Ειδησεογραφικό site

Στον Αστερισμό της αναξιοκρατίας

77

 

 

 

 

 

 

 

Του Χρ. Ι. Στεφανάδη

Ο Σταμάτης Κριμιζης, ο ακαδημαϊκός, που συνέδεσε το όνομά του με τα πιο σημαντικά προγράμματα εξερεύνησης του αχανούς διαστήματος , ο αστροφυσικός που για να τιμήσουν το έργο του, έδωσαν το όνομά του σε ένα αστεροειδή, είχε παραχωρήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη τον Αύγουστο του 2015, σε γνωστή Ελληνική εφημερίδα.

Μίλησε για το δικό του φανταστικό ταξίδι από τον Βροντάδο της Χίου στα μεγαλύτερα επιστημονικά κέντρα της εποχής. Από τότε, που μικρό παιδί στην πατρίδα του Ομήρου, ονειρευόταν όταν ατένιζε τις νύχτες τα άστρα στον καθαρό ουρανό του Ανατολικού Αιγαίου, μέχρι σήμερα, που με τα “μάτια” των διαστημοπλοίων που κατασκευάζει για την NASA, μπορεί να “βλέπει” πολύ μακρύτερα, στο συναρπαστικό διάστημα …

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την χώρα μας και για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε, αλλά που αντιμετωπίζει δυστυχώς μέχρι και σήμερα.

Ο Κριμιζης απάντησε : “Το μυαλό μου έτρεχε διαρκώς στη χώρα που αγαπώ. Οι συνεργάτες μου στη NASA δεν σταματούσαν να με ρωτούν πώς ερμηνεύω τις εξελίξεις. Ήταν δύσκολο να το αποφύγω, τη στιγμή που η Ελλάδα ήταν συνεχώς πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα. Έχουμε γίνει ρεζίλι σε όλον τον κόσμο για ανοησίες, κομπασμούς, πράγματα αδιανόητα στις άλλες χώρες… Αλλά όταν αντικρίζεις την πρώτη εικόνα από έναν κόσμο που ήταν για την ανθρωπότητα μια κουκκίδα φωτός, τα ξεχνάς όλα για λίγο. Αρχίζεις να διακρίνεις τις λεπτομέρειες, τον φλοιό του πλανήτη, τα χρώματα, τους παγετώνες, βιώνεις μια πρωτόγνωρη συναισθηματική διέγερση, αυτή υποθέτω που βίωσε ο Κολόμβος όταν αντίκρισε τις ακτές του Νέου Κόσμου. Είναι σαν να είσαι επάνω στο διαστημόπλοιο και με μάτια ανοιχτά διάπλατα να καταγράφεις έναν νέο κόσμο που αποκαλύπτεται”….

… Ο Κριμιζης , κλήθηκε πρόσφατα να αναλάβει την προεδρεία του νεοσύστατου Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος. Ενός οργανισμού, που διαφημίσθηκε ευρέως. Ενός οργανισμού μιας χώρας , που παρότι στην αρχαιότητα υπήρξε πρωτοπόρος στην μελέτη του σύμπαντος, αφού γέννησε τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, σήμερα έχει σχεδόν μηδενική επίδοση στην έρευνα του διαστήματος. Αποδέχθηκε την πρόσκληση , προφανώς γιατί η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, συνέχισε και συνεχίζει να τον εμπνέει, να τον συναρπάζει , να τον συγκινεί…

Προτού όμως καλά-καλά αρχίσει να εργάζεται στον νέο αυτό οργανισμό, ο Κριμιζης υπέβαλε την παραίτηση του, διατυπώνοντας σοβαρές καταγγελίες , για τον τρόπο που το αρμόδιο Υπουργείο ήθελε να λειτουργήσει αυτός και ο οργανισμός…

Στην ουσία, ο κ. Κριμιζής κάνει λόγο για ένα διαστημικό οργανισμό χωρίς αρμοδιότητες, ο οποίος θα βρισκόταν υπό την εποπτεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και κυρίως του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Για τον τελευταίο ο κ. Κριμιζής σημειώνει ότι “έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. υπουργού, τον ρόλο του “τσάρου του Διαστήματος” στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός”, Και συνεχίζει : “Δυστυχώς, έτσι δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα 3Α, όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη. Εκτίμησή μου είναι ότι γίνεται προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις. Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη γενική γραμματεία”..

Δηλαδή, άνθρωποι, που το διάστημα το έχουν δει ενδεχόμενα μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, εκπαραθύρωσαν στην ουσία τον ειδήμονα, αυτόν που αναγνωρίζει ως κορυφαίο η παγκοσμιότητα, που είναι ο μόνος επιστήμονας που σχεδίασε με την ομάδα του, διαστημικές συσκευές που εξερεύνησαν όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και όχι μόνο!

Η περίπτωση του Κριμιζή , θυμίζει ένα Χιώτη καπετάνιο, που ταξίδευσε σε όλες τις θάλασσες και τους Ωκεανούς του πλανήτη. Που ταξίδευσε με όλους τους τύπους των πλοίων , και που κατάφερε να συνεργασθεί με πληρώματα από όλα τα έθνη..

Και ήρθε στην Χίο από αγάπη για τα γαλάζια νερά της, αλλά ναυάγησε με μία βάρκα …

Ο Κριμιζης όμως, ναυάγησε στα θολά νερά της αναξιοκρατίας αλλά ακόμα και της φαυλοκρατίας, που ταλανίζουν την πατρίδα μας και αποτελούν την ουσιαστική τροχοπέδη για την πορεία της χώρας προς τα εμπρός…

Προς την ανάπτυξη και την πρόοδο!

 

 

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.