Ειδησεογραφικό site

Στην αναμονή χιλιάδες νοικοκυριά για το επίδομα θέρμανσης

66

Η ασυνεννοησία μεταξύ  υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ καθυστερεί την έκδοση δύο αποφάσεων για τη διανομή – Χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα περιμένουν να πάρουν το επίδομα

Η διαφαινόμενη ασυνεννοησία μεταξύ των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, καθυστερεί την έκδοση δύο πολύ σημαντικών υπουργικών αποφάσεων για τη διανομή των επιδομάτων πετρελαίου θέρμανσης.

Πρόκειται αφενός για την απόφαση που αφορά τη χορήγηση πρόσθετης επιδότησης 15 εκατ. ευρώ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποίησαν το διάστημα 15 Οκτωβρίου 2017 – 30 Απριλίου 2018 οικονομικά ασθενείς φορολογούμενοι που κατοικούν σε ορεινές περιοχές της χώρας.

Αφετέρου, η δεύτερη απόφαση αφορά τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την τρέχουσα περίοδο (από 15 Οκτωβρίου 2018 έως 30 Απριλίου του 2019) και, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αύξηση του ποσού του επιδόματος σε μεγαλύτερο βαθμό για τις ορεινές περιοχές και σε μικρότερο για τις υπόλοιπες περιοχές όπου επικρατούν ηπιότερες καιρικές συνθήκες.

Όπως γράφουν «τα Νέα», γραφειοκρατικά προβλήματα στους δύο φορείς καθυστερούν την έγκαιρη έκδοση των υπουργικών αποφάσεων με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, να μην μπορούν να επιδοτηθούν για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, που μάλιστα φέτος πωλείται με σημαντικά αυξημένη λιανική τιμή.

Η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων οφείλεται στην αδυναμία ακριβούς υπολογισμού του επιπλέον δημοσιονομικού κόστους που θα προκαλέσει η έξτρα ενίσχυση για το διάστημε από 15-1-2017 έως 30-4-2018 που προορίζεται για τις ορεινές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, δεν έχει υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων, καθώς δεν έχει γίνει σωστή συνεννόηση μεταξύ ΑΑΔΕ και ΥΠΟΙΚ.

Οπως αναφέρει μάλιστα το δημοσίευμα, τις τελευταίες ώρες υπήρξε έντονο παρασκήνιο με τους δύο φορείς να κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες. Το μεν ΥΠΟΙΚ αποδίδει τη μη επιδότηση των 15 εκατ. στο ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) δεν έχει δώσει τα στοιχεία των δυνάμει δικαιούχων, μετά τις αλλαγές που έγιναν με τον νέο Αυτοδιοικητικό Χάρτη.

Από την πλευρά της η ΔΕΗΛΕΔ παρέπεμψε για το θέμα στην ΕΡΛΣΤΑΤ, η οποία απάντησε ότι έχει δώσει ήδη τα επίμαχα στοιχεία στο ΥΠΟΙΚ.

Το διά ταύτα είναι πως δύο μήνες μετά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση, καθώς άγνωστος παραμένει ο αριθμός των δικαιούχων των ορεινών περιοχών που θα λάβουν τα επιπλέον 15 εκατ. για την περίοδο 15-10-2017 έως 30-4-2018, καθώς και τα αυξημένα επιδόματα θέρμανσης για την τρέχουσα περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, από το 2015, έχει μειώσει κατά 155 εκατ. ευρώ τη δημοσιονομική δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.