Ειδησεογραφικό site

Στυγερό έγκλημα με 15 θύματα

46

Του Γιάννη Σιδέρη

Μένεις άναυδος και παραιτημένος.

Δεν ωφελεί να γκρινιάξεις, να οργισθείς, να καταγγείλλεις, να κάνεις μαύρο χιούμορ με τη γνωστή επίκληση «Κιμ, στόχευσέ μας και πάτα το κουμπί», που θα ήταν δίκαιο! Το παίρνεις απόφαση, ζεις σε μια ανεύθυνη, άναρχη χώρα, η οποία πορεύεται έχοντας ενστερνιστεί ως εθνικό σκεπτικό το «δεν βαριέσαι αδερφέ», και με εθνικό χόμπι την παρανομία. Εγκληματεί διαχρονικά και την επαύριο του στυγερού εγκλήματος κηρύσσει με θλιμμένη θεατρικότητα «εθνικό πένθος» για να καλύψει τις ευθύνες και ενοχές της – και αυτό δεν αφορά φυσικά μόνο την παρούσα κυβέρνηση.

Δεν είναι αιτία της παραίτησής σου η ιταμή πολιτική σκοπιμότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που προκειμένου να αποσείσουν τις – ενδεχόμενες, λίγες – ευθύνες της κυβέρνησής τους, ανακάλυψαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και έριξαν την ευθύνη στην τρισκατάρατη κλιματική αλλαγή (για την οποία ως γνωστόν φταίει ο καπιταλισμός, και ειδικότερα η απάνθρωπη εκδοχή του, ο νεοφιλελευθερισμός – όπως άλλωστε για τη ρύπανση του Σαρωνικού, έφταιγε η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο).

Δεν είναι που στις 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, κι ο αντιπεριφερειάρχης, υπερσίγουρος, τόνισε ότι «οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της χειμερινής περιόδου», ενώ στη συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι η στενή συνεργασία των αρμόδιων φορέων «θα θωρακίσει κατάλληλα την περιοχή, ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου».

Δεν είναι η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Αύγουστο, όπου με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, είχαν αποφασιστεί «άμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά έργα για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Δεν είναι καν η καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, ο οποίος απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί δεν πραγματοποίησε αντιπλημμυρικά έργα.

Είναι το χειρότερο. Το έγκλημα είχε προετοιμαστεί από επικίνδυνες, αδιάφορες, επίορκες, ηλίθιες τοπικές εξουσίες, με ανοχή και ευθύνη των εκάστοτε, εγκληματικής ανικανότητας, κεντρικών εξουσιών.

Μένεις άναυδος και παραιτημένος καθώς ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας «Πρακτορείο 104,9 FM», δήλωσε ότι η δίοδος του νερού είχε κλειστεί με παρέμβαση της τοπικής εξουσίας – αυτής που ο λαός της εμπιστεύτηκε τη διαχείριση και βελτίωση της ζωής του. Το τραγικό είναι, όπως είπε, ότι μια ορεινή περιοχή με ένα δίκτυο από μικρά ποτάμια που ενώνονται και κάνουν ένα μεγαλύτερο χείμαρρο, είχε μπαζωθεί επί μήκους πάνω από 500 μέτρα. Ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο του νερού.

Και όμως η φύση είχε προειδοποιήσει για την τωρινή τραγωδία. Το 1996 είχαμε επίσης δύο θύματα ακριβώς στην ίδια περιοχή, ένα με δύο χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο που είχε κλείσει η δίοδος. Η φύση αρχέγονα είχε διαλέξει τους δρόμους της, και είχε δείξει ότι κακώς είχαν γίνει επεμβάσεις. Κακώς δεν είχε διατηρηθεί η φυσική ροή του νερού ή παράλληλα κακώς δεν είχε διαμορφωθεί τουλάχιστον μια τεχνητή ροή να διαφεύγει το νερό.

Ήταν τόσο χαρακτηριστική η επικινδυνότητα της περιοχής, που ο καθηγητής την είχε επιλέξει ώστε να κάνει μάθημα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, με βάση τις προηγούμενες καταστροφές.

Σημείωσε επίσης, ότι τρεις με τέσσερις φορές στα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο έχει έρθει το ακραίο γεγονός. Εφόσον έρθει το τραγικότερο «τότε ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται, ενώ είναι προαναγγελμένο, τα πάντα είναι προκαθορισμένα» (προκαθορισμένα αλλά όχι τυχαία, ούτε προκαθορισμένα από κάποιο κάρμα. Το κακό μας κάρμα είμαστε οι ίδιοι).

Δεν έχει νόημα η οργή. Δεν έχει νόημα καν η επίκληση της παρέμβασης εισαγγελέα. Το βασικό έγκλημα της τοπικής εξουσίας είχε συνεργό εκατοντάδες μικρότερα εγκλήματα ως ενισχυτικούς μοχλούς της καταστροφής, με αυθαίρετα που μπάζωσαν τις μικρότερες διόδους. Και όλα αυτά υπό την ψηφοθηρική ανοχή της κεντρικής εξουσίας. Δεν έχει νόημα η επίκληση εισαγγελέα, ή η δήθεν «εμπεριστατωμένη έρευνα» που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Να γίνει αλλά θα χαθεί σε ένα κυκεώνα υπευθύνων-ανεύθυνων προσώπων και υπηρεσιών, που φτάνει ως και 50 χρόνια πίσω, όταν άρχισε η ταχύρρυθμη αστική ανάπτυξη στη χώρα.

Σε μια χώρα που υπάρχει κατά τύχη.

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.