Ειδησεογραφικό site

Στο Επικρατείας βολεύει ο Τσίπρας τον Καμμένο …που πουλάει τους ΑΝΕΛ

21

Σε τροχιά διάλυσης βρίσκονται οι ΑΝΕΛ μετά τις αποκαλύψεις για τα έργα και ημέρες του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου που ήρθαν να προστεθούν στις αναιτιολόγητες επανειλημμένες επαφές του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τη βραδιά τζόγου σε καζίνο του Λονδίνου και τη διαμονή σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας ακολούθησε η αποκάλυψη των ψευδών εξηγήσεων που έδωσε στη Βουλή ότι πλήρωσε με την κάρτα του το ξενοδοχείο, ενώ δημοσιεύτηκε το παραστατικό που αποδεικνύει ότι πλήρωσε με μετρητά.

 Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πλέον στις ιδιωτικές συζητήσεις τους τονίζουν ότι αδυνατούν να καλύψουν πολιτικά τις πράξεις Καμμένου οι οποίες εκθέτουν και τους ίδιους και φυσικά την πολιτική τους παρουσία. Παράλληλα, στις συζητήσεις αυτές εκφράζεται έντονα η πεποίθηση ότι ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση απέναντι στον πρωθυπουργό χάνοντας την όποια διαπραγματευτική του ισχύ αφού για να υπάρξει η κάλυψη από το Μαξίμου απέναντι στα αλεπάλληλα κρούσματα του απρόβλεπτου αρχηγού των ΑΝΕΛ αποφασίστηκε η πλήρης πολιτική υποταγή.

 

ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ…

 

Μετά και τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις όπως του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη ότι ο Π. Καμμένος θα ενταχθεί στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ συζητούν ανοιχτά πλέον το ενδεχόμενο να σημάνει το τέλος των ΑΝΕΛ, αφήνοντάς τους πολιτικά άστεγους. Τόσο οι δηλώσεις όσο και τα σχετικά δημοσιεύματα για το προσωπικό πολιτικό μέλλον του Πάνου Καμμένου δεν έχουν διαψευστεί έστω και μέσω διαρροών από το περιβάλλον του υπουργού Άμυνας παρ’ όλο που ο ίδιος και όσοι εκπροσωπούν το κόμμα του δεν χάνουν στιγμή να απαντούν ή να διαψεύδουν σε ό,τι λέγεται, ακούγεται ή δημοσιεύεται για τον ίδιο και τους ΑΝΕΛ.

 

Την εικόνα του χάους ήρθε να συμπληρώσει και το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου το οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε προκαλέσει την αντίδραση του ίδιου του Π. Καμμένου. Αντίθετα, και προς έκπληξη ακόμα και των βουλευτών του κόμματος, είδαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θ. Παπαχριστόπουλο στη Βουλή να δηλώνει ότι το κόμμα του στηρίζει «επί της αρχής» το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου, ενώ παράλληλα, μετά από διορθώσεις θα δεχθούν και το άλλο για την τουρκική ένωση Ξάνθης. Η τοποθέτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου ως εισηγητή στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου δηλώνει και τις προθέσεις του Π. Καμμένου αφού ο συγκεκριμένος βουλευτής είναι ο πιο ανεκτικός σε τέτοια θέματα και μάλιστα στο παρελθόν είχε διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή του κόμματός του.

Ο Παπαχριστόπουλος στο παρελθόν είχε ψηφίσει για την καύση νεκρών, το σύμφωνο συμβίωσης κ.λπ., τότε που ο Π. Καμμένος μπορούσε ακόμα να υποδύεται τον πατριώτη πολιτικό με το κόμμα του να προτάσσει το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Ήταν τότε που εκμεταλλευόμενος τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα θέματα αυτά απείχε από τις ψηφοφορίες για να δείχνει συνεπής προς τους συντηρητικούς του ψηφοφόρους.

 

ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

 

Αυτά που δεν ψήφιζε λοιπόν ο Π. Καμμένος ως «δεξιός» και «συντηρητικός», εξαπολύοντας μάλιστα και επιθέσεις στη ΝΔ ότι αλλοιώθηκε το κόμμα που ίδρυσε ο Κώστας Καραμανλής, τα έσβησε μέσα σε μία νύχτα, τη νύχτα που έλαβε την απόλυτη κάλυψη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Μαξίμου αποφάσισε να «τρολάρει» τον υπουργό Άμυνας με ανακοίνωση που μέσα από μία επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη για την ταυτότητα φύλου αναφέρεται ότι «αφού δεν κατάφερε να κρυφτεί πίσω από τους ΑΝΕΛ, που αποδεικνύονται στην πράξη πολύ πιο προοδευτικοί από τους ακροδεξιούς Γεωργιάδη και Βορίδη, που έχουν μετατρέψει πια τη ΝΔ σε ΛΑΟΣ, ας ζητήσει τη γνώμη του κοινού».

Έτσι λοιπόν, ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ εκείνη τη νύχτα βαφτίστηκαν προοδευτικοί αναγκάζοντας τους βουλευτές να εκφράσουν δημόσια την διαφοροποίησή τους και σε πρώτη φάση τον Π. Καμμένο να αποκαλύπτεται και ιδεολογικά μπροστά στους ψηφοφόρους του ως «προοδευτικός». Αναπόφευκτα, από την απότομη στροφή η στάση των ΑΝΕΛ έσπασε και η «ψήφος κατά συνείδηση» είναι μονόδρομος.

 

Η εξέλιξη αυτή είναι και το τέλος του σκληρού πυρήνα των ΑΝΕΛ που τον οδήγησε στη Βουλή με τους βουλευτές να σκέφτονται πια το δικό τους πολιτικό μέλλον και να κινούνται από ‘δω και πέρα «κατά συνείδηση» σε ό,τι επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση για να διατηρήσει το δικό της αριστερό προφίλ. Μονόδρομο αποτελεί πια και η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου για ένταξη του υπουργού Άμυνας στο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένους βουλευτές – και σημερινούς υπουργούς να διαπραγματεύονται μία θέση στα ψηφοδέλτια των περιφερειών του. Όμως, το κλίμα αυτό δεν μπορεί να συντηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου ιδιαίτερα όταν, μετά το νέο έτος, όλοι κινούνται σιγά  σιγά σε προεκλογικούς ρυθμούς πιθανολογώντας και πρόωρες κάλπες το επόμενο φθινόπωρο.

Η διάλυση των ΑΝΕΛ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τριγμούς όταν θα έρθει σύντομα η επόμενη αξιολόγηση και τα νομοσχέδια προς ψήφιση που θα προκαλέσουν αντιδράσεις από ομάδα βουλευτών που δεν θα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να κάνει τα χατίρια της ηγεσίας του κόμματός τους, επιλέγοντας γιά τους δικούς τους πολιτικούς λόγους τη διαφοροποίηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.