Ειδησεογραφικό site

Στα Σκόπια με 10 υπουργούς ο Τσίπρας

29

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, περισσότερες από 70 ελληνικές μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες των κλάδων της Ενέργειας, των Κατασκευών, των Βιομηχανικών Προϊόντων, των Τροφίμων και Ποτών και της Υψηλής Τεχνολογίας θα συμμετάσχουν στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη γείτονα χώρα. Νεότερες πληροφορίες, ανεβάζουν τον αριθμό στους 120.

Όσοι, όμως, και να είναι οι επιχειρηματίες που θα πλαισιώσουν τον πρωθυπουργό, το μόνο σίγουρο παραμένει, ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο θα είναι δίπλα του. Συγκεκριμένα δέκα υπουργοί θα συνταξιδέψουν: ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της «απόβασης», η οποία πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει η επίσημη τελετή υποδοχής και στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες.

Οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

-Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
-Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
-Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το επιχειρηματικό φόρουμ.

Ενόψει των εκλογών, βασικό ζητούμενο της κυβέρνησης ήταν να καταλαγιάσει η δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωθώντας το συγκεκριμένο ζήτημα στο περιθώριο της επικαιρότητας. Η απέλπιδα αυτή προσπάθεια, ωστόσο, απέτυχε. Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και να περάσουν στην αντεπίθεση, επιδιδόμενοι σε μία εκστρατεία για να πείσουν ότι η Συμφωνία είναι εθνικά επωφελής.

Η κυβέρνηση φαίνεται, λοιπόν, πως όχι μόνο δεν θα επιχειρήσει να “εξαφανίσει” το ζήτημα από την επικαιρότητα, αλλά αντιθέτως θα το αναδείξει από τη δική της πλευρά και με τη δική της οπτική. Με τον τρόπο αυτό στοχεύει να ανατρέψει εν μέρει τις εντυπώσεις, προβάλλοντας τα όποια θετικά σημεία της Συμφωνίας. Μεταξύ άλλων, κυβερνητική πρόθεση είναι να υπογραμμίσει τα οικονομικά οφέλη, ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, που υποστηρίζει ότι μπορεί να προκύψουν από την αλλαγή κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει ιδιαίτερα στην επικείμενη αποστολή του πρωθυπουργού στη “Βόρεια Μακεδονία” στις 2 Απριλίου. Πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, για «κρίσιμη αλλά και ριψοκίνδυνη πολιτικά κίνηση»

Τα σχόλια είναι κλειστά.