Ειδησεογραφικό site

Στον Πόντιο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν η διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

61

 

Τον έλεγχο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ανέθεσε στον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, η Αμερικανίδα αστροναύτης Πέγκι Ουίτσον, χθες, Πέμπτη.

Ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος αναχώρησε τον Απρίλιο για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχοντας μαζί του δύο σημαίες – της Ελλάδας και του ΠΑΟΚ – καθώς και μία ποντιακή λύρα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο 58χρονος ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος είχε βρεθεί στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στο Ροστόφ και είχε συναντήσει τον Ιβάν Σαββίδη που του ζήτησε στο επόμενο ταξίδι του στο διάστημα, εκτός από την ελληνική σημαία και μία ποντιακή λίρα να πάρει μαζί του και μία σημαία του ΠΑΟΚ.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας από γονείς ποντιακής καταγωγής. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στο διάστημα και αργότερα πήρε διδακτορικό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Εργάσθηκε στη ρωσική διαστημική εταιρεία «Energia», υπήρξε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα του «Διαστημικού Λεωφορείου-Μιρ» και το 2002 έκανε το πρώτο δεκαήμερο ταξίδι του στο διάστημα ως κοσμοναύτης, αποτελώντας μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς».

Το 2007 παρέμεινε 196 μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στη διάρκεια των οποίων έκανε τρεις διαστημικούς περιπάτους.

Το 2010 έκανε την τρίτη του πτήση στο διάστημα, πάλι στον ISS, και στη διάρκεια της παραμονής του των 163 ημερών έκανε δύο ακόμη διαστημικούς περιπάτους.ο 2013, έκανε το τέταρτο διαστημικό του ταξίδι όταν υπήρξε διοικητής της αποστολής στον ISS και παρέμεινε επίσης 163 μέρες στο διάστημα.

Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου.

Συνολικά στο διάστημα έχει περάσει περίπου 537 μέρες και είναι σήμερα ο 13ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε διάρκεια παραμονής στο διάστημα, αλλά όταν επιστρέψει στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου θα έχει ανέβει στην έβδομη θέση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.