Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 19 Δεκεμβρίου 2015

112

AΣ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ από τα ειωθότα –το επιβάλλουν άλλωστε οι γιορτινές μέρες που αλλάζουν την ψυχική μας διάθεση– και ας ερμηνεύσουμε τα γεγονότα με μια διαφορετική ματιά, αφού προηγουμένως εντρυφήσουμε στις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι πρωτεργάτες της διανόησης, οι οποίοι αποκρυπτογράφησαν λεπτομέρειες, που εμπεριέχονται σε δυσνόητα θέματα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλά ζητήματα τα οποία στροβιλίζονται γύρω από την καθημερινότητά μας, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με πολύ επιδερμικό τρόπο, μη αξιολογώντας τη βαρύτητά τους. Ωστόσο, εάν τα διυλίσουμε μέσα από την πλατωνική θεωρία των ιδεών, μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε με άλλες διαστάσεις, οι οποίες δεν είναι ορατές –πρωταρχικά– διά γυμνού οφθαλμού.

Για το μεγάλο φιλόσοφο, υπάρχουν πολλές ιδέες για όλα όσα βάζει ο νους. Και βέβαια όχι μόνον για τα ευγενή και σημαντικά πράγματα, αλλά και για τα παρακατιανά, αυτά –δηλαδή– που χαρακτηρίζονται παρακατιανά.

ΜΕΤΑ το σχοινοτενή πρόλογο, ας έρθουμε στο προκείμενο και ας αναρωτηθούμε: Είναι ο ζεϊμπέκικος χορός ένα πράγμα παρακατιανό, όταν χορεύεται, μάλιστα, με υπέροχο στιλ από τη χαριτόβρυτο κυβερνητική εκπρόσωπο; Επ’ ουδενί. Γιατί, αν προστρέξουμε στη θεωρία των ιδεών, θα διαπιστώσουμε ότι όλη η διαδικασία έχει τεράστια σημειολογική αξία, την οποία η ίδια η Όλγα Γεροβασίλη δεν την αντελήφθη, την ώρα που λικνιζόταν στην πίστα και ενώ άδει ο καλλικέλαδος Γεώργιος Μαργαρίτης.

ΤΙ ΔΗΛΟΙ, λοιπόν, ο μύθος; Μα το γεγονός ότι το ίδιο και απαράλλαχτοι είμαστε όλοι μεταξύ μας. Με την κίνησή της αυτή, η υπουργός αποδήμησε όλα τα φληναφήματα που έλεγαν κατά κόρον από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Αριστερά έχει (δήθεν) ηθικά πλεονεκτήματα (και άλλα ηχηρά παρόμοια) και πως τάχατες δεν είμαστε όλοι ίσοι και όμοιοι.

ΜΠΟΡΕΙ η «βίβλος» του ΣΥΡΙΖΑ να έλεγε μέχρι τώρα πολλά και διάφορα, όμως οι εξελίξεις διαψεύδουν τις γραφές. Οι ανάλγητοι και σκυψομεσάκηδες ανθέλληνες, των περασμένων χρόνων, παρέδωσαν τα ηνία σε αυτούς που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τα κόκκινα δάνεια, συμφωνούν να φυλάνε τα σύνορά μας οι ξένοι, συναινούν στο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας (αεροδρόμια, λιμάνια, Ελληνικό), ψηφίζουν τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας τραπεζικών μετοχών σε ξένα funds και γενικά διαθέτουν τα κελεύσματα της ΕΕ που κομίζουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου. Υποδεχόμαστε, λοιπόν, με ανοιχτές αγκάλες τα απολωλότα πρόβατα της κυβερνητικής παράταξης, στην πλατιά συμμαχία, όλων εκείνων που πάντα υποστήριζαν την άποψη ότι «όλοι το ίδιο είμαστε». Η ανιστόρητη άποψη «ή εμείς ή αυτοί» μόνον τραύματα προκάλεσε στο εθνικό σώμα. Γιατί στο κάτω κάτω τι έχουμε να χωρίσουμε; Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ αποφάσεις της κυβέρνησης ειδικά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, ενώ η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ πιστεύει σ’ αυτή τη διαδικασία και, όπως υποστηρίζει, τον επόμενο χρόνο μπορούν να μπούνε σε δημόσια ταμεία περίπου 3 δισ. ευρώ. Ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, που μπορεί να δώσει ανάσα στη χειμαζόμενη οικονομία.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, όμως, ακόμα υπουργοί, όπως ο Χρ. Σπίρτζης, οι οποίοι διατηρούν τις ιδεοληπτικές εμμονές, λέγοντας ότι πονάει η καρδιά τους με την παραχώρηση των αεροδρομίων. Ο υπουργός Μεταφορών, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει δώσει δείγματα γραφής, σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, αφού ως πρόεδρος του ΤΕΕ πολέμησε σφόδρα την αξιοποίηση του Ελληνικού, με μια έκθεση που έλεγε ότι το τίμημα για την πώληση πρέπει να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Θα δούμε τώρα πόσο θα πονέσει η καρδιά του, όταν στο νέο διαγωνισμό, που θα γίνει το νέο χρόνο, ο επενδυτής θα πληρώσει λιγότερα χρήματα από όσα προβλεπόταν στον προηγούμενο διαγωνισμό (950 εκατ. ευρώ).

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, κάποιοι πρέπει να προσγειωθούν στην πραγματικότητα και να καταλάβουν ότι τα πραγματικά αφεντικά του κράτους είναι το σύνολο των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιβιώνουν σε κρατικιστικό σοβιετικό μοντέλο διατηρώντας θέσεις εργασίας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ κάθε μέρα αναδιπλώνεται και είναι υποχρεωμένη να προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον. Ενδεχομένως δεν ήξερε τι θα βρει μπροστά της, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν ρώταγε όμως; Γι’ αυτό ήταν εύστοχες οι επισημάνσεις της Φώφης Γεννηματά, η οποία μιλώντας στη Βουλή για το νέο πακέτο προαπαιτούμενων, με δηκτικό τρόπο, υπενθύμισε στην κυβέρνηση όσα έλεγαν προεκλογικά τα στελέχη της για την εκχώρηση των στεγαστικών δανείων. «Σήμερα τα κοράκια έγιναν αρνάκια. Και οι κόκκινες γραμμές έγιναν κόκκινα χαλιά για τους αετονύχηδες».

ΚΑΠΟΙΑ στιγμή η χώρα πρέπει να βγει από το φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης που έχει περιέλθει. Πριν, όμως, λύσει το οικονομικό της πρόβλημα, θα πρέπει να διευθετήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο. Το μεταναστευτικό.

OΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ DEALERS ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ μια αριστερή ηγεσία στο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεκολλήσει η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, έργο που προκάλεσε πολλούς κραδασμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις αντιδράσεις, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, και ο διευθύνων σύμβουλος, Αντώνης Λεούσης, προχώρησαν στην παραχώρηση των 14 αεροδρομίων και, όπως φαίνεται, υπάρχει πλάνο και για άλλες ιδιωτικοποιήσεις, των λιμανιών της χώρας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι συνολικά –συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων– τα έσοδα θα πλησιάσουν το 2016 τα 3 δισ. ευρώ για τα ταμεία του Δημοσίου.

Είναι η πρώτη ιδιωτικοποίηση που υπογράφει η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην «αριστερή κυβέρνηση» που επικρατεί ομολογουμένως… δεξιός βηματισμός με πολύ αργό ρυθμό, αυτομάτως αποτελεί και την πρώτη αναπτυξιακή δράση της κυβέρνησης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ποιοι είναι όμως οι δύο αριστεροί που φέρνουν στο κράτος πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ;

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Πιτσιόρλας, δικηγόρος και επιχειρηματίας, αποτελεί παλαιό στέλεχος του Συνασπισμού και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο των τουριστικών επενδύσεων κυρίως με ρωσικά κεφαλαία.

Ο ίδιος φέρεται ως ο άνθρωπος που ξεπέρασε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για την επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη Χαλκιδική.

Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος που αναπτύσσεται σε έκταση 132 στρεμμάτων στην περιοχή Κάνιστρο στο Παλιούρι της Χαλκιδικής. Το συγκρότημα αναμένεται να λειτουργήσει το 2016.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας ήταν το νούμερο 2 για πολλά χρόνια στον ΣΥΝ και ουσιαστικά ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον Τσίπρα στη νεολαία του κόμματος και φυσικά… ανταμείφθηκε από το σημερινό πρωθυπουργό. Το όνομά του ακουγόταν δίπλα από αυτό του Λεωνίδα Κύρκου επί ΚΚΕ εσωτερικού, της ανανεωτικής αριστεράς του Γιάννη Μπανιά, ενώ ακούστηκε ηχηρά στον ΣΥΝ και επί Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Ο δε διευθύνων σύμβουλος κ. Λεούσης προέρχεται από την Alpha Αστικά Ακίνητα και θεωρείται ένας από τους καλύτερους γνώστες της αγοράς real estate στη χώρα μας. Ως πολιτικός μηχανικός, ήταν για χρόνια διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Ιονικής Τράπεζας από το 2010 έως αρχές του 2013. Ο κ. Λεούσης ήταν μέλος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και αργότερα μεταπήδησε στο Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετέχουν επίσης ο Λάζαρος Σταθάκης, ο Άγγελος Βλάχος και η Ευαγγελία-Αναστασία Τσιτσογιαννοπούλου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.