Ειδησεογραφικό site

Στη «μάχη» της Θεσσαλονίκης ο Ανδρουλάκης – Το στοίχημα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

61

Τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να «μετρήσει» ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την αποψινή προεκλογική ομιλία του στο λιμάνι της πόλης.
Το γεγονός ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης ανεβάζει αναμφίβολα τον πήχη των προσδοκιών των «πράσινων» διοργανωτών, που ανέλαβαν τις προηγούμενες μέρες την κινητοποίηση στελεχών και μελών του κόμματος από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί άλλωστε έχει εγκατασταθεί ως επικεφαλής κλιμακίου για την άρτια προετοιμασία του δεύτερου προεκλογικού «ημιχρόνου» ο Στέφανος Παραστατίδης. Ο υποψήφιος βουλευτής στο Κιλκίς και πρώην Γραμματέας Οργανωτικού της Χαριλάου Τρικούπη, μετά τις σημαντικές επιδόσεις στη δική του εκλογική περιφέρεια, εστίασε στη μεγαλύτερη «εικόνα» της Θεσσαλονίκης, όπου το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές έμεινε αρκετά πίσω από το πανελλαδικό του ποσοστό- κατέγραψε για την ακρίβεια μονοψήφιο ποσοστό (7,94%) και βρέθηκε στην τέταρτη θέση, μετά την Ελληνική Λύση.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι προφανώς η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην «καρδιά» της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εφόσον αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει (λόγω και της ενισχυμένης αναλογικής) δεύτερη έδρα. Οι καλά γνωρίζοντες λένε πάντως ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αρχίσει ήδη να συζητούν το ενδεχόμενο να μείνει εκτός βουλής ο Χάρης Καστανίδης (πρώτος βουλευτής σε «σταυρούς»), εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέξει τελικά να κρατήσει την έδρα.

Στο Ηράκλειο, όπου είναι επίσης υποψήφιος βουλευτής ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το «στοίχημα» της Χαριλάου Τρικούπη, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά: την μεγαλύτερη άνοδο του σαφώς αναβαθμισμένου ποσοστού της, ώστε να καταλάβει τη δεύτερη θέση, στην οποία βρέθηκε χάνοντας την πρωτιά ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο Ηράκλειο -να σημειωθεί- το ΠΑΣΟΚ έλαβε 21,81%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 22,93% από το 43,22% που είχε καταγράψει ως πρώτο κόμμα το 2019.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ποντάρει για την βελτίωση της γενικότερης δυναμικής στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κρήτης. Δεν είναι τυχαίες οι συχνές περιοδείες του και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες- ούτε η απόφασή του να κλείσει για δεύτερη φορά την προεκλογική του εκστρατεία με ομιλία του στο Ηράκλειο την Παρασκευή το βράδυ. Χθες «όργωσε» εν τω μεταξύ αρκετά χωριά του Ηρακλείου και παρέστη στα εγκαίνια της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο Αρκαλοχώρι, όπου και θα ψηφίσει, εκτός απροόπτου, την προσεχή Κυριακή.

Με την παρέμβασή του από το Αρκαλοχώρι χθες, στάθηκε επικριτικά στην υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα η δημόσια υγεία. «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει πολλά για την υγεία. Γιατί δεν τα έκανε ήδη; Γιατί καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Γιατί χιλιάδες χειρουργεία είναι σε αναμονή; Γιατί υπάρχουν κενές θέσεις σε πάρα πολλές ειδικότητες; Γιατί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη και για τις δεσμεύσεις του σχετικά με την αύξηση των μισθών. «Περιφρονεί τον ελληνικό λαό. Υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει 25% τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στο μεσοπρόθεσμο, που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν τις εκλογές του Μαΐου, κάνει λόγο για αύξηση μόλις 13%. Τελικά πού λέει την αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης; Στον ελληνικό λαό ή στις Βρυξέλλες; Πιθανόν επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν δεσμεύσεις, εκεί λέει την αλήθεια και εντός Ελλάδας παίζει ξανά το παιχνίδι του λαϊκισμού με γραβάτα» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε κάνοντας ειδική αναφορά στα προβλήματα στέγασης, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου. «Πού είναι το επιτελικό κράτος; Ακόμη στα κοντέϊνερς είναι οι συμπολίτες μας. Αυτή είναι η ευαισθησία; Αυτές είναι οι προτεραιότητες; Και δεν συμβαίνει μόνο εδώ, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει επιτελικό κράτος. Είναι μια παρέα, η παρέα του κ. Μητσοτάκη, η οποία προσπαθεί να διοικήσει τη χώρα, πέρα και από τα όρια της Νέας Δημοκρατίας», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία

 

Σχετικά με την αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα για τη Θράκη, επισήμανε: «Πρέπει να απαντήσουν, διότι σήμερα μπήκαν κάποια θέματα στο δημόσιο διάλογο, γύρω από την ενημέρωση, που τους δόθηκε από την ΕΥΠ. Ας αφήσουν τα υπονοούμενα και οι δυο μια εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές και να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό τι ακριβώς έχει συμβεί». Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του στην κυρία Μπακογιάννη αλλά και σε άλλα στελέχη της ΝΔ: «Είναι ντροπή η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Σκέρτσος να υιοθετούν τον λόγο της δεξιάς του 1950 και του 1960 απέναντι στους πολίτες της Ροδόπης. Αλλά και από την άλλη, πρέπει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν δημόσια δήλωση ότι σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως πρέπει να τη σέβεται κάθε Έλληνας βουλευτής, χριστιανός ή μουσουλμάνος. Αυτή είναι η θέση μας και είναι θέση πατριωτική, ρεαλιστική, προοδευτική. Γιατί προτεραιότητά μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα και όχι να τα εργαλειοποιούμε».

Το κάλεσμα προς τους πολίτες της Κρήτης έγινε μέσω της περιγραφής συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την επόμενη μέρα. Όπως είπε μεταξύ άλλων:«Δεσμεύομαι κι εδώ από το Αρκαλοχώρι ότι δεν πρόκειται να απογοητεύσουμε καμία Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα. Θα αγωνιστούμε καθημερινά, εντός κι εκτός του Κοινοβουλίου, για το δημόσιο συμφέρον, για ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία. Θα δώσουμε αγώνα απέναντι στις ανισότητες, για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον με καλές θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό ζήτημα. Θα δώσουμε αγώνα για να είναι η Ελλάδα πρωταγωνιστής των ευρωπαϊκών εξελίξεων και όχι τροχονόμος των εξελίξεων που αποφασίζουν ισχυρά κράτη. Γι’ αυτό, λοιπόν, ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια. Και ζητώ, κι εδώ από την Κρήτη, να αγωνιστούμε. Μια εβδομάδα έμεινε για να ξαναδώσουμε στο νησί μας – στην Κρήτη των αγώνων της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προοπτικής, της ελπίδας του ελληνικού λαού- το πολιτικό χρώμα που της ταιριάζει, που δεν είναι άλλο από το πράσινο» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Νωρίτερα, χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισκέφτηκε τη Βιάννο και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ολοκαυτώματος. Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε:

«Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στο Δίστομο. Πάγια θέση της παράταξής μας είναι να συνεχίσουμε τον νομικό και πολιτικό αγώνα για τη δικαίωση της χώρας μας όσον αφορά τις γερμανικές επανορθώσεις. Δεν είναι μόνο η Βιάννος, είναι και το Δίστομο και πολλά άλλα μέρη της χώρας μας, στα οποία έγιναν δυστυχώς αποτρόπαια εγκλήματα εις βάρος του ελληνικού λαού τα χρόνια του ναζισμού. Οι λόγοι είναι πρωτίστως ηθικοί και ιστορικοί, διότι η μνήμη είναι φρουρός και για τον ελληνικό λαό και συνολικά για την ανθρωπότητα, προκειμένου να μη συμβούν ξανά ανάλογα εγκλήματα»

Τα σχόλια είναι κλειστά.