Ειδησεογραφικό site

Η δράση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, το ξέπλυμα και ο τζίρος των 400.000 ευρώ

225

Η δράση τους – Τα εκατομμύρια κέρδη και οι κωδικές ονομασίες  – Ο ρόλος κλειδί ενός χαμηλόβαθμου αστυνομικού  – Το χρονικό της σύλληψης

Έλιωναν και έβγαζαν στην Τουρκία σχεδόν το σύνολο του χρυσού που κατέληγε καθημερινά στα ενεχυροδανειστήρια όλης της χώρας. Ζούσαν μέσα στην πολυτέλεια ξεπλένονταν τα εκατομμύρια των κερδών αγοράζοντας πολυτελή σπίτια, σκάφη και αυτοκίνητα.

Πρόκειται για τα μέλη της «μαφίας του χρυσού» που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αμαρουσίου μετά από πολύμηνες έρευνες.

Ουσιαστικά πρόκειται για δυο ομάδες που συνεργάζονταν για να αγοράζουν το χρυσό 1000 το κιλό κάτω από την επίσημη τιμή και να το διοχετευόμουν στο εξωτερικό χωρίς να πληρώνουν ευρώ σε δασμούς και φόρους! Ουσιαστικά μια διαδικασία που ήταν σε όλη διαδρομής της «μαύρη»… Μάλιστα ρόλο κλειδί είχε και ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός που ενημέρωνε τα «μεγάλα αφεντικά» για τις κινήσεις των αρχών. Αυτό που προσπαθεί να αποδείξει η Ασφάλεια είναι αν στο χυτήριο των δυο ομάδων κατέληγαν και χρυσαφικά που είχαν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους.

rix20
rix19
rix18
rix17
rix16

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, είχε αρχηγό έναν 65χρονο Έλληνα παλιό χρυσοχόο, ενώ η δεύτερη έναν Τούρκο συριακής καταγωγής και τον 51χρονο Δημήτρη Ριχάρδο Μυλωνά, ο οποίος φρόντιζε να βρίσκει με 44 καταστήματα του και να λιώνει το χρυσό και ο Τούρκος να το παραλαμβάνει και με λεωφορεία που έφευγαν σχεδόν καθημερινά για την Κωνσταντινούπολη να διώχνει τον χρυσό εκτός Ελλάδας.

Δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους. Ο ημερήσιος κύκλος δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες. Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ. Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης. Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος. Επιπλέον και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν, με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Το χρονικό

Χθες, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά 63 μελών και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων πενήντα πέντε ημεδαποί και οκτώ αλλοδαποί. Τακτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία. Σύμφωνα με την Αστυνομία “Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών των δύο ομάδων, προηγήθηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αξιοποιήθηκαν μάλιστα όλες οι προανακριτικές τεχνικές (Αστυνομική έρευνα, φυσική/ τεχνική επιτήρηση και παρακολούθηση, άρση απορρήτου, επισύνδεση, πληροφορίες κ.λ.π.) και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτές τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση.

Πιο συγκεκριμένα, από την πορεία και εξέλιξη των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υφίσταντο δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία”.

Καθημερινά δρομολόγια για Κωνσταντινούπολη

Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν σχεδόν καθημερινά το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο. Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Εκατομμύρια κέρδη και κωδικές ονομασίες

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση. Περαιτέρω, ένδειξη νομιμοποίησης αποτελεί και το γεγονός ότι διαβιούσαν πολυτελή βίο. Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

• Ζάχαρη: Χρυσός.
• Κίτρινο: Χρυσός.
• Fine : Χρυσός 24 καρατίων
• Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
• Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
• Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
• Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
• Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
• Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
• Χαρτιά: Χρήματα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 54 οικίες και 30 καταστήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,
• πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,
• 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,
• 1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,
• 360 χρυσά νομίσματα,
• 18 πολύτιμες πέτρες,
• δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,
• 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,
• το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,
• επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,
• 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και
• μικροποσότητα κάνναβης.

Από την παραπάνω δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

rix1
rix2
rix3
rix4
rix5
rix6
rix7
rix11
rix12
rix13
rix14
rix15

 

 

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα σε βάρος των 89 εμπλεκόμενων

Σε βάρος των 89 εμπλεκόμενων στο μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ

Σε βάρος των 89 εμπλεκόμενων στο μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει ο 51χρονος Δημήτρης Ριχάρδος Μυλωνάς, ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων σε Αθήνα, επαρχία και το εξωτερικό, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Κατά περίπτωση η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα της:

α) Εγκληματικής οργάνωσης,

β) Λαθρεμπορίας,

γ) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και

δ) Τοκογλυφίας.

Η ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματα που ασκήθηκε κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα της:

α) Παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών,

β) Παράβασης του νόμου περί όπλων και πυρομαχικών,

γ) Αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και

δ) Πλαστογραφία μετά χρήσεως

Οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια, αλλά αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία.

 

Στον εισαγγελέα ο Ριχάρδος και μέλη της συμμορίας του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού

Ο 51χρονος ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς κατηγορείται ότι είχε αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα – Πως λειτουργούσε η συμμορία και η σχέση του με τη Μαφία των Ρομά – 260 αστυνομικοί εργάσθηκαν για την εξάρθρωση της συμμορίας – «Φωτιά» στα social media μετά τη σύλληψη του ενεχυροδανειστή με τα δεκάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και μέλη της συμμορίας στην οποία ο ίδιος φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο. Ο ενεχυροδανειστής με 44 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα , ο Τούρκος αρμενικής καταγωγής, ο Σύρος σύνδεσμος με τα “παζάρια” της Κωνσταντινούπολης, ένας αστυνομικός, ένας ομογενής πυγμάχος από τη Ρωσία στο σπίτι του οποίου στον Χολαργό βρέθηκαν μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών και όπλων, καθώς και 89 ακόμη κατηγορούμενοι συνθέτουν τις δύο μεγάλες οργανώσεις που άρπαζαν κλεμμένα χρυσαφικά, τα έλιωναν σε χυτήριο και αφού τα μετέτρεπαν σε πλάκες χρυσού τα “έσπρωχναν” στην αγορά της Τουρκίας αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Ο 51χρονος Δημήτρης Ριχάρδος Μυλωνάς, ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων σε Αθήνα, επαρχία και εξωτερικό που είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να είναι σύμφωνα με τις αρχές και ο άνθρωπος που είχε κομβικό ρόλο στα δύο δίκτυα.

Όλα δείχνουν ότι είναι το πρόσωπο στο οποίο έφθαναν μέσω παράνομων καναλιών τα κλοπιμαία της μαφίας των Ρομά καθώς διέθετε 44 ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα, ένα στην Πορτογαλία και ένα στην Ισπανία, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι όσοι τελικά οδηγηθούν στον εισαγγελέα θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού χρειάστηκε κινητοποίηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής αλλά και αρκετών υπηρεσιών της ΓΑΔΑ, μεταξύ των οποίων και ανδρών των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ με περισσότερους από 260 αστυνομικούς που πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις εκτός από την Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου ερευνούσαν τους κλεπταποδόχους της γιγαντιαίας συμμορίας των Ρομά που είχαν εξαρθρώσει πριν από δύο χρόνια και έπεσαν πάνω σε μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης. Στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα και έτσι κατάφεραν να μάθουν λεπτομέρειες για την υπόθεση που η ακτινογραφία της θυμίζει Μέδουσα. Με ένα μεγάλο αφεντικό που έχει το γενικό πρόσταγμα και γύρω του δεκάδες άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, χρυσοχόοι και ενεχυροδανειστές.

Δίπλα στον αρχηγό, κομβικό ρόλο έπαιζε ως δεξί του χέρι ένας Τουρκοαρμένιος ενώ ένας Σύρος φέρεται να είναι και ο σύνδεσμος που είχε αναλάβει να μαζεύει τις παρτίδες του χρυσού για να τις «σπρώχνει» στην Τουρκία, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας αστυνομικός.

Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr όπου φαίνονται αστυνομικοί να κουβαλούν αργά το βράδυ κατασχεθέντα κιβώτια με χρυσό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών βρέθηκαν και στη βίλα του λεγόμενου «βασιλιά του χρυσού» Ριχάρδου στη βίλα του στη Σαρωνίδα ενώ αξίζει να τονιστεί ότι ο 51χρονος είχε βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για οικονομικής φύσεως αδικήματα.

gold1
gold2

Τσίπρας για Ριχάρδο: «Είχε ξεζουμίσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες μέσα στην κρίση»

Αναφερόμενος στην εξάρθρωση της σπείρας ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη σήμερα στη Βουλή την Αστυνομία κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιτυχία» για τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα.

«Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

rixardos1
rixardos2

Τα σχόλια είναι κλειστά.