Ειδησεογραφικό site

Στους 878 οι αγνοούμενοι του 1974 στην Κύπρο

45

Συνολικά 878 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη μακροσκελή λίστα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974. Από το 2006, οπότε και ξεκίνησε  ουσιαστικά τη λειτουργία της η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), από τους 1.510 συνολικά αγνοούμενους, ταυτοποιήθηκαν  έως σήμερα οι 632.

Υπό διαδικασία ανθρωπολογικής και γενετικής εξέτασης, βρίσκονται αυτό το διάστημα συνολικά οστά 170 αγνοουμένων, από τους έχουν ολοκληρωθεί  οι εργαστηριακές αναλύσεις και οι επιστήμονες βρίσκονται στην φάση ταυτοποίησης μονάχα για τους 40.

Έως σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες ταυτοποιήσεις Ελληνοκυπρίων, αλλά και Τουρκοκυπρίων,  αγνοουμένων αλλά και πεσόντων που είχαν ταφεί ως «Αγνώστων Στοιχείων». Η ΔΕΑ ασχολείται με την ταυτοποίηση αγνοουμένων του 1974 κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και των γεγονότων του 1963-1964 στην Μεγαλόνησο.

Συνολικά το ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ που λειτουργεί στη Νεκρή Ζώνη, έχει ταυτοποιήσει τα οστά 635 Ε/Κ αγνοουμένων και 123 Ε/Κ πεσόντων. Επίσης τα οστά 196 Τ/Κ αγνοουμένων και 5 Τ/Κ πεσόντων.

Το έργο της ΔΕΑ

Η ΔΕΑ είναι μία από τις λίγες θεσμοθετημένες δικοινοτικές επιτροπές που λειτουργούν στην Κύπρο. Μέσω του έργου της Επιτροπής, που επιτελείται μέσα από τη συνεργασία νέων επιστημόνων και από τις δύο κοινότητες, η ΔΕΑ ανακουφίζει τον πόνο χιλιάδων οικογενειών της Κύπρου που έχουν περάσει  δεκαετίες συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την τύχη των αγαπημένων τους βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να χτιστούν τα θεμέλια για τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Κατά τα τελευταία επτά χρόνια, η ΔΕΑ κατάφερε με αξιοσημείωτη επιτυχία να προχωρήσει στην εκταφή σχεδόν των μισών λειψάνων, και να ταυτοποιήσει το ένα τέταρτο, όλων των αγνοουμένων. Ωστόσο, 50 χρόνια μετά τα γεγονότα του 1963-64 και 40 χρόνια από τα γεγονότα του 1974, ο χρόνος τελειώνει για τον εντοπισμό των υπολοίπων. Καθώς οι μάρτυρες γερνούν και πεθαίνουν, παίρνουν σημαντικές πληροφορίες στον τάφο τους, και καθώς η γενιά των γονιών χάνεται χωρίς να γνωρίζουν την τύχη των αγνοούμενων παιδιών τους, η ΔΕΑ είναι αφοσιωμένη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να επιταχύνθεί η διαδικασία εκταφής και ταυτοποίησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.