Ειδησεογραφικό site

Στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας η τουρκική αστυνομία

136

Η τουρκική αστυνομία εισήλθε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ζωντανά εικόνες από το σημείο.

Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν, νωρίτερα, ότι η έρευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, με 12 περίπου άτομα να εισέρχονται στο προξενείο.

Δεν κατέστη, ωστόσο, άμεσα σαφές αν τα άτομα που εισήλθαν στο προξενείο προέρχονται και από τις δύο χώρες.

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά Σαλμάν για την υπόθεση και σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, συζήτησαν για τη σύσταση της εν λόγω ερευνητικής επιτροπής για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

Το Σάββατο η εφημερίδα Sabah μετέδωσε την πληροφορία ότι ένα τμήμα του φερόμενου βασανισμού του Τζαμάλ Κασόγκι καταγράφηκε από το Apple Watch που φορούσε και έχει «ανέβει» στο iCloud πριν να προλάβουν να το διαγράψουν οι Σαουδάραβες.

Πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα

Πάντως, η Σαουδική Αραβία δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι.

Χθες, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο εξέδωσανα κοινή ανακοίνωση, με την οποία απευθύνονται προς τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και ζητούν να «ριχθεί φως» στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

«Η προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας και η εγγύηση της προστασίας των δημοσιογράφων αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία» επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, Χάικο Μας, Τζέρεμι Χαντ και Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Σε αυτό το πνεύμα, πρέπει να ριχθεί φως στην υπόθεση της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι» σημειώνουν οι τρεις υπουργοί, ενώ ζητούν να διεξαχθεί μια «αξιόπιστη έρευνα» με στόχο «ενδεχομένως, να αναγνωριστούν οι υπεύθυνοι» και να «διασφαλιστεί ότι θα λογοδοτήσουν».

«Ενθαρρύνουμε από κοινού τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας σχετικά με αυτό και αναμένουμε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να δώσει ολοκληρωμένες και λεπτομερείς απαντήσεις. Μεταφέραμε αυτό το μήνυμα στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας» τονίζεται στο δελτίο Tύπου.

Παράλληλα, η Ισπανία κάλεσε να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ισαμπέλ Θελάα.

«Η Ισπανία συντάσσεται σαφώς με την ανησυχία που έχουν εκφράσει ήδη άλλες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και απαιτεί να διεξαχθεί διαφανής και επείγουσα έρευνα», είπε η Θελάα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.