νικητή, ας αρχίσει να ψάχνει από την Ελλάδα».

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το προφίλ του Τσίπρα, αλλά και με έντονη κριτική διάθεση, ο Γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει: «Ο Τσίπρας ήταν που επέβαλε τις επαναληπτικές εκλογές του 2012, όταν το κόμμα του σταματούσε κάθε μεταρρύθμιση. Ο Τσίπρας ήταν που κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με ένα πρόγραμμα απόλυτης άρνησης των μεταρρυθμίσεων».

Για να καταλήξει: «Και ο Τσίπρας είναι που εμφανίζεται τώρα ως μεταρρυθμιστής, εφοδιασμένος με τα υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας και απαλλαγμένος από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του. Μετά από τόσες μεταστροφές και αναπηδήσεις μόνο ένας παραμένει αλώβητος: ο Αλέξης Τσίπρας».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.