Ειδησεογραφικό site

Στα κάγκελα στον ΣΥΡΙΖΑ, «Προεδρικοί» εναντίον «κομματικών»

51

Το «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» είναι το ζητούμενο της αυριανής πρώτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά το καλοκαίρι. Η συζήτηση αναμένεται να είναι ζωηρή όπως, άλλωστε έγινε και την τελευταία φορά που οι «22» συγκεντρώθηκαν υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο το κόμμα έχει μπει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας εξαιτίας των δύο διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν μέσα στην Κουμουνδούρου και αφορούν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την επίθεση που δέχτηκε από “φίλια πυρά” ο Πάνος Σκουρλέτης.

Με τη συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής” ο κ. Σκουρλέτης φαίνεται αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω από τη διατήρηση του αριστερού προφίλ του κόμματος και τον υπό όρους μετασχηματισμό χτύπωντας “καμπανάκι” σε όσους συντρόφους του βάλουν εναντίον του: “Για τον μεν φιλικό προ της Ν.Δ. Τύπο είναι κατανοητοί οι λόγοι τέτοιων αναφορών, όσο για κάποιους άλλους, ακολουθούν μια σταλινικής έμπνευσης πρακτική ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα «μαχαίρια” έχουν βγει και καλείται ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες πριν βρεθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να κατευνάσει τα πνεύματα και να ισορροπήσει αναμέσα στις δικές του αποφάσεις και στον πυρήνα του κόμματος. Για πολλούς το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο τερματισμός της αποξένωσής του είναι μια ειλημμένη απόφαση.

Οι “προεδρικοί” τονίζουν πως το κόμμα από τον Μάιο του 2012 έχει προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ και έχει “ανοίξει τα φτερά του” προς την κεντροαριστερά. Με αυτό το σκεπτικό απορούν γιατί ορισμένα στελέχη “προσπαθούν να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω”, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο οι τοπικές οργανώσεις απωθούν τους πολίτες να εγγραφούν στο κόμμα: “Με νομαρχιακές του 4% που κάνουν face control στο κόμμα δεν γίνεται να προχωρήσουμε”, τόνιζε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Η άλλη πλευρά βλέπει την προσπάθεια “Πασοκοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ ως πρόσχημα ή άλλοθι προκειμένου για να μην γίνει ο απαραίτητος διάλογος για τα αίτια της ήττας και τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση παρά τα σημαντικά επιτεύγματα που είχε να παρουσιάσει. Συμπληρώνουν πως αν το Συνέδριο διεξαχθεί μετά τον Ιανούαριο η συζητήση δεν θα έχει πια νόημα με τη ΝΔ να κοντεύει σχεδόν ένα έτος στην εξουσία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πάνος Σκουρλέτης δεν αποκλείεται στην αυριανή συνεδρίαση να θέσει ο ίδιος θέμα παραμονής του στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και να ζητήσει από όσους διαφωνούν να το εκφράσουν επίσημα στα όργανα του κόμματος. Ωστόσο αυτό το θέμα μέχρι τη σύγκληση του ανώτατου οργάνου, πιθανότατα στις αρχές του χρόνου, φαίνεται να έχει κλείσει από τη στιγμή που τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Τη στήριξη του στον Πάνο Σκουρλέτη έδωσε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ100,3: “Εκφράζω την πλήρη συμπαράστασή μου στον Γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, απέναντι στις επιθέσεις και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη που δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες”.

Η συζήτηση, όπως έχει προκύψει στον εσωκομματικό διάλογο που είναι άτυπα σε εξέλιξη, για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από τη βάση και όχι από το Συνέδριο, φαίνεται προς το παρών να έχει “παγώσει”, αφού ακόμα και στελέχη των «Προεδρικών» ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για το πως θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία. Την μετάθεση του θέματος φαίνεται να επιθυμεί και ο πρόεδρος του κόμματος προκειμένου ο διάλογος το επόμενο διάστημα να περιστραφεί αποκλειστικά γύρω από τον μετασχηματισμό και το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.