Ειδησεογραφικό site

Στον αέρα η επένδυση στη Σιθωνία: Απειλείται να μετατραπεί σε… δάσος

28

«Τρέχει και δεν φτάνει» το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι «έτοιμες» -θεωρητικά- επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί μέσα από τις διαγωνιστικές διαδικασίες των προηγούμενων ετών.

Η περίπτωση της επένδυσης των 50 εκατ. ευρώ στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας (συμπεριλαμβανομένου και του τιμήματος των 9,6 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό του 2013) από τον βορειοελλαδίτικο όμιλο Μεντεκίδη είναι μία ακόμη περίπτωση, μετά το «ηχηρό» παράδειγμα του Ελληνικού, του Αστέρα, παλιότερα του Παλιουρίου επίσης στη Χαλκιδική κ.α. που «κολλάει» τώρα στα δασικά, παρά το γεγονός ότι η επένδυση θεωρητικά είχε προχωρήσει σημαντικά έχοντας λάβει το «πράσινο» φώς με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το υπουργείο Πολιτισμού ήδη από τις αρχές του 2017.

Οι επενδυτές ανέμεναν τις εγκρίσεις από τη δασική υπηρεσία, για την εν συνεχεία έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την περιβαλλοντική μελέτη και τη μελέτη πολεοδόμησης ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, ωστόσο το «μπλόκο» από την τοπική δασική υπηρεσία θέτει τώρα νέα δεδομένα, αφού χαρακτηρίζει ως δασικό κοντά στο 70% επί του συνόλου της έκτασης.
Από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ καλείται για άλλη μία φορά να υποστηρίξει τους επενδυτές (οι οποίοι σημειωτέον είχαν ξεκινήσει έναν αγώνα εγκρίσεων ήδη από το 2015 οπότε και πήραν στα χέρια τους το ακίνητο από το ΤΑΙΠΕΔ και υπολόγιζαν να ξεκινήσουν τα έργα από το καλοκαίρι του 2017) κι έχει καταθέσει ήδη τις σχετικές ενστάσεις: Αλλωστε «για όλα τα δασικά ζητήματα που προκύπτουν για σειρά ακινήτων τα οποία έχουν παραχωρηθεί μέσω του Ταμείου, αμέσως κατατίθενται ο σχετικές ενστάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς του Ταμείου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.