Ειδησεογραφικό site

Στο Παρίσι για συνομιλίες οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Κούρδων της Συρίας

198

Από το Ελιζέ δεν διευκρινίστηκε αν θα συναντηθούν με τον Γάλλο πρόεδρο ή με τον υπουργό Εξωτερικών

Οι δύο κυριότεροι πολιτικοί εκπρόσωποι των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη Συρία θα βρίσκονται αύριο στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Χάλεντ Ίσα, ένας εκπρόσωπος τους στη Γαλλία.

«Οι δύο συμπρόεδροι του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, ο Ριάντ Νταράρ και ο Ιλχάμ Άχμεντ, αναμένονται στο Παρίσι», είπε ο Ίσα, ο εκπρόσωπος της Ροζάβα, της αυτόνομης ομοσπονδίας που διοικείται από τους Κούρδους της Συρίας.

Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε ότι οι δύο Κούρδοι θα γίνουν «δεκτοί» στο Παρίσι, χωρίς να διευκρινίσει αν θα συναντηθούν με τον Γάλλο πρόεδρο ή με τον υπουργό Εξωτερικών.

Στο Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο είναι το πολιτικό σκέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της αραβοκουρδικής συμμαχίας και αιχμή του δόρατος στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, που στηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις απειλές της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα και τη διευθέτηση της κρίσης, είπε ο Χάλεντ Ίσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να καταλάβει αυτήν την περιοχή (σ.σ. που ελέγχεται από τους Κούρδους) και θα θέσει σε κίνδυνο τους κατοίκους αλλά, κυρίως, την ασφάλεια στην Ευρώπη», υποστήριξε ο Ίσα, εννοώντας ότι στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση από την Τουρκία οι Κούρδοι θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γαλλία «συμμερίζεται την ανησυχία των κουρδοαραβικών δυνάμεων», σημείωσε η γαλλική προεδρία, η οποία ζητά «διευκρινίσεις» από την Ουάσινγκτον για το πώς και πότε θα γίνει η αποχώρηση των ΗΠΑ. Για το Παρίσι, υπάρχουν «μηνύματα που είναι δύσκολο να ερμηνευτούν» στην «αιφνιδιαστική απόφαση» του Τραμπ, ο οποίος μοιάζει «ολοένα και περισσότερο απομονωμένος στη διεθνή σκηνή και στη λήψη των αποφάσεών του».

«Θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε το χρονοδιάγραμμα και τους όρους» αυτής της αποχώρησης ώστε να καθοριστεί ποιο θα είναι το μέλλον του διεθνούς συνασπισμού, τον οποίο διευθύνουν οι ΗΠΑ. «Θα εργαστούμε ώστε να μην είναι υπάρξουν καταστρεπτικές συνέπειες» πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε το βράδυ της Τρίτης στον Αμερικανό ομόλογό του, αφού πληροφορήθηκε από «επαφές στους κόλπους της αμερικανικής διπλωματίας» ότι ο τελευταίος ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία. εξήγησε στον Τραμπ ότι «η εκστρατεία εναντίον του ΙΚ δεν έχει τελειώσει» και ότι «δεν πρέπει να επιδεικνύουμε χαλαρότητα» αλλά «να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τους εταίρους μας επί του πεδίου και γενικότερα για το συριακό ζήτημα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.