Ειδησεογραφικό site

Στις 5 Δεκεμβρίου η συζήτηση κατά των νέων μειώσεων στους απόμαχους δικαστές

68

Tο Μισθοδικείο σήμερα το απόγευμα ανέβαλε για την 5η Δεκεμβρίου 2017 την συζήτηση  της  πρώτης προσφυγής, αυτής του τέως αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου  Ευάγγελου Νταή, κατά των νέων περικοπών των  συντάξεων των απόμαχων δικαστών.

Η συζήτηση στο Μισθοδικείο (πρόεδρος η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ) αναβλήθηκε μετά από αίτημα του δικηγόρου του Δημοσίου (ΝΣΚ) Νικολάου Καραγιώργη προκειμένου η εν λόγω προσφυγή να συζητηθεί μαζί με τις αντίστοιχες προσφυγές (οι οποίες κατατέθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτή του κ. Νταή), του πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαου Αγγελάρα και της γενικής γραμματέως της Ένωσης Συνταξιούχος Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αγγελικής Σμυρνιού.

Η προσφυγή του κ. Νταή   κατατέθηκε στο Μισθοδικείο την 1η Οκτωβρίου 2017, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο αντίστοιχη προσφυγή       του  πρώην  πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεωργίου Παναγιωτόπουλου και στο Μισθοδικείο αναμένεται να κατατεθεί προσφυγή του προέδρου της Ένωσης Συνταξιούχος Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Σταμάτιου Γιακουμέλου.

Πάντως, περά από αυτές τις προσφυγές αναμένεται να υπάρξει νέο κύμα προσφυγών   στο Μισθοδικείο  για τις νέες περικοπές των συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ  των δικαστών, εισαγγελέων και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Όπως, υποστηρίζουν  η συνολική περικοπή των συντάξεων των δικαστών,   κ.λπ.,  από την εφαρμογή των μνημονίων έως και την εφαρμογή  του άρθρου 13 του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, ανήλθε περίπου σε ποσοστό 74%. Μόνο  οι νέες περικοπές των συντάξεων κατ΄  επιταγή του νέου ασφαλιστικού νόμου   ανέρχονται σε ποσοστό 40%, περίπου.

Μετά την εφαρμογή των επίμαχων νομοθετικών μέτρων,   η  μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μειώθηκε.  Σήμερα το καθαρό ποσό των συντάξεων των πρόεδρων κυμαίνεται  (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας),  από τα   1.450 ευρώ έως τα 1.675 ευρώ.   Κατά συνέπεια ανάλογα μεγάλες είναι οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστών  των κατώτερων  βαθμών, καθώς τηρείται η   πυραμιδική ιεραρχία   στις  αποδοχές των δικαστών.

Οι    δικαστικοί λειτουργοί στις αγωγές τους  επικαλούνται σωρεία νομικών επιχειρημάτων κατά των μειώσεων των συντάξεων τους.

Συγκεκριμένα ζητούν   να  ακυρωθεί ο νόμος 4387/2016 ως αντίθετος σε   πολλές   διατάξεις του Συντάγματος, όπως και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές:
1) της ισότητας ενώπιον του νόμου και της ισότητας στα δημόσια βάρη,
2) της αναλογικότητας,
3)   της ανταποδοτικότητας,
4) της ασφάλειας δικαίου και
5) της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες.

Ακόμη, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζουν   ότι οι   συνταγματικές επιταγές των άρθρων 2, 17, 25, 28, 87 και  88 παραβιάστηκαν κατάφωρα κατά τη θέσπιση των διατάξεων του νόμου 4387/2016, που επέφερε  νέα μείωση    των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, η οποία καθιστά   δυσανάλογη τη συμμετοχή τους στα δημόσια βάρη, από την άποψη της ισοτιμίας των πολιτών.

Οι νέες περικοπές των συντάξεών, τονίζουν δεν είναι μόνο αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές, αλλά και στην νομολογία τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, που προβλέπουν ότι οι συντάξεις πρέπει να είναι στο ύψος του 80%  των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, ανάλογα με τον βαθμό που κατείχαν κατά την ημέρα αποχώρησής τους από το δικαστικό σώμα.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι   περικοπές των συντάξεων,  των  πρώην δικαστικών λειτουργών υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη και προσθέτουν ότι οι  συντάξεις δεν μπορεί να είναι κατώτερες του 80% των αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.