Ειδησεογραφικό site

Στη «μάχη» των αυτοδιοικητικών εκλογών μπαίνει το ΠΑΣΟΚ – «Πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ

99

Στα πρόσωπα που θα ηγηθούν της μάχης στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους θα εστιάσει διερευνητικά και οργανωμένα τις επόμενες μέρες η Χαριλάου Τρικούπη, αποκλείοντας κάθε περίπτωση κοινής καθόδου με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα πράσινα χρίσματα έρχονται», υπογραμμίζει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών ως θετικό κρας τεστ της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ και για την αυτοδιοικητική αναμέτρηση του Οκτώβρη. Το γεγονός άλλωστε, ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να εκλέγει «πράσινους» Δημάρχους σε αρκετές περιοχές της χώρας ακόμη και στις πλέον δύσκολες συνθήκες λόγω της εκλογικής του συρρίκνωσης στις εθνικές κάλπες, οπλίζει άλλωστε τη Χαριλάου Τρικούπη με την πεποίθηση ότι σε αυτή την φάση μπορεί να διεκδικήσει εμβληματικές νίκες σε περισσότερους δήμους και «γιατί όχι και σε περιφέρειες της χώρας». Η «παραδοχή» αυτή ενισχύεται και από την απουσία ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στους περισσότερους Δήμους και ειδικά σε εκείνους που το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τον «πρώτο λόγο» για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων.

Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η Κουμουνδούρου θα απλώσει «γέφυρες» προς τη Χαριλάου Τρικούπη με στόχο τις συμμαχίες, προκειμένου να αποφύγει νέες μεγάλες ήττες στο αυτοδιοικητικό πεδίο μετά και την εκλογική κατάρρευση στους δύο γύρους των εθνικών εκλογών. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αφού προηγείται η επιλογή των προσώπων από το Νίκο Ανδρουλάκη των στελεχών που θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού απαιτείται πλήρης διάταξη μάχης πριν την ορκωμοσία στη νέα Βουλή την προσεχή Δευτέρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην «πρώτη γραμμή» θα βρεθεί το δίδυμο του Επικρατείας, οι κ.κ. Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος (ο οποίος θα αποκτήσει σε δεύτερο χρόνο και τον αντικαταστάτη του στη θέση του εκπροσώπου Τύπου), ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Στέφανος Παραστατίδης και άλλοι βουλευτές που εκλέχτηκαν στην περιφέρεια.

Προτεραιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη εξακολουθεί να είναι η ανανέωση, η οποία και επιβραβεύτηκε σε περιοχές, όπου το ΠΑΣΟΚ προσήλθε στη μάχη με νεότερα στελέχη. Για παράδειγμα καταγράφηκε ως δεύτερο κόμμα σε 10 περιφέρειες και συγκεκριμένα σε: Δράμα, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, Χίο, Κιλκίς, Λακωνία, Λέσβο, Λασίθι, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Στις δε περιφέρειες της Ηλείας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Καρδίτσας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπολείπεται λίγων ψήφων από τη 2η θέση. Στρατηγικός στόχος λοιπόν της ηγεσίας είναι, όπως είπε την επομένη των εκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης, να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ το κόμμα των νέων. «Μπροστά μας είναι μεγάλοι στόχοι και πιστεύω ότι θα τους πετύχουμε, διότι είναι πολύ αισιόδοξο το χθεσινό αποτέλεσμα. Πέρα από το ότι αυξήσαμε κατά 50% και την κοινοβουλευτική μας δύναμη και τα ποσοστά μας, έχουμε πάρει – συντριπτικά – αυξημένα ποσοστά στις νέες γενιές, κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό μας κάνει πολύ αισιόδοξους για το μέλλον κι εκεί θα επενδύσουμε. Το ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει το κόμμα των νέων», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφοντας και το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το κόμμα του. «Όπως είπαμε προεκλογικά, θα ασκήσουμε αντιπολίτευση αξιόπιστα, δυναμικά, προοδευτικά, για να έχει πραγματικά ανταγωνιστικό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία», επεσήμανε έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, όπου θα έχει και σήμερα διαδοχικές συσκέψεις για να «σκανάρει» τα πρόσωπα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το επόμενο βήμα και με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν θα αφορά στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στους μεγάλους Δήμους και τις περιφέρειες. Είναι προφανές ότι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα και σε άλλες πρωτεύουσες νομών θα εμφανιστούν εγκαίρως -αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος τους- «πράσινα χρίσματα», ώστε την κρίσιμη ώρα να καταγραφεί η προσδοκώμενη δυναμική του ΠΑΣΟΚ. Οι καλά γνωρίζοντες βέβαια τονίζουν ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ο επικεφαλής και τα στελέχη της Επιτροπής Ψηφοδελτίων που θα αναλάβουν την αναζήτηση των ικανών προσώπων για την αναμέτρηση του Οκτώβρη ανά την Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη τεστάρει τις πιθανές συμμαχίες, αναγνωρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του χάρτη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.