Ειδησεογραφικό site

Στα… τσακίδια τα παλαιά πολιτικά μυαλά

60

Του Μάκη Πολλάτου

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στην Αθήνα δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με ό,τι είχα δει πριν από 8-9 χρόνια».

Η διαπίστωση ανήκει σε ξένο διπλωμάτη τον οποίο ρώτησα τι διαφορετικό βλέπει στην Ελλάδα όπου επέστρεψε για μια δεύτερη θητεία.

Η εικόνα της στασιμότητας είναι πράγματι κυρίαρχη. Παρά τον επταετή κύκλο των μνημονίων, η χώρα μας δεν έχει ακόμη επιστρέψει σε αυτό που ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρώτος αποκάλεσε «κανονικότητα».

Αντιθέτως, τείνει να γίνει μόνιμη η εποχή των μνημονίων σε τέτοιο βαθμό που είμαι σίγουρος ότι αν τον Αύγουστο του 2018 οι Ευρωπαίοι σταματήσουν να μας δίνουν χαμηλότοκα δάνεια, αλλά απαιτήσουν τη συνέχιση σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας -μέχρι το 2060, όπως έχει συναινέσει η σημερινή κυβέρνηση- πολλοί θα αναπολούν την περίοδο του φτηνού δανεισμού…

Η υπόθεση της Eldorado έδειξε σε μεγάλο βαθμό τα όρια του πολιτικού συστήματος. Οι Καναδοί απείλησαν ότι θα σταματήσουν την εξόρυξη χρυσού και θα φύγουν από την Ελλάδα αν δεν πάρουν τις άδειες που τους είχαν υποσχεθεί οι κυβερνώντες… Η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να τους στείλει στα… τσακίδια, βρίζοντας τους σαν αποικιοκράτες.
Ενώ όμως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης συμφώνησε πλήρως με την κυβέρνηση στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, λησμόνησε να αντιληφθεί ότι σε χρόνο dt, οι ίδιοι άνθρωποι που καταριούνταν τους Καναδούς και τα funds που βρίσκονται πίσω από την Eldorado, έδιναν τις άδειες που ζητούσε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός»…

Θα μου πείτε, μα τις επενδύσεις δεν επικαλούνται όλοι; Νέα κεφάλαια δεν θέλουμε για να αναπτυχθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;
Η απάντηση είναι προφανής.

Το περίεργο είναι η αμφιθυμία. Και η προσπάθεια των προπαγανδιστών της κυβέρνησης να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Να θέλουν να μας πείσουν ότι είπαν «όχι» στην Eldorado για να προστατεύσουν δήθεν το περιβάλλον και την ίδια στιγμή να παρακαλούν τους Καναδούς χρυσοθήρες να μείνουν Ελλάδα, ικανοποιώντας όλα τα αιτήματά τους…

(Άλλωστε την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία του περιβάλλοντος τη διαπιστώσαμε με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» και τη δημιουργία της πετρελαιοκηλίδας, όταν μας διαβεβαίωναν ότι είχαν δήθεν στεγανοποιήσει τη διαρροή).

Αυτό είναι το πρόβλημα. Το «άλλα λεγες, άλλα κανες, άλλα πες, άλλα κάνεις, άλλα λογιάζεις κι άλλα λες κι άλλα στο νου σου βάνεις» που λένε στην Κρήτη.

Η διγλωσσία δηλαδή, η προσπάθεια παραπλάνησης, οι αυταπάτες, τα ψέματα, η παραδοχή ότι δεν ήξεραν πως θα αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα, ανασύροντας ένα σκασμό ψευτοεπιχειρήματα με τα οποία προσπαθούν κάποιοι να καθαγιάσουν τις παραλείψεις και τα μεγάλα λάθη τους.

Δυστυχώς, δεν μπορεί κάποιος να φέρει το καινούριο απλώς και μόνο επειδή είναι σαραντάρης. Έχω γνωρίσει πολλούς που είναι 80 ετών κι όμως έχουν πολύ περισσότερες ιδέες, προτάσεις και λύσεις απ’ αυτούς που αυτοδιαφημίζονται σαν μοντέρνοι.

Αν δεν είσαι προκατειλημμένος, πολύ εύκολα θα φτάσεις στο συμπέρασμα πως δεν αρκεί κάποιος να λέει ότι είναι αριστερός για να αλλάξει τα πράγματα.
Αν ήταν προοδευτικός, θα έκανε μεταρρυθμίσεις. Αυτοί όμως, το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν φόρους. Γιατί το θεωρούν εύκολο. Νομίζουν ότι γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Παραμυθιάζονται ότι θα μας πείσουν πως λένε αλήθεια όταν ισχυρίζονται ότι οι ξένοι απαίτησαν τη φορομπηχτική πολιτική.

Γιατί θέλουν να κρύψουν ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλαγές.

Γιατί άραγε είναι λάθος όλοι οι Έλληνες να παίρνουν την ίδια σύνταξη, από αύριο κιόλας; Γιατί είναι σωστό κάποιος που δούλεψε ως ελεύθερος επαγγελματίας και πλήρωνε από την τσέπη του τις εισφορές να παίρνει 700 ευρώ, ενώ ο δημόσιος υπάλληλος που πήρε και εφάπαξ να εισπράττει 1.200 χωρίς ποτέ να έχει χρηματοδοτήσει τις συντάξιμες αποδοχές του με δικά του λεφτά; Γιατί είναι δίκαιο να εισπράττουν οι δικαστές συντάξεις 5.000 ευρώ, ακόμη και σήμερα;

Γιατί δεν κόβουν τις σπατάλες από τον δημόσιο τομέα; Γιατί διατηρούν άχρηστους ή αλληλο-επικαλυπτόμενους οργανισμούς που συνεχίζουν να μένουν ανοικτοί δημοσία δαπάνη με τη χορηγία των σκληρά φορολογουμένων Ελλήνων;

Γιατί αντιδρούν στον έλεγχο και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων; Ποιος τους εμποδίζει να δώσουν κίνητρα σε όσους προσπαθούν περισσότερο για να στείλουν και το μήνυμα της ανταμοιβής σε όσους είναι άξιοι;

Πόσο μπορούν να καμώνονται ότι είναι διαφορετικοί όταν έχουν γεμίσει το δημόσιο με συγγενείς, συζύγους και συντρόφους σε θέσεις συμβούλων, υπαλλήλων και μετακλητών -λες και η πολιτική και οι κρατικές υποθέσεις είναι… family business- παραγκωνίζοντας τους ικανούς και τους άριστους απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη;

Γιατί μας ζαλίζουν ότι μεταρρυθμίζουν δήθεν το εκπαιδευτικό σύστημα όταν επιτρέπουν και ενισχύουν την παραπαιδεία;

Θα με ρωτήσετε, και τι να κάνουν;

Να προσλάβουν δασκάλους και καθηγητές για ενισχυτική διδασκαλία, όπου χρειάζονται. Ας εξηγήσουν στους δανειστές ότι χτυπώντας την παραπαιδεία θα εκριζώσουν και την παραοικονομία που πάει πακέτο. Χωρίς τα φροντιστήρια οι οικογένειες θα εξοικονομήσουν μια πολύ σοβαρή δαπάνη που πολλές φορές καταβάλλεται σε μαύρα λεφτά, χωρίς αποδείξεις. Κι αν στο τέλος δεν βγαίνει η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν, ας βάλουν ως όρο ότι κάθε οικογένεια που κάνει ενισχυτική στα γυμνάσια και τα λύκεια θα πληρώνει 100 ευρώ για κάθε παίδι. Προτιμότερο να πληρώνουμε 100, παρά 400 και 500.

Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει θέληση. Και να πάνε στα… τσακίδια τα παλαιά πολιτικά μυαλά, ακόμη κι αν τα έχουν σαραντάρηδες.

πηγή: www.protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.