Ειδησεογραφικό site

ΣτΕ: Αναβολή για τις 4 Μαΐου πήρε η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες

31

Για τις 4 Μαΐου 2018 αναβλήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας των αιτήσεων που έχουν καταθέσει τόσο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, όσο και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ),  για τη χορήγηση  των 7 τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα,  Άλφα, Σκάι,  Σταρ και  Μέγκα, όπως  και η ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αιτήσεις με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια.

Το  τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις και η  διάρκεια ισχύος των αδειών αυτών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης της καθεμίας από αυτές.

Η πλευρά των καναλιών υποστηρίζει ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης,  εθνικής εμβέλειας  και ενημερωτικού προγράμματος, και ειδικά ως προς τα οικονομικά  δεδομένα   και έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι  αντίθετες και  στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ακόμη, τα κανάλια  υποστηρίζουν    ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών  σε 7, κάτι που έρχεται σε αντίθεση  με το  Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς μάλιστα ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε και οι  παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός 7 είναι εσφαλμένες.

Οι αιτήσεις των καναλιών ήταν να συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία  Μάζο και Δημήτρη  Μακρή, αλλά αναβλήθηκε η συζήτησή τους για  4 Μαΐου 2018.

Η συζήτηση  των εν λόγω αιτήσεως αναβλήθηκε από τους δύο εισηγητές- συμβούλους Επικρατείας, καθώς δεν έχουν σταλεί  από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης  διευκρινιστικά τεχνικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από το ΣτΕ.

Τα τεχνικά στοιχεία αφορούν  τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς μπορούσε να χορηγηθούν 16 άδειες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών.

Ένας επιπρόσθετος λόγος που ζητήθηκε η αναβολή συζήτησης είναι η περίπτωση του  Μέγκα  για το οποίο γίνεται ειδική αναφορά.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το Μέγκα δεν συμμετείχε  στην διαδικασία αδειοδότησης και υπάρχει το ενδεχόμενο τερματισμού λειτουργίας του, κάτι που θα γίνει με απόφαση του ΕΣΡ. Όμως, η απόφαση του ΕΣΡ, προσθέτουν οι εισηγητές,  υπόκειται σε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο ΣτΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.