Ειδησεογραφικό site

Στο έλεος του ΔΝΤ – την τέλεια «δαγκάνα θανάτου» έστησαν Βερολίνο και Ουάσιγκτον στον Αλέξη Τσίπρα

1

Οι περικοπές σε συντάξεις, οι νέοι δυσβάσταχτοι φόροι, η ΔΕΗ και τα εργασιακά είναι ένα μικρό μόνο μέρος από τη συνολική συμφωνία που προβλέπει το 4ο μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί από την κυβέρνηση όταν ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Ακόμα όμως και αυτά που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα είναι λίγα σε σχέση με αυτά που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές μόλις αυτοί επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η προσωρινή συμφωνία για το νέο σφαγείο σε συντάξεις και το όριο του αφορολόγητου με τις κατηγορίες που αυτό θα περιλαμβάνει τελεί υπό την αίρεση του ΔΝΤ το οποίο ενδέχεται να ζητήσει περαιτέρω μειώσεις ή νέους περιορισμούς μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση. Επίσης, η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι γνωστή στις λεπτομέρειές της και ενδέχεται να υπάρχουν «ουρές» άγνωστες μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή το τελικό πλαίσιο και οι υποχωρήσεις της έφτασαν μέχρι το σημείο να πει το ΔΝΤ ότι «από δω και πέρα μπορούμε να συζητάμε». Αυτά δηλαδή που έχουμε μάθει δεν είναι τίποτα άλλο από μία καλή «βάση διαπραγμάτευσης» για να μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα η Βελκουλέσκου και οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους, βάζοντας στο τραπέζι και νέα στοιχεία από την αρνητική πορεία της οικονομίας.

 

Η ΠΑΓΙΔΑ…

 

Πρόκειται για την τέλεια «δαγκάνα θανάτου» που έστησαν Βερολίνο και Ουάσιγκτον στον Αλέξη Τσίπρα, αφού πρώτα τον ανάγκασαν να παρακαλά για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, έχοντας συμφωνήσει όχι μόνο στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και μεγάλα κομμάτια από την τελική συμφωνία που θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το επόμενο Εurogroup την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς τα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση μετά την έλευση των δανειστών στην Αθήνα ( σίγουρα μετά τις 22 Απριλίου) και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την οριστική συμφωνία που θα προβλέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Παραμένουν άγνωστες οι παράμετροι του οδικού αυτού χάρτη όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί με τα συνήθη non papers να πείσει τους Έλληνες ότι θα ολοκληρωθεί  σύντομα και δεν υπάρχει κάτι άλλο. Στα χαρτιά αυτά όμως του Μαξίμου υπάρχει μία λέξη που κρύβει την αλήθεια και περιγράφει τα μέτρα σε «μεσοπρόθεσμη» βάση. Πρόκειται για επίσης συνήθη «γλωσσοπλαστική» αφού στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα έχει τετραετή διάρκεια και θα περιγράφει με απόλυτη λεπτομέρεια το τι πρέπει να γίνει μετά το 2018. Αυτό το μεσοπρόθεσμο και ό,τι εκτείνεται πέρα του Αυγούστου του 2018, οπότε και τελειώνει το παρόν πρόγραμμα, χρειάζεται το λεγόμενο ΜoU δηλαδή κανονικό μνημόνιο. Το τι θα περιλαμβάνει αυτό, το πώς θα χαρακτηριστεί, πώς θα περάσει από ΔΝΤ και πιθανώς τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια σε περίπτωση που χρειαστούν λεφτά, είναι άγνωστος παράγοντας.

 

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

Το θέμα αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί αφορά το ερώτημα αν ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά υπογράψει νέο μνημόνιο παίρνοντας καινούργια χρήματα για τα επόμενα χρόνια ή αν το υπογράψει χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ, μένοντας με τις δόσεις που απομένουν από το τρίτο μνημόνιο.

 

Την τελευταία περίπτωση δέχεται ως βεβαιότητα η Νέα Δημοκρατία που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι θα υπογράψει νέα σκληρά μέτρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει ομαλή χρηματοδότηση η οποία όταν τελειώσει, η χώρα θα πορεύεται με τα μέτρα αυτά χωρίς επιπλέον στήριξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντήσει πώς θα συνεχίσει η χώρα την πορεία της αφού, όπως ισχυρίζεται, το μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 αλλά φυσικά τα μέτρα που θα προνομοθετήσει τώρα και τον Ιούνιο θα ισχύουν για τέσσερα χρόνια από το 2019 και μετά. Θα βγει η χώρα στις αγορές; Θα δανείζεται από αλλού, π.χ. από τον ESM; Θα κληθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα σήμερα για ένα «έργο» του οποίου βλέπουμε μόλις την αρχή χωρίς κανείς να έχει την παραμικρή υποψία για τη συνέχεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχει μία μοναδική ικανότητα να εγκρίνει τα μνημόνια που δεν γνωρίζει εκ των προτέρων. Ετσι, η χώρα παρακολούθησε με ενδιαφέρον τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τους βουλευτές του και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εγκρίνουν στην Κεντρική Επιτροπή τα μέτρα που δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί. Και εκείνοι τα ενέκριναν διότι προφανώς είχαν σπουδάσει στη σχολή αστρολογίας που πήρε πρόσφατα άδεια πιστοποιημένου ΙΕΚ από το υπουργείο Παιδείας. Και βέβαια, οι 53, οι 13 και οι υπόλοιποι που συμφώνησαν διαφωνώντας, ίσως διέκριναν στον ορίζοντα μία ανησυχία καλοκαιρινής μπόρας στον καθαρό ουρανό της ανάπτυξης που έρχεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.