Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 2 Ιανουαρίου 2016

89

Της… καταγγελίας το κάγκελο γίνεται στη ΝΔ, εν όψει του β΄ γύρου της κούρσας για την ηγεσία του κόμματος. Το «Πέταλο» αποκαλύπτει σήμερα επώνυμη καταγγελία από τη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, που λέει το εξής εκπληκτικό: Πλειάδα Ποντίων εκ Ρωσίας, λέει, πήγαινε στο εκλογικό τμήμα κι έδινε 10 ευρώ στην εφορευτική επιτροπή. «Κράτα τρία, δώσε μου επτά. Έτσι μου είπαν» έλεγε σε –συνήθως– σπαστά ελληνικά ο «νεοδημοκράτης» ψηφοφόρος … Η καταγγελία έχει φαρδιά πλατιά υπογραφή και το «Καρφί» έχει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεσή του. Μήπως να σας βοηθήσουμε, να το ψάξετε εκεί στη Συγγρού; Ή μήπως δεν σας νοιάζει και τόσο πολύ;

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ τόπια της ΝΔ έβαλε πρόσφατα το αντάμωμα των δύο κατά βάση –και οριστικά– ηττημένων της εσωκομματικής διαδικασίας. Ένας αποσυρμένος πρώην πρόεδρος που οι επιλογές του δεν πέρασαν (Αντώνης Σαμαράς) και ένα… φαβορί στα χαρτιά (Απόστολος Τζιτζικώστας) συναντήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας σε γνωστό αθηναϊκό καφέ… Σύμφωνα με πληροφορίες, από μόνη αυτή η συνάντηση αποτελεί έκπληξη, καθώς οι σχέσεις των δυο ανδρών εμφανίζονταν, μάλλον για τα μάτια του κόσμου, σε… χαμηλό βαρομετρικό. Πάντως οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν πως  οι ψήφοι της πλευράς Τζιτζικώστα μπορεί να κρίνουν το νικητή της 10ης Ιανουαρίου. Όχι όμως λόγω της πιστής τήρησης της γραμμής Τζιτζικώστα, αλλά πιο πολύ λόγω της καραμανλικής προέλευσης των υποστηρικτών του.

ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΧΕ γράψει το «Πέταλο» όταν όλοι το διέψευδαν. Και επιμένει… Το φλερτ της κυβέρνησης με την Ένωση Κεντρώων καλά κρατεί και μάλιστα καλύτερα από πριν. Θυμηθείτε πως κάτι ψήνεται, το οποίο, όταν… βγει από το φούρνο, μερικοί, υποκριτικά πάντως, θα πέσουν από τα σύννεφα. Και, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του νέου έτους, δεν θα είναι οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα.

ΝΑ ΜΗΝ το παρακάνουμε βεβαίως, αλλά καμιά φορά οι συμπτώσεις σε αναγκάζουν να αποτυπώνεις υπερβολές: Στους δρόμους της Νάπολι, της μεγαλούπολης του ιταλικού νότου, υπάρχει μια τοιχογραφία του Σαν Τζενάρο. Το διαβάσαμε και μας κέντρισε να το σκαλίσουμε. Μάθαμε λοιπόν ότι το εν λόγω έργο φιλοτεχνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι προς τιμήν του πολιούχου της Νάπολης. Και μάλλον ο ταλαντούχος καλλιτέχνης που τη φιλοτέχνησε είχε στο μυαλό του τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί το (εντυπωσιακό ομολογουμένως) αποτέλεσμα θυμίζει πολύ τον Αλέξη Τσίπρα… Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν το έργο θα εντυπωσίαζε στον ίδιο βαθμό τον Άγιο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ΟΛΟ ΚΑΛΕΣ ιδέες είναι αυτός ο «στρατάρχης Πάνος». Αυτό το φρέσκο που του ήρθε στο μυαλό για τη στράτευση των γυναικών, έχει, εκτός από το ότι συζητάμε περί όνου σκιάς, και άλλες διαστάσεις… Θα θυμίζει άραγε τις «Αμαζόνες» του Καντάφι, τη θηλυκή γραμμή πυρός του Κιμ Γιονκ Ουν ή μήπως τις «Φανταρίνες» του Ντίμη Δαδήρα, που έβαλε στο χαρτί περίτεχνα και κωμικά ο Γιώργος Μυλωνάς, πριν από 36 χρόνια; Γιατί, Πάνο μου, άλλο να βλέπεις τη Μαίρη Βιδάλη και την Ελένη Φιλίνη στα χακί κι άλλο την ξαδέλφη του συντρόφου Κιμ…

Η ΡΑΧΗΛ Μακρή μπορεί να απουσιάζει από τη Βουλή, από την πολιτική όμως δεν αποστρατεύθηκε, κάνοντας συχνά πυκνά έντονη την παρουσία της. Ακόμα και τις γιορτινές μέρες δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω. Στο στόχαστρό της βρέθηκε τις μέρες αυτές ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τον οποίο στολίζει κανονικά, αποκαλώντας τον «ξεφτίλα», γιατί, όπως σημειώνει η Ραχήλ, τα προηγούμενα χρόνια, όταν η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έφερνε στη Βουλή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο ευρωβουλευτής δήλωνε ότι «δεν υπάρχει αυτή η ξεφτίλα σε άλλη χώρα».

ΚΑΙ ΤΩΡΑ που η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το ίδιο, η πρώην βουλευτίνα παίρνει την εκδίκησή της γράφοντας: «Και, ναι, το ομολογούν οι άνθρωποι με τα εκατομμύρια ευρώ που το παίζουν αριστεροί και πολιτικοί ότι είναι ξεφτίλες. Χριστουγεννιάτικη ΠΝΠ έφερε η κυβέρνηση. Επειδή τον ξέρω κιόλας, δεν έχω δει πιο αχώνευτο και πιο παρτάκια τύπο εκεί μέσα». Μια ηχηρή παραλλαγή του «Τρίγωνα κάλαντα» έψαλε η Ραχήλ στον ευρωβουλευτή. Μπαίνει φορτσάτος ο νέος χρόνος…

ΦΙΛΗ…ΚΗ Η ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Τη σφραγίδα του στο «έργο πνοής», όπως το χαρακτήρισε, θέλει να αφήσει στη «δική του» εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που ξεκινάει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Ο Νίκος φίλης, ως δημοσιογράφος και επί χρόνια διευθυντής στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ», έχει κληθεί πολλές φορές να γράψει για τις κατά καιρούς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούν οι υπουργοί Παιδείας και είναι γνώστης των θεωριών που ακολουθούν συνήθως τις τακτικές των αλλαγών, που είτε αυτές μένουν στα μισά, είτε απλώς στοχεύουν σε προσωπικές φιλοδοξίες που δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Ως πρώην δημοσιογράφος σκοπεύει, ή τουλάχιστον εκτιμάται ότι υπάρχει στο πλάνο του, ότι με την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας δεν θα δώσει την «ευκαιρία» να γραφτούν και πάλι τα ίδια κείμενα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία αυτή τη φορά θα φέρει την υπογραφή του.
Ο Νίκος Φίλης, που ξάφνιασε όταν το όνομά του ακούστηκε για το υπουργείο Παιδείας και που ο ίδιος προφανώς αναλογιζόμενος το βάρος και την ευθύνη υπολόγισε ότι μπορεί να ανταποκριθεί, μιας και οι γνώσεις του απείχαν από το συγκεκριμένο αντικείμενο, βάζει στόχους και κάνει προτάσεις που ανταποκρίνονται στην έννοια της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης». Εκτός από το προφανές, γιατί συνήθως εκεί περιορίζονται οι αλλαγές στην Παιδεία, δηλαδή στο θέμα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ο Νίκος Φίλης είναι αποφασισμένος να δώσει θετικό πρόσημο και στο θέμα της ύλης ή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 14 χρόνια, για τα οποία γίνεται πάντα πολύς λόγος, αλλά, όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής δύσκολα κλείνουν χωρίς αντιδράσεις, ικανές να ματαιώσουν τον όποιο σχεδιασμό του κάθε υπουργού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.