Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 9 Ιανουαρίου 2016

108

ΦΩΤΙΕΣ άναψαν στην οικογένεια Μητσοτάκη μετά το φαρμακερό υπονοούμενο του Κυριάκου ότι «η Ντόρα δεν ψήφισε τον ίδιο, αλλά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη». Αυτοί που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο λένε πως κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό. Και τούτο διότι για την οικογένεια Μητσοτάκη «η μπογιά του Κυριάκου ξεθώριασε». Η νέα επένδυση τώρα ακούει στο όνομα Κώστας Μπακογιάννης. Για το φέρελπι και φιλόδοξο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας η περίπτωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη φαντάζει πιο… βολική, όπως λένε…

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ του Κώστα Καραμανλή στη Βόρεια Ελλάδα, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων στη Σερβία, στάθηκε, φαίνεται, αρκετή για να καθαρίσει, όπως εκτιμάται, το παιχνίδι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο σκληρό καραμανλικό πυρήνα. Ό,τι και να ’λεγε μετά από αυτό ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν θα αρκούσε για να πάρει πόντους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε οι καλά γνωρίζοντες. Άσε που ακούγεται πολύ έντονα ότι ο γιος του επίτιμου δεν είναι ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της δήλωσης Τζιτζικώστα, που για κάποιους «έκλεινε το μάτι» στον Kυριάκο Μητσοτάκη…

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ένα όνομα, αυτό του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Γιατί; Μα διότι ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή φέρεται ως ο επικρατέστερος γραμματέας του κόμματος στην εποχή Μεϊμαράκη που θα θέλει να ξεχάσει ταχέως τον… Παπαμιμίκο. Το οποίο βεβαίως δεν γνωρίζουμε αν θα είναι το ίδιο με το κόμμα που ξέραμε. Και σε επίπεδο προσώπων και σε άλλα επίπεδα…

ΛΙΓΟΙ ασφαλώς θα θυμούνται ότι η Άννα Συνοδινού, που έφυγε στα 89 της χρόνια, είχε ένα βραχύβιο πέρασμα από την πολιτική σκηνή. Το 1990 πρωταγωνίστησε σε ένα ιστορικό επεισόδιο μέσα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της 3ης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Την επόμενη ημέρα υπέβαλε την παραίτησή της από βουλευτής διαμαρτυρόμενη για το τρωθέν γόητρο του κοινοβουλίου. Τα γεγονότα έγιναν ως εξής: η βουλευτής των Οικολόγων Μαρίνα Δίζη σήκωσε ένα πανό το οποίο έγραφε: «Σταματήστε το θέατρο για το συν ένα, τον πρόεδρο και το νέφος».

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ και ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Τσαλδάρης προσπαθούσε να την ανακαλέσει στην τάξη, δεκάδες οπαδοί της φώναζαν από τα θεωρεία και έριχναν γαρίφαλα στη Βουλή. Τότε έγιναν συλλήψεις και ακολούθησε ένας έντονος διάλογος ανάμεσα στην Άννα Συνοδινού και στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος προσπαθούσε να την ηρεμήσει. Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης ζήτησε να βγει εκτός αιθούσης η Άννα Συνοδινού και μάλιστα κάλεσε και το φρούραρχο, αλλά τότε εκείνη του απάντησε: «Φεύγω και μόνη μου» και αποχώρησε.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία επίσκεψης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Βανέσα Μοκ. «Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Βανέσα Μοκ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα όταν θα έχει περισσότερες πληροφορίες.

ΚΛΗΘΕΙΣΑ να σχολιάσει το ελληνικό προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο παρέλαβε η Επιτροπή την περασμένη Δευτέρα, η Βανέσα Μοκ απάντησε ότι το περιεχόμενο της πρότασης αξιολογείται λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

ΣΕΝΙΑΡΙΣΜΕΝΟΣ με κοστουμιά και γραβάτα εμφανίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο γραμματέας του ΚΚΕ, σύντροφος Δημήτρης Κουτσούμπας. Με μια λέξη: άψογος. Αν διατηρήσει αυτό το στιλ και σε άλλες δημόσιες εμφανίσεις του, προβλέπεται ότι πολύ σύντομα ο νεαρός πρόεδρος Αλέξης θα υποστεί το… μαρτύριο του λαιμοδέτη. Θα αναγκαστεί, δηλαδή, να υιοθετήσει τη μόδα που λανσάρει η ορίτζιναλ κομμουνιστική Αριστερά. Η οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα να βγαίνει από τα… δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Στο κάδρο επιθέσεων και επικρίσεων τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από κοινωνικές ομάδες μπαίνει και πάλι ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Η καυτή πατάτα του ασφαλιστικού είναι στα χέρια του υπουργού Εργασίας και μοιραία γίνεται το πρόσωπο της ημέρας αλλά και το σημείο αναφοράς της δυσαρέσκειας που εκφράζεται τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από τους πολίτες. Ο συνταγματολόγος και καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με σύντομη πολιτική διαδρομή, τουλάχιστον στην άσκηση της εξουσίας, κατάφερε να ξεφύγει γρήγορα από την ενεργό συμμετοχή του στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών, από τη στιγμή που φόρεσε το κοστούμι του υπουργού.

Η πολιτική ποτέ δεν του ήταν φυσικά αδιάφορη. Από το παλαιό ΠΑΣΟΚ πέρασε στον ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ και από το κόμμα μεταπήδησε στην κυβέρνηση αρχικά ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (πρώην ευρωβουλευτής) και έπειτα ως βουλευτής Μεσσηνίας ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας.

Οι ηγετικές του ικανότητες στα υπουργεία που ανέλαβε μπορεί να μην αμφισβητήθηκαν, αλλά η πορεία του στην πολιτική ήταν και παραμένει θυελλώδης. Η «βόμβα του ασφαλιστικού» σκάει στα χέρια του και ίδιος συνειδητοποιεί αργά ότι οι αντιδράσεις που προκύπτουν δεν φέρνουν μια απλή τρικυμία, αλλά είναι ικανές να προκαλέσουν συνθήκες… κατάρρευσης. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκεται στη μέγγενη της πίεσης των δανειστών, στα όσα υπέγραψε και συμφώνησε η κυβέρνηση και στις αντιδράσεις του κοινωνικού συνόλου. Υπό αυτές τις συνθήκες κλήθηκε να συντάξει και να υπογράψει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εργασίας μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα έχοντας όμως και πάλι τη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου. Οι περιπέτειές του δεν σταμάτησαν με την αλλαγή υπουργείου, καθώς και ως αναπληρωτής υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης κατηγορήθηκε ότι είχε υπογράψει εργολαβικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που επαναπροσλαμβάνει στο Δημόσιο, οι οποίοι ήταν ή απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα. Τα δημοσιεύματα τότε έκαναν λόγο για πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Ο ίδιος ανταπάντησε δηλώνοντας ότι από τον Ιούνιο του 2014 έχει αναστείλει τη δικηγορική του δραστηριότητα και δεν ασχολείται με τις υποθέσεις επαναπρόσληψης υπαλλήλων, καθώς έφυγε και από τη δικηγορική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν.

Για κάποιους το θέμα έκλεισε αφήνοντας πολλά θολά σημεία, καθώς προέκυψαν οι εκλογές. Αν υποθέσει κανείς ότι τότε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν ένας πανεπιστημιακός που ανέλαβε μια κυβερνητική θέση χωρίς να διαθέτει την πολιτική εμπειρία σε θέμα τακτικής και επικοινωνίας, ίσως και να δικαιολογεί εν μέρει την αρχική του αμηχανία. Φαίνεται όμως ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή το ασφαλιστικό, κάτι που είχε χρόνο για να προετοιμάσει, να διορθώσει και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Παρότι λένε ότι οι αριστεροί πολιτικοί έχουν «εκπαιδευτεί» πια και έχουν αποκτήσει την απαραίτητη πολιτική ευελιξία, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που έπεσε και στα βαθιά, μάλλον χρειάζεται κι άλλο χρόνο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.