Ειδησεογραφικό site

Στη δημοσιότητα τα τελευταία απόρρητα αρχεία για τη δολοφονία Κένεντι

51

Σήμερα πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα τα τελευταία απόρρητα αρχεία του «Φακέλου JFK», όπως είχε προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος πριν λίγες μέρες και επιβεβαίωσε ξανά εχτές.

Ο απόρρητος φάκελος περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του πρώην Αμερικανού προέδρου, η οποία συγκλόνισε την Αμερική – και όχι μόνο – στις 22 Νοεμβρίου του 1963.

«Με την επιφύλαξη της λήψης νέων πληροφοριών, θα επιτρέψω, ως Αμερικανός πρόεδρος, το άνοιγμα του εδώ και πολλά χρόνια κλειστού και διαβαθμισμένου ΦΑΚΕΛΟΥ JFK» έγραψε στην ανάρτησή του πριν λίγες μέρες ο Τραμπ, ενώ εχθές επιβεβαίωσε ότι η δημοσιοποίηση θα συμβεί σήμερα.

«Η πολυαναμενόμενη δημοσίευση των αρχείων JFK θα λάβει χώρα αύριο. Τόσο ενδιαφέρον!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, που – σύμφωνα με πολλούς επικριτές του – ελπίζει ότι τα έγγραφα θα αποσπάσουν την προσοχή των Αμερικανών από την έρευνα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Τα εναπομείναντα απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία του JFK πρόκειται να δοθούν στην δημοσιότητα σήμερα, βάσει ειδικού νόμου που ψηφίστηκε το 1992 (Kennedy Assassination Records Collection Act). Ειδικότερα, ο νόμος όριζε το σύνολο του περιεχομένου του ογκώδους φακέλου (που περιλαμβάνει χιλιάδες σελίδες) πρέπει να έχει αποχαρακτηριστεί μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, δηλαδή ακριβώς 25 χρόνια μετά την ψήφισή του.

Τις περασμένες δεκαετίες, ένα μεγάλο μέλος αυτών των εγγράφων δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ, αν και από κάποια από αυτά είχαν εξαλειφθεί ορισμένα στοιχεία. Υπάρχουν ωστόσο ακόμα αρκετά έγγραφα που παραμένουν απόρρητα και μόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να παρατείνει το συγκεκριμένο καθεστώς πέρα από την προθεσμία που ορίζει ο νόμος, εάν έχει κάποιο λόγο να πιστεύει ότι η αποκάλυψή τους θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.