Ειδησεογραφικό site

«Σταυρώνουν» οι Σκοπιανοί τη Μακεδονία

հᶞ 󵬶� 쥴ᮽ �ū뜤Რꡩ �Ӫﰟ�ᠴ筠尟뵳破ﵠﭼ존ﲠ󴯠�ᱜ䥲 󴩲 бݳ𥲠𡱯� �𱹨�񣯽 �ū뜤Რkݮ研󟰱ᠪ᩠�ЃČ Ƽ񡭠Ɯ嶬 ʵ񩡪ޠ17 鯵ퟯ�18 (MOTIONTEAM/ӉˇӠ…тőɄǓ)
276

Πριν καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία της ντροπής για την Ελλάδα, συμφωνία που «βάπτιζε» τα Σκόπια «Βόρεια Μακεδονία», ο Ζάεφ πέταξε το πρώτο συνθετικό στις δηλώσεις του για να δείξει στον λαό του πως κέρδισε, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, μια διαμάχη που κρατούσε περισσότερο από δυο δεκαετίες.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο MKD δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας».
«Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο. Και γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Και για αυτό πιστεύω ότι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε», είπε με σκοπό να συσπειρώσει τους πολίτες του εν όψει του δημοψηφίσματος και παράλληλα αδειάζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι διαβεβαίωναν για το ότι οι γείτονες θα χρησιμοποιούν τον όρο «Βόρεια» μπροστά από τη Μακεδονία.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε ποτέ στις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της γείτονας χώρας παρά το γεγονός πως αυτός από την πλευρά του δυναμιτίζει το κλίμα και δείχνει τις διαθέσεις του. Μια ακόμη παθητική στάση επιδείξαμε ως χώρα παρά το γεγονός ότι τα δώσαμε όλα… χωρίς να κερδίσουμε το παραμικρό.
Ωστόσο το γεγονός μπορεί να μη σχολιάστηκε καν από την επίσημη Πολιτεία, οι Έλληνες και κυρίως οι Μακεδόνες συζητούν έντονα τις εξελίξεις και εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους.
Στο «Καρφί» μιλούν επιφανείς Μακεδόνες και στέλνουν το δικό τους μήνυμα στον Ζάεφ για την αναμφισβήτητη ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.

ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ
(Βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης)
«Είμαστε πολύ κοντά να χάσουμε μέρος της Ιστορίας μας»

«Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συνεχίζει το δικό του παραλήρημα προκειμένου να ολοκληρώσει την ιστορική νίκη του κρατιδίου των Σκοπίων σε βάρος της χώρας μας. Και το κάνει με το πλεονέκτημα που του δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε αυτή η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν πως η ρητορική του κ. Ζάεφ είναι προσωρινή εν όψει του δημοψηφίσματος. Είναι ρητορική μόνιμη και επικίνδυνη και θα συνεχιστεί όσο εμείς επιτρέπουμε να υπάρχει μια τέτοια εθνική υποχώρηση. Μπορεί ως Έλληνες να γνωρίζουμε ποια είναι η αληθινή Μακεδονία. Για τους αδιάφορους ξένους ωστόσο η συχνή αναφορά του κ. Ζάεφ σε “Μακεδόνες” και “Μακεδονία” δημιουργεί μια διασύνδεση αποκλειστικά με την άλλη πλευρά των συνόρων. Είμαστε πολύ κοντά να χάσουμε μέρος της Ιστορίας μας. Είναι κρίσιμο να αλλάξουμε τους όρους τώρα που μπορούμε».

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
(Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής)

«Η κυβέρνηση έκανεδιαπραγμάτευση χωρίς εθνική γραμμή»

«Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει στην ειρηνική συμβίωση των λαών και των κρατών, με όρους σεβασμού στην εθνική αξιοπρέπεια, την ιστορική αλήθεια και την ευρωπαϊκή προοπτική.
Στο ανοιχτό εθνικό ζήτημα με την ΠΓΔΜ εξαρχής αλλά και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν δυστυχώς δημιουργήσει συνθήκες απογοήτευσης και πόλωσης.
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ ώστε να επιβεβαιωθεί η εθνική γραμμή. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε το αυτονόητο. Προφανώς, γιατί δεν ήθελε να διατυπωθεί η πιθανά διαφορετική στάση του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου. Κάτι που φυσικά βόλεψε και τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μετατοπίστηκε από την εθνική γραμμή.
Διαπραγματεύτηκαν, λοιπόν, χωρίς να ενημερώσουν τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες ενώ εγκατέλειψαν, ως μη όφειλαν, την εθνική γραμμή που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κυρίαρχος στόχος τους ήταν να διχάσουν και να το πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία, με την προσδοκία να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Προκάλεσαν έτσι την έντονη δυσαρέσκεια της κοινωνίας και την αυθόρμητη και δικαιολογημένη διαμαρτυρία της.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, η διγλωσσία στο εσωτερικό της με τις συνεχείς, στα λόγια, διαφοροποιήσεις και ψευτοπαλικαρισμούς του Π. Καμμένου αλλά και η στάση της ΝΔ, η οποία υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της υποκύπτοντας σε λαϊκίστικα εθνικιστικά συνθήματα και ενισχύοντας ακραίες φωνές, έχουν θέσει πρόσθετες δυσκολίες σε έναν δρόμο ήδη δύσκολο.
Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε συνολική και αποτελεσματική λύση, που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα στο σήμερα και το αύριο.
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν το κάνει αυτό. Μια σειρά άρθρων της δημιουργούν ζητήματα που δεν σέβονται την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου μετά τα όσα προκάλεσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Χαρακτηριστικότερα αυτά για το χαρακτηρισμού της γλώσσας ως Σλαβομακεδονικής και της ιθαγένειας ως Βορειομακεδονικής ενώ ερωτηματικά προκύπτουν για τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδόνας” που βλέπουμε να χρησιμοποιούνται από διεθνείς παράγοντες και τον κ. Ζάεφ, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση.
Συνεπώς, για όλους αυτούς τους λόγους δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία».

ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ
(Πρώην βουλευτής, επικεφαλής «Μέτωπο Νίκης»)
«Πώς ο Ζάεφ “αποκάλυψε” την ελληνική προδοσία…»

«Από την πρώτη στιγμή μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιούνιο, ο Ζάεφ θριαμβολογεί πως πέτυχε αυτό που ήθελαν πάντα οι Σκοπιανοί, δηλαδή την αναγνώριση από τους Έλληνες της “Μακεδονικής” τους ταυτότητας και γλώσσας ως Έθνος-Κράτος.
Γι’ αυτό και από την Ουάσινγκτον δήλωσε πως: “δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία από τη δική μας. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δεν θα υπάρξει καμία άλλη στον κόσμο”.
Εννοώντας φυσικά ότι καμία άλλη χώρα (έθνος-κράτος) στον κόσμο δεν θα έχει αυτό το όνομα με αυτή τη συμβολική, ιστορική και πολιτιστική βαρύτητα.
Αντί ο Τσίπρας να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να καταγγείλει τη συμφωνία, παραπονέθηκε και ζήτησε “διόρθωση”.
Ο Ζάεφ απάντησε “διορθώνοντας τη διατύπωση” χωρίς να αλλάξει το νόημα της αρχικής δήλωσης:
“Όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος είναι στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι είναι στη χώρα μας. Και κανένας δεν θα προσπαθήσει να αρνηθεί τη δική μας Μακεδονία”.
Εννοώντας ότι η “δική τους Μακεδονία” είναι κάτι παραπάνω από γεωγραφική ονομασία!
Στην ουσία ο Ζάεφ αποκάλυψε την Προδοσία -από ελληνικής πλευράς -στο ουσιαστικό μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, και όχι στη “σύνθετη ονομασία” Βόρεια Μακεδονία που ίσως να μην ισχύσει ποτέ, ακόμα και ως ταμπελίτσα στα τραπέζια ΝΑΤΟ ή Ε.Ε.
Επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο προειδοποιούσα πριν την υπογραφή της συμφωνίας και διαβάζοντας το κείμενό της στα αγγλικά ότι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς προσέφεραν ουσιαστικά, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, “μακεδονική” ταυτότητα σε ένα τεχνητό έθνος – κράτος που δεν έχει την παραμικρή ιστορική, γεωγραφική, πολιτιστική ή γλωσσική σχέση με την ελληνική Μακεδονία του απώτερου και του πρόσφατου παρελθόντος.
Νομιμοποίησαν, εκτός από τον σφετερισμό ενός πανάρχαιου και ενδόξου ελληνικού ονόματος, την ιδιοποίηση μιας ψευδεπίγραφης, διαστρεβλωμένης και παραπλανητικής “εθνικής παράδοσης”, η οποία λαμβάνοντας κρατική υπόσταση, καταδικάζει σε αφανισμό την αληθινή συμβολή του Μακεδονικού χώρου στον οικουμενικό ελληνισμό».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
(Προπονητής μπάσκετ)

«Προδοσία!»

«Σαφώς και υπάρχει μία Μακεδονία και αυτή είναι ελληνική με αμιγώς ελληνική γλώσσα που τη βρίσκουμε σε όλα τα μνημεία, τάφους, επιγραφές και αναφορές σε όλα τα συγγράμματα και ιστορικές αναφορές. Οι Σκοπιανοί είναι σλαβικό φύλλο που εγκαταστάθηκε εδώ τον έκτο αιώνα. Η γλώσσα που μιλούνε είναι διάλεκτος που υιοθετήθηκε με βάση το Κυριλλικό αλφάβητο και είναι μείγμα με σερβοσκοπιανά και βουλγαρικά στοιχεία!
Με τρομάζει η ευκολία με την οποία η σημερινή κυβέρνηση αναγνώρισε ως μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια στους Σκοπιανούς. Δεν παραδίδονται με τέτοια ευκολία τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας και με κανένα αντάλλαγμα. Αυτό συνιστά προδοσία!».

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΝΟΥΣΗΣ
(Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων
«Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ»)

«Το όνομα ενός κράτους καθορίζει και την ταυτότητα των πολιτών του»

«Όταν παραδίδεις όνομα, λοιπόν, παραδίδεις: έδαφος, γλώσσα, θρησκεία και τελικά ταυτότητα. Η κυβέρνηση με την ανοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης περιφρόνησε την απόφαση του ελληνικού λαού στο Σκοπιανό, η οποία είναι να μην παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας μας με κανέναν όρο και υπέγραψε την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Το όνομα, η γλώσσα και η εθνικότητα των κατοίκων του γειτονικού κράτους ουδεμία σχέση έχουν με το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί αμαχητί πράξη εθνικής ΗΤΤΑΣ και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι αντιστέκονται με κάθε νόμιμο μέσο.
Δεν υπάρχει κανένα “ΟΧΙ” μόνο Συνταγματικό αλλά ΟΥΤΕ και Ηθικό δικαίωμα να συντελεστεί ένα τέτοιου είδους έγκλημα που δεν ξέρουμε με ποιoν τρόπο οι επιπτώσεις του θα βαρύνουν και τις επόμενες γενιές».

ΑΝΝΑ ΡΕΒΕΚΚΑ ΚΑΡΑΚΟΛΗ
(Πρωταθλήτρια ξιφασκίας)

«Η Συμφωνία των Πρεσπώνμας βάζει σεκινδύνους»

«Ο Ζόραν Ζάεφ κάνει λόγο για μία Μακεδονία και μία μακεδονική γλώσσα θέλοντας να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του.
Με τις δηλώσεις του αυτές δείχνει ταυτόχρονα και προς την Ελλάδα αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη νίκη των Σκοπιανών γιατί πλέον με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης το κρατίδιο των Σκοπίων, που στην αρχαιότητα ήταν κομμάτι της Δαρδανίας, σήμερα θεωρείται “Μακεδονία”.
Η Συμφωνία των Πρεσπών διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα και θέτει το μέλλον της Ελλάδας σε πολύ μεγάλο κίνδυνο».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
(Ολυμπιονίκης στην άρση βαρών)
«Η Μακεδονία είναι μία, όντως, και είναι Ελληνική»

«Δικαίως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μιλά για μία Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία, όντως, και είναι Ελληνική. Για τη μακεδονική γλώσσα που αναφέρει μάλλον θα εννοεί τη μακεδονική διάλεκτο των αρχαίων ελληνικών, αν από την άλλη ονομάζει μακεδονικά τη σλαβοβουλγαρική διάλεκτο που ομιλούν οι φίλοι γείτονες Σκοπιανοί, τότε για να το αποδείξει δεν μένει πάρα να μας δώσει την ετυμολογία των λέξεων Μακεδονία, Αλέξανδρος, Φίλιππος και να μας πει τι σημαίνουν στη διάλεκτό του οι λέξεις αυτές».

Κωνσταντίνος Φεζούδης
(Πρόεδρος AHEPA HJ-03 Θεσσαλονίκης)
«Αδιαμφισβήτητη η ελληνικότητα της Μακεδονίας»

«Μεγάλοι οργανισμοί όπως το National Geographic συνεχίζουν να διαλαλούν σε όλον τον πλανήτη την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Μιλώντας για τους Μακεδόνες και τη Μακεδονία μας, όπως γνωρίζουν όλοι, ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες (κείμενα Ησίοδου 700 π.Χ.), οι αρχαίοι Μακεδόνες θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες (αρχαία συγγράμματα), οι αρχαίοι Έλληνες με τη σειρά τους θεωρούσαν Έλληνες τους αρχαίους Μακεδόνες (γραφές Ηρόδοτου, Ησίοδου, Ελλάνικου), τα ξένα έθνη (Ρωμαίοι, Πέρσες, Ινδοί, Εβραίοι, Βαβυλώνιοι, Καρχηδόνες) θεωρούν τους Μακεδόνες Έλληνες, όλα τα αρχαία μακεδονικά ονόματα είναι ελληνικά, η αρχαία Μακεδονική ήταν ελληνική διάλεκτος, ο Μέγας Αλέξανδρος πραγματοποίησε “Πανελλήνια” εκστρατεία εναντίον της Περσίας, οι Μακεδόνες λάτρευαν τους ίδιους θεούς με τους υπόλοιπους Έλληνες. Ο Στράβων έγραψε: “Εστίν ουν Ελλάς και η Μακεδονία”…».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΩΒΟΣ
(Παρουσιαστής)
«Εκχωρούμε εθνικά καικυριαρχικά δικαιώματα»
«Αυθεντική, μοναδική και με ατράνταχτες αποδείξεις, Μακεδονία είναι μία και αυτή είναι ελληνική. Στον βωμό της διπλωματίας και των συμφερόντων εκχωρούμε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα συνάπτοντας μία συμφωνία για την οποία ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε. Στη συνέχεια όμως βλέπουμε πως ακόμη και όροι αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας καταστρατηγούνται από την πλευρά των Σκοπίων πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών… Μπορεί να είμαστε μία μικρή κουκίδα στον χάρτη… ο φάρος του πολιτισμού και της γνώσης μας όμως έχει φωτίσει όλο τον κόσμο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.