Ειδησεογραφικό site

Στουρνάρας για Novartis: Οι σαθρές κατηγορίες δεν με αγγίζουν, είναι προσπάθεια αποπομπής μου από την ΤτΕ

38

Βρώμικη προσπάθεια με στόχο την πολιτική εξόντωσή του και την αποπομπή του από την Τράπεζα της Ελλάδος καταγγέλλει ο Γιάννης Στουρνάρας σχολιάζοντας την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis μέσω της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου.

«Η θητεία μου στο υπουργείο Οικονομικών έχει φέρει απτά αποτελέσματα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αφού επί των ημερών μου στο διάστημα 2012 -2014 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 880 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 30,5%) και άρα ακόμη και στον απλό πολίτη είναι αντιληπτή η ανοησία των επιχειρημάτων των μαρτύρων κατηγορίας» επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Στουρνάρας.

«Μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι οι ανακρίβειες και τα ψέματα έχουν «παρεισφρήσει» ακόμα και σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπου εμφανίζομαι να είμαι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το 2012, όταν είναι γνωστό ότι ανέλαβα το 2014! Ή ότι ίδρυσα το ΙΟΒΕ, όταν αυτό ιδρύθηκε (όχι φυσικά από εμένα) το 1975» τονίζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ήδη από το 2014 επιδιώκει την απομάκρυνσή του από την Τράπεζα της Ελλάδος και επικαλείται γι’ αυτό όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης και τα οποία δεν έχουν διαψευστεί.

Διαβάστε τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα:

«Η προσπάθεια κάποιων να με εμπλέξουν, προσωπικά και οικογενειακά, στο σκάνδαλο Novartis, θα πέσει στο κενό. Η πορεία μου, όπως και της συζύγου μου, είναι κρυστάλλινη και διαυγής και δεν μπορεί να σκιαστεί από τις επιθυμίες και τις σκοπιμότητες αυτών που με κάθε βρώμικο τρόπο επιδιώκουν την εξόντωσή μου. Έρχονται δε, σε συνέχεια ανάλογων επιθέσεων και διώξεων που έχω υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια και που έχουν έναν και μοναδικό στόχο. Την αποπομπή μου από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Προσπάθεια που είχε μεθοδευτεί ήδη από το 2014 σε σύσκεψη στην Κυψέλη, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης χωρίς να έχει διαψευστεί.

Πρόκειται για πρωτοφανείς κατηγορίες με προφανή ψέματα, αλλά και ανακρίβειες που στηρίζονται αποκλειστικά σε «ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες» χωρίς να υποστηρίζονται από καμιά απόδειξη, οι οποίοι ανέλαβαν τη «βρώμικη δουλειά» όσων κρύβονται πίσω από την προσπάθεια εξόντωσής μου.

Η θητεία μου στο υπουργείο Οικονομικών έχει φέρει απτά αποτελέσματα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, αφού επί των ημερών μου στο διάστημα 2012 -2014 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 880 εκατομμύρια ευρώ (μείωση 30,5%) και άρα ακόμη και στον απλό πολίτη είναι αντιληπτή η ανοησία των επιχειρημάτων των μαρτύρων κατηγορίας.

Μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι οι ανακρίβειες και τα ψέματα έχουν «παρεισφρήσει» ακόμα και σε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όπου εμφανίζομαι να είμαι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το 2012, όταν είναι γνωστό ότι ανέλαβα το 2014! Ή ότι ίδρυσα το ΙΟΒΕ, όταν αυτό ιδρύθηκε (όχι φυσικά από εμένα) το 1975.

Η σύζυγός μου έχει ελεγχθεί όσο κανένας άλλος ιδίως τα τελευταία χρόνια, ενώ όλα τα φορολογικά στοιχεία της εταιρείας της είναι στη διάθεση των αρχών από την κατάσχεση του αρχείου της τον Σεπτέμβριο του 2016. Αποτελεί λοιπόν έκπληξη το πως αυτά που δεν εντόπισε ο διαρκής φορολογικός και δικαστικός έλεγχος, τα αποκάλυψε ένας κουκουλοφόρος ψευδομάρτυρας που όμως είναι γνωστός στην κυβέρνηση.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι σαθρές αυτές κατηγορίες δεν με αγγίζουν!

Έχω ήδη ενημερώσει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανυπαρξία οποιασδήποτε πραγματικής βάσης για τις εναντίον μου αιτιάσεις».

Διαβάστε εδώ την αναφορά περί εκδίωξης του Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος όπως την είχε μεταφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του «Adults in the Room»:

Ενα από τα πιο συνταρακτικά αποσπάσματα του «Adults in the Room» είναι η αναφορά του Βαρουφάκη στους φόβους που έζωσαν τον πρωθυπουργό τα ξημερώματα από το δημοψήφισμα. «Ο Αλέξης εξομολογήθηκε κάτι που με ξάφνιασε», γράφει ο πρώην ΥΠΟΙΚ. «Μου είπε πως φοβόταν ότι η μοίρα μας θα ήταν το Γουδή εάν επιμέναμε. Επίσης άρχισε να υπαινίσσεται ότι θα μπορούσε να εκδηλωθεί κάτι σαν πραξικόπημα, αναφέροντάς μου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας, οι μυστικές υπηρεσίες και στελέχη της κυβέρνησης είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας».

«Θα πετάξω τον Στουρνάρα από την ΤτΕ με τις κλωτσιές


Πρωτότυπο:
At that point Alexis grew angry. “The first thing I shall do as prime minister is demand Stournaras’s resignation. I will drag him from the central bank kicking and screaming if need be”. Pappas offered a number of even more drastic solutions to this problem.

Μετάφραση:
Σε εκείνο το σημείο ο Αλέξης θύμωσε: «Το πρώτο πράγμα που θα κάνω όταν γίνω πρωθυπουργός είναι να απαιτήσω την παραίτηση του Στουρνάρα. Αν χρειαστεί θα πάω στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα τον πετάξω έξω με κλωτσιές και βρισιές». Ο Παππάς πρότεινε μια σειρά από ακόμη πιο δραστικές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα.

Αυτή δεν είναι η μοναδική αναφορά που κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να… εκπαραθυρώσει τον Γιάννη Στουρνάρα από τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στη σελίδα 495 του βιβλίου του «Ανίκητοι Νικημένοι» ο Γιάνης Βαρουφάκης γράφει: «Μήνες προτού κερδίσουμε τις εκλογές, ο Αλέξης και η ομάδα του θεωρούσαν ότι ο διοικητής Στουρνάρας θα αποτελούσε εμπόδιο στην επερχόμενη κυβέρνησή τους. Δεν είχαν καθόλου άδικο. Ο λόγος για τον οποίο ο τότε πρωθυπουργός Σαμαράς τον μετακίνησε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ακριβώς για να υπονομεύσει μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Σύριζα. Πολλάκις ο Αλέξης μας είχε δηλώσει ότι η απομάκρυνση του Στουρνάρα ήταν βασική του προτεραιότητα. Η ειρωνεία είναι ότι ήμουν εγώ εκείνος που συνιστούσα μετριοπάθεια και μετριασμό της δημόσιας εχθρότητας του Αλέξη απέναντι στον Στουρνάρα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να απομακρύνει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος χωρίς να υπάρξει μείζων σύγκρουση με το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Και όσον καιρό διαπραγματευόμαστε με το Eurogroup, και προφανώς με την ΕΚΤ, οφείλουμε να επιδείξουμε σεβασμό στο ελληνικό παράρτημά της-στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αν βεβαίως η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζες και επιχειρούσε να ανατρέψει,με αυτό τον τρόπο,τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ώστε να επιβληθούν κι άλλα τοξικά δάνεια, κι άλλη αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα, τότε θα ήταν η στιγμή να μπει στο ράφι η μετριοπάθεια και να απομακρυνθεί ο Στουρνάρας. Ως ήταν αναμενόμενο, η προσπάθειά μου να μετριάσω την οργή του Αλέξη απέναντι στον Στουρνάρα είχε δώσει κι άλλη ευκαιρία σε διαφόρους εντός του Σύριζα να με παρουσιάζουν ως «δεξιό», ενδοτικό προς την τρόικα, φιλαράκι του Στουρνάρα κτλ». 

Τα σχόλια είναι κλειστά.